Ska det verkligen bli värre?

Har ett tag funderat över Jesu återkomst och den sista tiden.
Min övertygelse är att det är snart. Det spelar förresten inte någon roll om det är snart eller inte, vår uppgift är att vara redo oavsett vilket.

När jag funderar, läser och lyssnar så slår det mig att det generellt sett är så att vi tänker oss att Bibeln talar om att det kommer bli värre och värre här på jorden till dess att Jesus kommer tillbaks. Men är det verkligen det som Bibeln lär oss? Jag är inte övertygad, men helt öppen för möjligheten. Det jag här vill ”kasta ut” är tankar som jag inte helt tänkt klart och gärna diskuterar förutsättningslöst. Jag är alltså inte övertygad om det jag för fram här, men vill pröva det.

Jesus säger till oss att vara vakna och han ger oss ett antal tecken att vara vakna på.
Men säger han verkligen att det ska bli värre och värre? Jämfört med när?

Tittar man på krig, jordbävningar, svält och lidande som exempel så är det inte självklart så att det stadigt blir värre. Det är inte ens så att vår tid alltid är den värsta tiden i historien. Många visar på statistik på hur det ena och det andra är värre idag än för ett antal år sedan, men oftast håller statistiken inte för en närmare granskning och är ganska lätt att motbevisa. Även om det skulle vara så att det på vissa områden är sämre, det kan mycket väl vara så, så är det inte generellt sett sämre.

Så även om det nu skulle vara så att Jesus säger att det stadigt ska bli sämre, så verkar det inte vara så.

Finns det då andra sätt att se det?

Ja jag tror det.

Tänk om det är så att vi inte ska vänta på att det blir så illa som möjligt, utan det vi ska vänta på är att förutsättningarna för Jesu andra tillkommelse ska vara så lika den första som möjligt?

Tecknen som beskrivs i Bibeln skulle kunna hävdas vara uppfyllda vid Jesu första tillkommelse. Det skulle därför kunna tänkas att samma eller liknande omständigheter behöver vara uppfyllda för den andra tillkommelsen.

Alltså, tecknen på att Jesus kommer är inte att det är värre och värre, utan att det blir mer och mer lika det som en gång var. Då när Han kom första gången.

Vad skulle man kunna titta efter och jämföra?
Dekadens, rikedom, klassklyftor och förföljelse. Jag tror att det är riktigt illa idag, men jag tror inte att det saknar motstycke i historien. Ta en titt på till exempel supermakten Rom vid Jesu födelse. Går det att göra paralleller?

Ett annat profetiskt tecken är staten Israel.
Men är det ett fritt, starkt och självständigt Israel som är en förutsättning för Messias återkomst? Det var inte det första gången. Det var inte det de gammaltestamentliga profetiorna betydde då, så varför nu?

Hur såg det ut då?
En frihetstid för Israel under Mackabeus hade nyss slutat och landet var under ”ny” ockupation. Det handlade inte om att Israel skulle vara segerrikt för att Messias skulle komma. Kan det vara så att Israel ska ockuperas igen för att förutsättningarna ska vara liknande den första gången?
Messias var mer efterlängtad i det Judiska folket under de förutsättningarna än vad han är nu i den sekulära staten Israel som mer förlitar sig på USAs och västvärldens stöd än på Gud.

Hur kan man knyta an Uppenbarelseboken till detta? Är det tiden Johannes levde i som ska uppfyllas? Tiden för Jesu tillkommelse? Tiden innan? Skulle kunna handla om ett tidsspann mellan 20 fkr till ca 100 efter. Vilka ytterligare gemensamma nämnare finns?

Kanske är det bara en förflugen tanke, men ändå en tanke som jag gärna vrider och vänder på ett tag till.

Det här inlägget postades i Lennart, Undervisning och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ska det verkligen bli värre?

  1. TonyMalmqvist skriver:

    En vän till mig hade en rätt intressant teori kring detta. Enligt hans uppfattning vilket var underbyggt på, ” som det var under under Noas dagar”, det vill säga full commerce, fullt pådrag, så ska den sista tiden innan Jesus kommer tillbaka vara inte präglad av lågkonjunktur, utan av högkonjunktur med allt vad det nu innebär av välstånd och allt slags överflöd. Och sett utifrån Jesu liknelse om två män som är ute på åkern ( vad gör dom där? Min reflektion) om att två kvinnor ska mala på en handkvarn. Den ena skall tas med, den andre lämnas kvar Matteus 24:40-41. Så talar ju det i allra högsta grad om människor som är i full aktivitet och är fullt sysselsatta, när det plötsligt händer något som ”stör”, avbryter den takten. Det finns hur mycket som helst som går att skriva och diskutera om det här mycket intressanta ämnet, men här sätter jag punkt för nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s