Feminism Del 7

De problematiska verserna
Det finns några verser som ofta används för att hävda kvinnans underordnande. Paulus skriver till exempel att kvinnan ska tiga i församlingen och inte undervisa. Och han skriver att kvinnan ska underordna sig mannen i äktenskapet.

I första timoteus 1:11-12 skriver han 11Kvinnan skall ta emot undervisning i stillhet och alltid underordna sig. 12Att själv undervisa tillåter jag henne inte och inte heller att bestämma över mannen, utan hon skall hålla sig tyst och stilla.

I Efesierbrevet 5:24 skriver han
24Och liksom kyrkan underordnar sig Kristus, så skall också kvinnorna i allt underordna sig sina män.

Hur ska man då tolka detta? Är det inte tvärt emot det som tidigare påståtts?

Jag menar att när man tolkar Bibeln så finns det ett mönster att följa.
1: Tydliga Bibelpassager får förklara de mindre tydliga.
2: Jesu lära och liv får förklara breven och gamla testamentet, inte tvärt om.

Vad händer om man applicerar det på de här två verserna då?
Börjar man med första timoteus så kan den verka klar och tydlig.
MEN runt om i Bibeln finner vi ju faktiskt kvinnor som är ledare och som undervisar och tillrättavisar män. Så det kan helt enkelt inte vara så självklart.
Jesus lärde inte ut detta och Han upphöjde konsekvent kvinnor till att förkunna, som till exempel kvinnan vid Sykars brunn i Johannes 4 som förkunnade för hela byn.
Vad ser vi då i verserna runt omkring?
8Jag vill att männen på varje ort skall be med renade, lyfta händer, utan vrede och utan förbehåll.9Likaså skall kvinnornas prydnad vara ett anständigt, blygsamt och återhållsamt uppträdande, inte konstfulla håruppsättningar och guld eller pärlor eller dyrbara kläder, 10utan goda gärningar, som det anstår kvinnor som vill gälla för att vara gudfruktiga.

Nu blir det spännande.
För de verserna, att be med lyftade händer och inte vara vreda, eller att inte klä upp sig med guld, det har vi inget emot att förklara bort med att det var regler för just den församlingen i just den tiden. Men att kvinnan ska lyda, det ses som en evig sanning? Vore det inte mer troligt att HELA stycket tolkas som de första verserna, att det gäller specifikt för den tiden och platsen, eftersom det annars går emot den övriga Bibelns vittnesbörd? Det är upp till var och en, men möjligheten finns och den är inte långsökt.

Den andra versen då?
Efesierbrevet 5:24 Och liksom kyrkan underordnar sig Kristus, så skall också kvinnorna i allt underordna sig sina män.
Den låter självklar, men bara om den tas ur sitt sammanhang…
21Underordna er varandra i vördnad för Kristus. 22Ni kvinnor, foga er efter era män som efter Herren.23Ty en man är sin hustrus huvud liksom Kristus är kyrkans huvud – han som också är frälsare för denna sin kropp. 24Och liksom kyrkan underordnar sig Kristus, så skall också kvinnorna i allt underordna sig sina män.
25Ni män, älska era hustrur så som Kristus har älskat kyrkan och utlämnat sig själv för den

I det sammanhanget blir det genast mycket mer intressant.
Först står det underordna er VARANDRA, alltså sträva efter att tjäna varandra, inte att få den andre att lyda eller vara underordnad! Sedan står det att MANNEN ska tjäna kvinnan med sitt liv! Det finns alltså ingen direkt ordning i status att läsa in i de här verserna. Hoppas jag, för som man ligger jag illa till om man läser noga.

Läst i ljuset av Jesus försvinner alltså alla invändningar som handlar om att kvinnan ska stå under mannen och han går på tvärs med kulturen för de utsattas skull, vilka de än är.

Det här inlägget postades i Lennart, Politik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Feminism Del 7

  1. Ping: Feminism, sammanfattning | Hälleberget – Predikningar, funderingar och artiklar om Jesus!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s