Att erkänna att man inte är expert på allt

Ja, det kan vara svårt att erkänna att det finns områden som ligger utanför ens kunskaps gränser, men ofta är det just så. Personligen tycker jag det är befriande att kunna säga att jag inte vet. Det gör mig beroende av mina medmänniskor på ett sätt som uppmuntrar till omtanke och att visa hänsyn.

Anledningen att jag reflekterar över detta är en artikel om Wayne Grudem (HÄR http://religionnews.com/2016/07/30/wayne-grudem-donald-trump-politics/ ) Där han i kraft av sitt teologiska kunnande, som är stort, också ger sig i kast med politisk vetenskap och skriver en bok om detta. Den lämnar enligt artikelförfattaren en hel del övrigt att önska.

När jag ser mig om i det kristna landskapet i vårt land så ser jag liknande fenomen många gånger. Teologer som ger sig in i den världsliga politiken och statsvetare och medicine doktorer som i kraft av sina titlar ses kvalificerade att göra teologiska uttalanden.

Många är de som har stort inflytande över teologin i Sverige idag som i praktiken snarare är etiker, filosofer, samhällsvetare, historiker eller religionsvetare snarare än teologer.

Är det ett problem?

Både ja och nej.

Jag anser inte att någon av dessa vetenskaper är problematiska eller dåliga i sig själv på något sätt. Tvärt om. De fyller alla sina funktioner i samhället. Men det är just det. Det är där de fyller sin funktion. I samhället. Det är vetenskaper som säger något om världen, inte om Gud.

Om kristendomen förväntas vara ett maktmedel, statsreligion eller ej, så är detta så klart inget problem. Att jämka Jesu budskap med politiken och samhällets förväntningar blir då en självklarhet. Men är det verkligen det som är kristendomens syfte och mål? Att reduceras till en prydnad för den styrande makten (eller dess politiska opposition)?

Nej, ta fasta på Jesusorden i Johannes 18:36 Jesus svarade: ”Mitt rike är inte av den här världen. Hade mitt rike varit av den här världen, skulle mina tjänare ha kämpat för att jag inte skulle utlämnas åt judarna. Men nu är mitt rike inte av den här världen.”

Som avslutning och som brasklapp vill jag påpeka att det motsatta så klart är sant. Det går inte att bygga ett kristet samhälle i den här världen. Vi kan få en försmak av det, men då i opposition till det världen ger, inte genom det…
Frid lämnar jag åt er. Min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och tappa inte modet. (Joh 14:27)

Det här inlägget postades i Lästips, Lennart, Livet, Nyhetskommentarer, Politik, Undervisning och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s