Tre vanliga avgudar i församlingarna idag

I artikeln “Three Common Idols in Churches” skriver Eric Geiger om tre företeelser I församlignarna idag som skulle kunna ses som avgudar. Hans artikel på engelska kan läsas HÄR

Om Hiskia sägs det i Andra kungaboken 18:3-4: ”Han gjorde det som var rätt i Herrens ögon, precis som hans fader David hade gjort. Han avskaffade offerhöjderna, slog sönder stoderna och högg ner Asheran. Dessutom krossade han den kopparorm som Mose hade gjort. Ända till denna tid hade nämligen Israels barn tänt offereld åt den, och man kallade den Nehushtan.”

Att en stark andlig ledare gör upp med det som hör till främmande religioner, så som ledare idag gör upp med yoga, helgonböner och radband, är inte konstigt. Det som i den här berättelsen är konstigt är att Hiskia krossade kopparormen… (4 Mos 21:4 ff)

En orm som Mose själv gjort på befallning av Gud för att hjälpa Israels folk. Och det lyfts fram som något som är rätt i Herrens ögon!

Hur skulle man kunna tolka detta?

Jo, en möjlighet är att tolka det som att det som vid ett tillfälle varit ett verktyg påkallat av Gud för att peka på frälsningen inte alltid behöver ha samma effekt och betydelse för folket! Kan vi överföra det på våra församlingar på något sätt? Finns det saker eller företeelser vi gör som fyllde en funktion när det gjordes eller skapades, men som nu fått en annan betydelse.

Det Mose gjorde med kopparormen var inte fel, det var inte fel i Herrens ögon, men det utvecklades till att Israels barn började offra till avbilden av ormen! Och då blev det rätt i Herrens ögon att göra sig av med den!

Geiger identifierar tre saker som tagit en liknande dimension i de församlingar han har erfarenhet av, och jag har liknande erfarenheter.

1: Platsen
Gud rör vid hjärtan när vi samlas i tillbedjan, men samlingsplatserna blir ibland till egensyften. De tillbedjande mötena blir mindre viktiga och lokalen mer viktig. Ibland så viktig att tillbedjan begränsas för att bevara lokalen. Lokalen får mer kärlek och uppmärksamhet än Gud och blir en avgud

2: Det förflutna
Eftersom Gud rört vid människor i det förflutna så kan längtan efter det förflutna bli till en större längtan än längtan efter Gud och bli en avgud.

3: Verksamheten
Eftersom Gud har förändrat människors liv genom en viss verksamhet så kan det ibland bli viktigare att hålla liv i en verksamhet än att söka Gud. Verksamheten får mer uppmärksamhet och kärlek än Gud och blir en avgud.

Även om byggnader, det förflutna och verksamheten varit goda saker till ära för Gud, precis som kopparormen, så kan det komma till en tid när deras plats inte längre fyller det syfte de en gånga hade. Att peka på Gud, att föra människor till tro och frälsning.

Precis som Gud välsignade skapandet av kopparormen så välsignade han också dess förstörelse och om Hiskia, som förstörde den kopparorm som Mose skapat, skrivs det: Ingen var som han bland alla Juda kungar efter honom, inte heller bland dem som varit före honom. (2 kung 18:5)

Det här inlägget postades i Lennart, Undervisning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s