Jesus går på vattnet.. Igen…

Här om dagen lyssnade jag till en predikan om en av nya testamentets mest kända berättelser, nämligen den om när Jesus gick på vattnet. Även om man inte känner till mycket om Jesus, så är chansen stor att man känner till åtminstone den berättelsen. Och som kristen har jag hört ett stort antal predikningar och andakter runt just den texten. Därför är det roligt när jag får höra en utläggning och en koppling jag inte hört förut, och dessutom med en uppmaning, en twist som var ny för mig.

De som jag oftast har hört, som inte är fel, är att vatten symboliserar kaosmakter och att Jesus har makt över kaos. Det lyfts fram i den här predika också, men ännu mer lyfts det fram vem Jesus är och inte och det görs en koppling till Job 9:8 som jag inte hört förut.

Håller man sig till Bibel 2000 framträder inte något särskilt, men i de flesta andra översättningar på svenska och engelska blir det en spännande koppling: ”han ensam spänner ut himlarna och skrider fram över havets rygg” (SFB 15) eller ”He alone stretches out the heavens and treads on the waves of the sea” (NIV)

Att gå på vatten är reserverat för Gud helt enkelt. Det är den enda som går på vatten i Bibeln innan Jesus och fram till Petrus kallas till det. Många andra stora Gudsmän gör under med vatten, men då handlar det om att de delar vattnet, inte går på det. Det svarar på frågorna som ställs strax innan passagen om att Jesus går på vattnet: ”Vem är han?” är en fråga som i olika former ställs tidigare i Matteus 6 och som får sitt svar i att Jesus gör det som är förbehållet Gud själv.

Hela predikan kan ses här:

Det här inlägget postades i Lennart, Predikan, Undervisning och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s