Döden och Livet och Pokémon GO

508800-pokemon-go2016-09-11 Döden och livet

Jag tänkte börja predikan med att prata om Pokémon Go…

De flesta har nog hört talas om det på något sätt, men kanske inte alla vet riktigt vad det är och går ut på. I korthet är det så att man laddar ner ett program till sin telefon. Det programmet samarbetar med telefonens GPS. För att spela spelet måste man ut och gå, röra på sig, i sina omgivningar. När man är ute och går och kommer i närheten av vissa punkter i omgivningen så reagerar spelet i telefonen med att visa upp en liten figur, ett litet monster, som man genom telefonen kan låtsas att man fångar.

Spelet har blivit oerhört populärt och många miljoner människor har laddat ner det.

Vad går det då ut på?
Hur det går till är en sak, men vad går det ut på?

Att fånga alla monster som finns, att äga, att ha, en komplett samling monster helt enkelt.

Det går ut på att sträva och samla för att uppnå något, för att äga något, och jag tror det är hela hemligheten med spelets framgång. I oss människor ligger en längtan att samla, att sträva och förtjäna och inte minst en längtan efter att äga. Vi är inte alltid som individer överens om HUR det ska gå till, men att uppnå något på något sätt, det försöker vi alla i någon utsträckning.

Men Nintendo och Pokémon företaget visar också på något som ligger i den mänskliga naturen… Det finns alltid mer!

Om jag har fattat det rätt så kom Pokémon som kortspel 1996. Ni vet, man ska samla kort för att få kompletta serier och så vidare. Men sedan 1996 har det också kommit över 70 olika expansioner! Det innebär att det aldrig tar slut, utan så fort man börjat närma sig en komplett samling, så finns det MER att samla på. Den som började samla 1996, för 20 år sedan, kan inte än idag ha fått en komplett samling, för det kommer alltid mer…

Och nu samlar man på Pokémon i telefonen… Och så snart tillräckligt många börjar få kompletta samlingar så kommer det också på telefonen att börja komma ut mer och mer och mer att samla på…

Spelet, liksom livet, är uppbyggt så att det inte av egen kraft går att uppnå allt…

Spelet utnyttjar en mänsklig längtan att bli tillfredsställd genom samlande, men ser samtidigt till att det inte går att uppnå den där tillfredsställelsen, i alla fall inte särskilt länge, utan det kommer alltid finnas mer!

Och det är inte något nytt otäckt påfund, det har funnits länge. Min morfar samlade kort från cigarettpaket när han var liten i Tyskland på 20 talet, min mamma samlade filmisar på 60 talet och jag samlade fotbollskort och magickort på 80 och 90 talet. Allt bygger det på samma strävan att sträva, samla och äga…

Det började inte med Pokémon GO, eller Pokémonkorten, eller filmisar eller bilder från cigarettpaket…

I Lukas 12, verserna 15-21 och 31-34 står det så här:

15Och han sade till dem: ”Akta er för allt habegär. En människas liv beror inte av överflöd på ägodelar.” 16Sedan gav han dem en liknelse: ”En rik man hade fått god skörd på sina jordar. 17Han tänkte för sig själv: ’Vad skall jag göra? Jag har inte plats för hela skörden.’ 18Han sade: ’Så här skall jag göra. Jag river mina lador och bygger större så att jag får rum med säden och allt annat jag äger. 19Sedan kan jag säga till mig själv: Nu min vän är du väl försörjd för många år framåt. Du kan vila ut. Ät, drick och roa dig.’ 20Men Gud sade till honom: ’Din dåre, i natt skall ditt liv tas ifrån dig, och allt du har lagt på hög, vem skall få det?’ 21Så går det för den som samlar skatter åt sig själv men inte är rik inför Gud.”

31Sök i stället hans rike, så skall ni få det andra också.32Var inte rädd, du lilla hjord, er fader har beslutat att ge er riket. 33Sälj vad ni äger och ge åt de fattiga. Skaffa er en penningpung som inte slits ut, en outtömlig skatt i himlen, dit ingen tjuv kan nå och där ingen mal förstör. 34Ty där er skatt är, där kommer också ert hjärta att vara.

