Svenska kyrkans politiska ställningstaganden

Ni som läser min blogg vet att jag gärna skriver om tro och politik, och det kommer jag nog fortsätta med. Idag vill jag tänka högt runt anklagelserna mot Svenska kyrkan om att vara vänstervriden. Och om anklagelserna mot Svenska kyrkan att springa högerns ärenden.

För, hör och häpna, Svenska kyrkan anklagas för båda sakerna!

I samband med den bitande kritiken så sägs ofta samtidigt att kyrkan inte ska ta ställning politiskt.

I mitt stilla sinne så tänker jag att den kritik som framförs oftast framförs av individer som har ett tydligt parti- eller ideologipolitiskt intresse. Jag tycker mig också ha iakttagit att för dessa individer är problemet med kyrkans politiska uttalanden snarare att de går emot den egna uppfattningen än något annat.

Man klagar nämligen enbart när kyrkan uttalar sig på ett sätt som går på tvärs med den egna politiska agendan. När kyrkan däremot angriper de politiska motståndarna så är detta på något outgrundligt sätt i enlighet med tradition, Bibel och Guds vilja…

Min undran är om det verkligen är trovärdigt att säga att ”Svenska kyrkan ska hålla sig borta från politiken”, när det är pinsamt uppenbart att det man menar är att ”Svenska kyrkan ska hålla sig borta från den politik som jag tycker är fel”…

Det här inlägget postades i Lennart, Politik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s