Mer, mera av Jesus!

Predikan Årjäng

Mera av Jesus sjöng vi nyss, och det är det jag tänkte prata om idag.
Mera av Jesus, hur vi kan få det och hur det hänger ihop med hur vi ser på söndag förmiddagsgudstjänsten!

Och det är där jag vill börja. I söndagens gudstjänst.
Vi brukar ibland beskriva gudstjänsten som ett tillfälle då vi ska fylla på tanken för att klara veckan. Ett tillfälle att ladda batterierna för att orka med vardagen.

Och det tycker jag är bra. Det är alldeles otroligt bra att fylla på för att kunna orka, för att kunna ge ut, för att leva med Jesus. Vi behöver fylla på, det är helt sant.

Men hur är det om man bara kan tanka bilen en gång i veckan? Hur gör man för att få tanken att räcka så länge som möjligt? Ja, jag vet hur jag gör i alla fall…

Jag kör så lite som möjligt och så försiktigt som möjligt för att det jag har ska räcka längre!

Idag använder många sina telefoner till allt möjligt. Och ju mer man använder telefonen, ju mer nytta man har av den, desto mer batteri drar den. Hur skulle det vara om vi bara fick ladda den en gång i veckan?

Jo, vi skulle troligen använda den till så lite som möjligt för att spara batteriet. Köra på batterisparläge och koppla bort funktioner och så vidare…

För mig blir slutsatsen den att om jag ska ha ordentlig nytta av min bil, så måste jag kunna tanka den när det behövs, så att det alltid finns bensin. Och i så fall så kan jag inte bara tanka en gång i veckan!

Om jag ska ha ordentlig nytta av min telefon, ja då behöver den laddas dagligen, annars är den tom på måndagskvällen och blir bara liggande oanvänd resten av veckan. Troligen skulle det vara så att om jag inte fick ladda telefonen oftare än en gång i veckan, så skulle jag till sist inte bry mig om någon telefon alls, utan klara mig utan. Även om jag då skulle ha begränsade möjligheter till olika saker.

På samma sätt riskerar det bli med Jesus…

Om söndag förmiddag är det tillfälle vi har att fylla på eller ladda eller så begränsar vi inte bara det vi kan göra, utan vi begränsar inte minst det vi kan få. Det vi kan få se, det vi kan få uppleva, det vi kan få ta emot!

Om vår önskan är Mer, mera av Jesus så finns det alla möjligheter till att få mer. Mer och mer. Och erbjudandet om mer av Jesus är större än söndagens gudstjänst!
I en av de böcker jag skrivit så liknar jag Guds ord vid mat. Hur skulle det vara om vi bara fick äta en gång i veckan? Ja, vi skulle inte överleva så värst länge, utan få allvarliga bristsjukdomar. Nej, vi måste äta varje dag, helst flera gånger om dagen, för att må bra och fungera som vi ska.

Och om vi äter varje dag, och inte bara på söndag, vad ska vi likna söndagens måltid, gudstjänsten, vid då?

Jo, en fest! En festmåltid!

Vi firar tillsammans som familj, vi bygger gemenskap och tillhörighet till något större.

Eller ett steg till, konferenser, som nu när det är Hönö.

ÄNNU större fest, ännu större sammanhang, men det räcker inte att äta en gång om året, eller en gång i veckan. Vi måste äta varje dag!

Festen är inte oviktig. Tvärt om, vi behöver festen. Vi behöver fira det Jesus gjort och vi behöver fira det Han kommer att göra. Det får vi aldrig sluta med.

Jesus verkar ha tyckt om fester. Bröllopet i Kana i Johannesevangeliet till exempel. Han liknar sin återkomst vid en bröllopsfest i Matteusevangeliet och läser vi uppenabrelseboken så beskrivs en fest som ALDRIG SLUTAR, så hur skulle det kunna vara fel med fest!?

Nej, låt oss för allt i världen inte sluta fira uppståndelsens dag, söndagen! Men låt oss inte heller i festyran glömma att vi behöver äta varje dag, att vi behöver tanka flera gånger i veckan, att vi behöver ladda telefonen dagligen, för att det ska funka full ut!

Och det är inte heller frågan om ett tvång, ett måste, en schemalagd aktivitet. Nej, tänk på det som med att tanka bilen, ladda telefonen eller äta…

Jag vill kunna köra, då måste jag tanka. Ingen tvingar mig att köra, men OM jag vill köra så finns det saker jag behöver göra.

Jag vill kunna använda telefonens alla funktioner, då måste jag ladda. Ingen tvingar mig att använda telefonen, men OM jag vill det, så finns det saker jag behöver göra.

Jag vill ha ork att ta mig igenom dagen, då måste jag äta. Ingen tvingar mig att överleva, men OM jag vill det, så finns det saker jag behöver göra.

Jag sjöng med i sången förut. Mer, mera av Jesus.

Ingen tvingar mig att ta emot mer av Jesus, men OM jag vill ta emot, så finns det saker jag behöver göra… Det handlar inte om att göra något för att förtjäna, men det handlar om att göra saker så att jag kan ta emot det som ges mig fritt!

