Ändra dig aldrig!

Jag tänker på hur jag i nästan varje församling jag besökt hört om en längtan efter att människor ska komma till tro, att man längtar efter och ber om väckelse.

Samtidigt så är det så att i nästan lika många församlingar så vill man inte att människor ska bli kristna…

Vad menar jag med det?

Jo, man uttrycker stora tveksamheter mot i stort sett varje fungerande drivkraft för förändring hos människor. Ibland inte bara tveksamheter utan man tar avstånd från dem och menar att den enda godtagbara drivkraften för förändring är att tala om att förändring inte är önskvärt eller eftersträvansvärt…

Att hota, locka, överbevisa eller förlita sig på under och tecken är alla vägar som underkänns, medan man gärna får tala om att ingen behöver ändra sig, att kristna inte är annorlunda än andra och/eller att det inte alls går att säga något om att man kan bli räddad eller inte, för då dömer man.

Jag tänker på vad Dwight Moody ska ha sagt en gång när hans evangelisationssätt kritiserades. ”Jag tycker bättre om mitt sätt att göra det än ditt sätt att inte göra det”

Alla de saker jag nämnde som drivkrafter för förändring har såklart sina uppenbara brister.

Att tala om risken att gå förlorad, att ”skrämmas” får till följd att en del faktiskt vaknar till och ändrar sig, medan andra kan känna sig obehagliga till mods och inte vilja ändra sig.

Att tala om fördelarna med att vara kristen, att locka, får till resultat att en del tycker det verkar vara en bra deal, medan andra anser att det inte är värt det.

Att försöka överbevisa andra får till resultat att andra accepterar de argument som framförs, medan andra förkastar dem.

Att visa på tecken och under för att presentera Jesus gör att en del får uppleva Jesu kraft och omvänder sig, medan andra inte gör det.

Att lägga allt sitt krut på att övertyga andra om att ingen förändring behövs, för det finns inga nackdelar med att låta bli och inga fördelar om man gör det, det får till följd att ingen ändrar sig. Så varför är det den modell som vi har lättast för att välja i våra församlingar?

Det här inlägget postades i Lennart och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s