Skillnaden mellan evangelikal/luthersk teologi och anabaptistisk teologi

Jag såg här om dagen ett inlägg på facebook, du kan ta del av det genom att KLICKA HÄR

Min översättning av detta är inte ordagrann utan det finns egna kommentarer i den. Sist finns därför originaltexten.

Det är John D Martin som säger följande:
Evangelikala och lutheraner hävdar frälsning av nåd allena, vilket i praktiken betyder frälsning i synd snarare än frälsning från synd. Anabaptisterna däremot hävdar att nåden möjliggör för den troende att bli lik Kristus i livet och att frälsningen bara är början. Det betyder att kristendomen är en vandring i lydnad inför tron på och kärleken till och från Kristus. De tror att efterföljelse efter Jesu undervisning inte är ett ’tillval’ utan en central del. För evangelikaler och lutheraner är den personliga frälsningen hela målet för kristendomen.

För anabaptister är Guds Rike målet för kristendomen, och tron på Kristus är ett medel för att nå det målet. Evangelikala och lutheraner förlägger Guds Rike i framtiden medan anabaptister tror att Guds Rike är en verklighet som kan upplevas här och nu genom trohet mot Jesu bud, särskilt bergspredikan. Evangelikala och lutheraner baserar läran om nåden allena på ett missförstånd av epistlarna, medan anabaptisterna ser nåden som den förklaras i epistlarna genom ljuset av Jesu tydliga undervisning i evangelierna.

Evangelikala och lutheraner tror att kristna kan och bör använda makt för att genomföra en evangelisk etik i samhället, medan anabaptister tror på två separata kungadömen. Guds Rike, där evangeliets etik efterlevs frivilligt och utan makt. Det är skilt från världens rike som håller ordningen genom att utöva makt. Anabaptisterna ser Guds Rike som det samhälle Gud från början avsåg att vi skulle leva i och att Jesu död och uppståndelse kan ge den troende kraft att visa världen hur Guds Rike skulle kunna se ut om alla hörde till Kung Jesus.

Den engelska texten är följande:

The Difference Between Evangelicals and Anabaptists
Evangelicals insist on salvation by grace alone, which leads to salvation in sin rather than salvation from sin, whereas Anabaptists insist that grace empowers the believer to be genuinely Christ like in all of life, that getting saved is simply the beginning, and that Christianity is all about an obedient love-faith relationship with Christ. They believe obedience to Jesus’ teachings is not optional. To evangelicals, personal salvation is the goal of Christianity.
To Anabaptists, the Kingdom of God is the goal of Christianity, and personal faith in Christ is the means to that end. Evangelicals relegate the Kingdom of God to the future, whereas Anabaptists believe the Kingdom of God is a reality to be experienced now by obeying Jesus’ teachings, especially the Sermon on the Mount. Evangelicals base their theology of grace alone on a misconstrued understanding of the Epistles, whereas the Anabaptists understand the Epistles in light of Jesus’ clear teaching in the Gospels.
Evangelicals believe Christians should use force to impose a Gospel ethic on society, whereas Anabaptists believe in two Kingdoms: the Kingdom of God in which the Gospel ethic is obeyed voluntarily without the use of carnal force and the Kingdom of this world, which keeps order in society by force. Anabaptists see the Kingdom of God as the society God originally intended, made possible by the death and resurrection of Christ that gives the believer power to conquer sin and demonstrate what the whole world would look like if everybody obeyed the King.
John D. Martin

Det här inlägget postades i Lennart, Politik, Undervisning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s