Feminism Del 3

Vad bör göras?
Då kommer vi till den tredje delen, alltså att man anser att något måste göras åt ojämlikheten.

I detta finns det många olika svar som angriper problemet på många olika sätt.
En del tycker att genusrollerna ska ändras.
Andra tycker att kvinnorna nu ska ta makten och införa ett matriarkat
Ytterligare några tycker att genusroller är OK, men att ojämlikheten är fel och ska bort.
Det finns många många varianter på detta och hur man ska lösa det helt enkelt.
Vad av detta behöver man ”erkänna” för att vara feminist? Där går åsikterna isär.
Räcker det med att formulera och erkänna problemet och ha en lösning, eller är det bara vissa problemformuleringar och lösningar som är accepterade.

”Kränkta vita medelålders män” om de nu finns föreställer sig feminismen som en rabiat manshatande rörelse som vill ta över och förtrycka männen. Är det feminism? Ja de tre delarna finns där och det finns så klart också sådana feminister.

Sedan finns det de som kallar sig feminister som delar problembeskrivningen om en ojämlikhet, men som förnekar att det är ett problem och att det därför inte behövs någon lösning.
Mitt ställningstagande
Om jag kan kallas feminist eller inte bryr jag mig inte om, men jag formulerar mina svar på de tre kriterierna ungefär så här och kommer utgå från det när vi samtalar.

Patriarkat
Att det finns ett patriarkat och att vi lever i en patriarkal värld är för mig självklart. I Sverige har vi förmånen att inte leva i ett lika tydligt patriarkat som i till exempel länder i syd, men det betyder inte att det inte finns ett partriarkat.
Lika lön för lika arbete är fortfarande aktuellt, även om lönegapet mellan könen inte är lika stort som det varit tidigare. Fram till dess att det är helt jämnt mellan könen så är det per definition ojämnt. Så enkelt är det.

Genus och kön
Att det finns två biologiska kön är jag medveten om. Det är också tydligt att det finns konstruerade könsroller. Redan från unga år uppmuntras flickor och pojkar att utvecklas åt olika håll och odla olika intressen baserat på biologiskt kön.
På BB får pojkar blå mössa och flickor rosa, om inte föräldrarna ber om något annat. Vilket de sälla gör.

Det finns saker som kvinnor och män kan eller inte kan göra beroende på deras biologiska kön. En man kan inte amma till exempel. Men förutom de rent fysiska begränsningarna finns det ingen anledning att skilja på manligt eller kvinnligt.

Å andra sidan ser jag inte heller några problem med socialt konstruerade kön, genus, utan den stora problematiken ligger snarare i hur de värderas. Att de socialt konstruerat kvinnliga sysselsättningarna värderas lägre än de dito manliga.

Det finns också en tydlig emotionell värdering i genus.

Könsmaktsordning
Det finns alltså en tydlig könsmaktsordning som är problematisk och som bör motverkas. Exakt hur det ska göras är öppet för diskussion, men utifrån den utgångspunkt jag har så finns det två vägar att gå. Endera i kombination eller var för sig. Det första är att jämställa värdet på kvinnligt och manligt. En kvinnas arbetstid är värd lika mycket som en mans och vice versa.
Sedan har vi frågan om genus.
För mig är det självklart att vissa genusroller är problematiska eftersom de associeras med värderingar. Kvinnliga attribut ses som negativa, manliga som positiva. ”Var inte en kärring” eller ”Ta det som en man” är exempel på det. Detta är oacceptabelt.
Samtidigt finns det andra genusroller som jag inte upplever som problematiska annat än i fråga om värdering. Varför är det mindre kvalificerat arbete att ta hand om barn än att ta hand om en bil till exempel?

Det här inlägget postades i Lennart, Politik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Feminism Del 3

  1. Ping: Feminism, sammanfattning | Hälleberget – Predikningar, funderingar och artiklar om Jesus!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s