En mennonits lördagsreflektion…

Detta är en text skriven av Björn Horst, återgiven med hans tillstånd.

Idag känns kristna bloggar, tidningar, böcker, nyhetsbrev mm vinklade på ett eller annat sätt. Dess författare och skribenter är mycket noga med att ha en, för tiden, rätt religiös klang och rätt politisk färg. Man är antingen starkt antikatolsk eller prokatolsk eller sionistisk osv.
Jag frågar mig hur Menno Simons (1496 – 1561) skulle ha reagerat på denna ”morderna” kristendom?

Det är som den splittrade och förvirrande kristenheten försöker finna den rätta julstämningen…

Det är som all undervisning mm filtreras genom det personliga egot istället för att granskas i ljuset av korset och av Guds ande…kontentan av det hela är att vi får en mycket flytande kristendom.

Det välmående och trygghet man finner i den subjektiva kristendomen får oss att fly Kristi kors och dess kraft och placerar oss i en sömnig och världslig kristen medelklass. Detta är det stora bedrägeriet och allt detta förstod Menno Simons redan för 500 år sedan.
Menno Simons utgick alltid utifrån att han var ”weak by nature and timid by spirit” och det fick honom att alltid vara på tårna, alltid.
Han besatt en beredskap och vaksamhet som är fullständigt avundsvärd.

Då vi lever i en kristendom som mer och mer anpassas efter mänskliga normer, former och förtecken så behövs denna beredskap mer än någonsin – Därför har Menno Simons undervisning och budskap ett avgörande värde för oss även idag.

Till exempel så skulle hans radikala (och bibliska) undervisning om totalt avstånd från våld och de kristna(s) lidande och martyrskap behöva föras högst upp på den svenska religiösa agendan, då dessa fundamentala och kristocentriska stolpar och sanningar anses obskyra och obibliska av en bred mordern svensk kristenhet.

Menno Simons visste instinktivt hur bedrägligt och smidigt lögnens tyranni och rike fungerar – En kyrka som inte lider, blöder för sin Herre är inte en kyrka av nytestamentliga och paulinska mått. Menno Simons med den anabaptistiska rörelsen visste att Guds verkställande kom genom det personliga offret – att den kristne av fri vilja ställde sig i gapet för sin nästa och att i allt bli lik Kristus.

Det här inlägget postades i Lästips och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s