Vi får inte vara så rädda för att erkänna att det faktiskt finns saker vi behöver göra och som förväntas av oss, för kristen tro handlar inte om laglöshet och brist på regler och förväntningar.

Men samtidigt är det sant att det inte finns några tvång…
Ingen MÅSTE göra något alls.
Precis som man inte MÅSTE tanka bilen, ladda telefonen eller äta…

Ibland så verkar det som att vi menar att inget förväntas av oss i det nya förbundet, men det är helt enkelt inte vad som står i Bibeln, inte vad Jesus säger och inte vad Paulus och de andra skriver. MEN det finns en enorm skillnad mellan gamla och nya förbundet, lag och nåd, Syndens och dödens lag och Jesu Kristi lag. I det gamla handlar förväntningarna om vad vi ska göra för att få, i det nya handlar förväntningarna om vad vi behöver göra för att ta emot det vi redan fått!

Vi är fria att säga nej till det vi får, och vi är fria att säga ja! Vi är fria att säga ja till mer, mera av Jesus, om vi vill!

Så HUR säger man ja till mer av Jesus?
För det är en sak att säga ja, och en annan att verkligen göra, precis som i liknelsen om de två sönerna som Jesus ger oss i Matteus 21

HUR kan vi fylla på, ladda eller äta också under veckorna och inte bara på söndag förmiddag?

Jag tror att vi kan finna svaren i Bibeln.
Och när det gäller församlingsliv och livet för de troende så brukar jag alltid börja leta i Apostlagärningarna. Hur gjorde de första kristna för att få mer av Jesus?

I apostlagärningarna 2: 45-46 står det så här: De började sälja sina egendomar och ägodelar och delade ut till alla efter vars och ens behov. 46 Varje dag var de troget och enigt tillsammans i templet, och i hemmen bröt de bröd och delade måltid med varandra i jublande, innerlig glädje.

I de här verserna upplever jag att vi ser tre saker, säkert mycket mer, men tre saker som hörde till det kristna livet då, och som vi därför kan anta hör till det kristna livet idag.
Först: Man gav åt de som behövde, och man gav frikostigt. En del menar att egendomsgemenskap som var normen, men det verkar faktiskt inte ha varit så överallt i de första församlingarna. Inte i Korint i alla fall om vi ska tro Bibeln. Det som däremot var norm, var frikostighet!
Sedan: Man tog del av undervisning. Undervisningen i templet, undervisning i skriften, Bibeln. Det kan man koppla till det som vi läser senare, i Apostlagärningarna 17, om judarna i Beroia och hur de studerade skrifterna.

Och det tredje vi kan se här är att man träffades dagligen i hemmen. Man påminde sig om det Jesus gjort på korset och man åt tillsammans.

Diakoni, undervisning och gemenskap skulle man kunna säga. Tre saker som man började med så fort den första församlingen bildats och som var en naturlig del av det kristna livet! Det var inget prat om att man inte var kallad till än det ena och än det andra. Det var något som alla deltog i efter förmåga! Förmågan var helt säkert olika, men ingen var undantagen.

Och resultatet ser vi i versen efter!
Fler och fler kom till tro, Guds Rike växte och det blev mer, mera av Jesus. Mer av Hans kraft i vardagsliv!

En annan sak som man ser om man läser de här verserna är att allt detta, att man fick mer och mer och mer. Det om av att man inte sparade på något! Så fort man fått mer av Jesus, så gav man ut det, och genast fick man ännu mer! Man behövde inte ladda på söndagen för att ha så det räckte under veckan som låg framför, för man gav och fick ännu mer hela tiden!

Tänk att ha en bil som får mer bensin ju mer man kör, eller en telefon som laddas av att användas… Just så verkar det funka med Jesus! Mer mera av Jesus får vi när vi förmedlar och slösar den kärlek och kraft han ger oss på andra.

Genom att ge, ökar vi på vår egen välsignelse, kraft och kärlek!

DET är kravet! Att vi ska ge!
Men det är inte ett tungt krav, snarare tvärt om, för ju mer vi ger, desto mer får vi!

Detta var något av en inledning, nu tänkte jag börja predikan…

Ni förstår säkert att det finns mycket mer att säga om detta. Det riskerar att bli framgångsteologi och finansrekommendationer av sånt här, och det tror jag vi ska undvika. Men ni behöver inte vara oroliga, det blir inte idag.

Sammanfattningsvis så verkar det helt enkelt vara så, att mer, mera av Jesus. Mer av Hans kraft i vardagsliv, det får vi genom att ge vidare, genom att ge ut. Det är genom att ge ut som vi får uppleva under, mirakler och kärlek i vardagen!

Jag tror alltså att det inte handlar om att fylla på på söndag för att klara veckan, utan att det istället handlar om att fira allt det vi fått och fyllt på under veckan som gått, så att vi kan fylla på och få ännu mer under veckan som kommer!

Så låt oss gå ut i världen och tjäna Herren med glädje!

Det här inlägget postades i Lennart, Predikan, Undervisning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s