Det Jesus pratar om är något djupt mänskligt, en strävan efter mer och mer…
Ska vi vara ärliga så vet vi också med oss att när den rike mannen har rivit sina lador och byggt nya och större lador, och när han fått dem också fyllda… Så säger han inte ”nu är jag nöjd” utan troligen säger han ”hur ska jag kunna få ännu mer”?

På samma sätt som en Pokémon GO spelare hela tiden får nya saker att finna och göra, så strävar vi alltid efter mer.

Samtidigt så understryker Jesus att det finns annat att ha fokus på, att skifta fokus från jagandet efter mer och istället söka Guds Rike, ett rike som står i kontrast och motsats till att samla världslig rikedom. Det är inte frågan om ett både och, att du både kan samla OCH ha Guds Rike, utan det är frågan om ett endera eller…

Jesus ger oss inte Guds Rike som en variant av strävan, samlande och ägande, utan som ett radikalt alternativ… Och det är där jag tror att det finns en beröringspunkt med dagens tema enligt kyrkoåret, som är ”döden och livet”…

Det handlar om perspektiv, det handlar om fokus och det handlar om prioriteringar…

Det handlar också ytterst om ett val…

Döden kan för många vara skrämmande, kanske är döden skrämmande för oss alla ibland när vi tappar fokus och perspektiv och när vi glömmer våra val och prioriteringar. För döden och den kommande evigheten kan vara skrämmande om vi ser till den mänskliga strävan och den tomhet vi försöker bemöta med våra gärningar.

Men om vi håller fokus på Jesus och Guds Rike, så blir inte döden något skrämmande, tvärt om…

Första korintierbrevet 15:53-55
Detta förgängliga måste kläs i oförgänglighet och detta dödliga kläs i odödlighet. 54Men när det förgängliga kläs i oförgänglighet och det dödliga i odödlighet, då blir det så som skriftordet säger: Döden är uppslukad och segern är vunnen. 55Död, var är din seger? Död, var är din udd?

Andra timoteusbrevet 1:9-11
Han har räddat oss och kallat oss med en helig kallelse, inte på grund av våra gärningar utan genom sitt beslut och sin nåd, som han skänkte oss i Kristus Jesus redan före tidens början 10men som har blivit uppenbar nu när vår frälsare Kristus Jesus trätt fram. Han har utplånat döden och dragit liv och oförgänglighet fram i ljuset genom evangeliet, 11för vilket jag har satts att vara förkunnare, apostel och lärare.

Filipperbrevet 1:20-21
Jag väntar och hoppas att jag aldrig skall stå där med skam, utan att jag nu som alltid öppet skall våga lovprisa Kristus med min kropp, vare sig den skall leva eller dö. 21Ty för mig är livet Kristus och döden en vinning

Döden blir med rätt fokus inte död, utan liv!

Om jag så ska försöka knyta ihop det…
Jag började i Pokémon GO som får symbolisera det fruktlösa strävandet efter något som aldrig går att uppnå, något som leder till otillfredsställelse och tomhet.
Jag menar att det är samma strävan i Pokémon GO, som i alla annan mänsklig strävan. Vi försöker sträva, samla och äga. Och Jesus ger oss ett alternativ till denna strävan efter att samla och äga, och det alternativet är Guds Rike!

Hur menar jag då att det är ett alternativ?
Jo för Jesus befriar oss och kallar oss till ett Gudsrike som inte handlar om att göra för att få något
Inte handlar om att sträva för att uppnå något
Inte ställer krav för att bli godkänd och inte tvingar sig på

Istället, som kontrast och i motsats till det världen ger, så handlar Guds Rike om att ta emot!
Frälsning ges fritt, av nåd, gratis!

Uppenbarelseboken 22:17
Och Anden och bruden säger: ”Kom!” Och den som hör det skall säga: ”Kom!” Och den som törstar skall komma. Och den som vill skall fritt få dricka av livets vatten.

Jesus erbjuder dig och mig liv i överflöd
FRITT
”Kom och ta emot!”

Och Jesus byter strävan mot vila…

En vila som gör att döden blir till liv…

Det här inlägget postades i Lennart, Predikan, Undervisning, Värmlandsnäs. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s