Feminism Del 8

Kyrkan som patriarkat
Den första kyrkan, den kyrka vi läser om i Apostlagärningarna och framåt, kan inte anses ha varit patriarkal annat än i undantagsfall och i sådana fall TROTS Jesus, inte på grund av Honom. Många av de tidiga martyrerna var kvinnor, många av de hus man möttes i var ägda av kvinnor, många av församlingsledarna (husägarna alltså) var kvinnor och så vidare. Det var med kristendomens förstatligande under Konstantin som patriarkatet infördes. När kyrkliga ämbeten skapades blev dessa förknippade med makt, och männen ville inte dela med sig av den. Alltså blev kvinnor utestängda från ämbetena.
Förevändningen var att en kvinnlig präst inte kunde agera ”In personae Christo”, alltså som ställföreträdande Kristus. Detta var inte viktigt i den första kyrkan eftersom tanken på en ställföreträdare för Kristus inte fanns där.

Traditionen av manligt maktinnehav har förvaltats i alla så kallade historiska kyrkor och i de flesta samfund som kommit ur reformationen på 1500 talet. Några undantag finns. Bland anabaptisterna på 1500 talet fanns det nästan lika många kvinnor som blev martyrer som män för att de innehade ledande positioner i församlingarna.

Feminismen då?
Så kan man vara kristen och feminist?
Ja, inte diskvalificeras man från att vara kristen om man är feminist mer än man diskvalificeras om man är kommunist, moderat, kapitalist eller någon annan -ist

MEN

Vi måste alltid vara vakna för att ingen -ism, vilken det än är, kan införa Guds Rike på jorden. Att arbeta för Guds Rikes genombrott innebär att arbeta för jämlikhet i Kristus också baserat på kön. Feminismen kan inte ersätta Guds Rike, men Guds Rike är med stor sannolikhet helt jämställt.

Det här inlägget postades i Lennart, Politik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Feminism Del 8

  1. Ping: Feminism, sammanfattning | Hälleberget – Predikningar, funderingar och artiklar om Jesus!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s