Bilbo

Filmtriologin Hobbit som haft biopremiär mellan 2012-2014, är ett redskap för att bygga undervisning vid gudstjänster och/eller andra tillfällen, speciellt för den yngre generationen.

Dessa filmer är fulla med kristen symbolik, och med tanke på att författaren Tolkien själv var kristen så är de mycket enkla att applicera på de stora temana i Bibeln och frälsningshistorien.

Tema: Jesus som dels offrar sitt eget liv för att döda den onde.

I tredje filmen dödar Torin den onde krigaren Azog, men Azog vaknar till liv igen och bara genom att Torin tillåter sig att bli dödad kommer han åt att själv sticka svärdet i Azog och avsluta kampen mellan ont och gott.

Tema: Mammon, rikedom och begär efter mer.

Det finns ett flertal scener om hur guld och rikedomar förvrider tankarna och handlingarna hos ägaren, och när guldet i sig självt sägs vara förgiftat av drakens begär, är referenserna till Mammon såsom vi lär känna rikedom i Bibeln mycket tydliga.

Fler teman finns att använda sig av. Bland annat att den minste (Bilbo) är den som blir störst och avgör hela utgången av sagan. Kommentaren: ”Om fler människor stannade hemma och älskade sin familj så skulle krig inte finnas” är ett tydligt moraliskt ställningstagande. Och att sällskapet trots upprepade varningar lämnade stigen i skogen Mörkmården och därmed utsatte sig för livsfara är en tydlig parallell till hur vi som kristna behöver hålla oss till den smala vägen för att vara skyddade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s