När blev orden ”snäll” och ”god” till skällsord?

När blev orden ”snäll” och ”god” till skällsord?

Jag förundras över debatten i kristna kretsar på nätet. Den är ofta långt ifrån saklig och tar sin utgångspunkt i politiska ställningstaganden snarare än i Guds ord och det skiner ofta tydligt igenom. Så långt gissar jag på att många håller med, för ”de andra” gör ju alltid så.

Det är inte så konstigt. Den världsliga makten, ställningstagandena och politiken har alltid korrumperat kyrkan och man har format teologi utifrån vad som gynnat den egna personen eller gruppen mest.

Det konstiga, mycket konstiga, är att den som för fram en åsikt om något som inte gynnar den egna gruppen utan tvärt om ger andra en fördel på den egna gruppens bekostnad, anklagas för att vara för snäll eller god. ”Snällhetsapostel” eller ”Godhetsapostel” har blivit skällsord.

Detta har jag så oerhört svårt att förstå. Att godhet och snällhet är något negativt. Att vi den dag när vi ska stå till svars inför vår Herre får höra att ”Hör du, du har varit lite för snäll. Det har jag aldrig sagt att ni ska vara.” eller ”Det där med godhet och att på bekostnad av sig själv göra gott, var har du fått det ifrån?”

Att världen, som drivs av att bevaka de egna intressena, skulle se överdriven godhet eller snällhet som konstigt, det kan jag förstå. Men att den som har som Herre den som gjorde det yttersta offret, den som betalade det yttersta priset, på bekostnad av sitt eget liv, skulle vara kallad till samma sak. Det kan jag inte förstå.

Filipperbrevet 2:3b-8 Var ödmjuka och sätt andra högre än er själva. 4Tänk inte bara på ert eget bästa utan också på andras. 5Låt det sinnelag råda hos er som också fanns hos Kristus Jesus. 6Han ägde Guds gestalt men vakade inte över sin jämlikhet med Gud 7utan avstod från allt och antog en tjänares gestalt då han blev som en av oss. När han till det yttre hade blivit människa 8gjorde han sig ödmjuk och var lydig ända till döden, döden på ett kors.

Den som vi ska efterlikna hade, till skillnad från oss, något av VERKLIGT värde, ”Guds gestalt”, som Han inte svartsjukt bevakade, utan på bekostnad av sig själv offrade för andras väl. För dig och mig.

Var finns Kristusdoften och återskenet av Guds kärlek när man varnar andra för att vara för snälla och goda?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s