Guds vapenrustning

Sedan länge hade jag planerat att prata om Guds Vapenrusting den här söndagen och jag tror att det finns en mening med att jag gör det. Jag uppmanar var och en av oss att se vad av detta vi behöver ta till oss och vad vi kan lämna bakom oss.

Guds vapenrustning talas det om i Efesierbrevet 6:10-18.
Utöver detta så talas det om svärd, sköldar, borgar och så vidare i olika sammanhang kopplade till Gud. Men det är i efesierbrevet som det hela liksom sätts ihop.

Jag vill börja med verserna 10-13 där själva syftet läggs fram:
10 Till sist, bli starka i Herren och i hans väldiga kraft. 11 Ta på er helBild1a Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp. 12 Vi kämpar inte mot kött och blod, utan mot furstarna, mot makterna, mot världshärskarna här i mörkret och mot ondskans andemakter i himlarymderna. 13 Ta därför på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot på den onda dagen och stå upprätt när ni fullgjort allt.

Först: Syftet
Varför ger Paulus den här bilden? För vår skull!
Så att ni kan stå emot på den onda dagen och stå upprätt när ni fullgjort allt.
Det är, som alltid, för vår skull som vi får undervisning i Bibeln, både sådan undervisning som bekräftar oss och sådan undervisning som till en början känns obehaglig är till för vår skull, och det får vi veta här också.

Varför bilden av en vapenrustning då?
Jo, för det handlar om angrepp!
Det handlar om djävulens listiga angrepp helt enkelt. Det finns en fiende och mot honom erbjuds vi skydd. Det förklaras också att det inte handlar om vanliga, världsliga, vapen och rustningar, för det är inte mot kött och blod vi har att kämpa.

Greg Boyd uppmanar oss att när vi står inför en hotfull situation ställa oss frågan: Har det kött och blod? Om svaret är ja, så vet vi att det som hotar oss inte är vår fiende! Den kraft som DRIVER en varelse av kött och blod att göra ont, DET är en fiende, men varelsen av kött och blod är det INTE vi ska strida mot. Det betyder att andra människor inte är våra fiender och inte ska angripas.

Men gjorde inte Paulus själv just det?
Angrep han inte andra människor?
Det kan tyckas så, men läser man sammanhanget i alla de strider han var inblandad i så finns det alltid en omtanke om människan, mot kött och blod, men inte värst mycket omtanke om det onda. I andra korintierbrevet 10:3-5 skriver han: För även om vi lever i världen, strider vi inte på världens sätt. 4 Vapnen vi strider med är inte köttsliga utan har kraft från Gud att bryta ner fästen. Ja, vi bryter ner tankebyggnader 5 och allt högt som reser sig mot kunskapen om Gud.

Det är mot tankebyggnader, inte mot människor. Det är inte strid på världens sätt, inte köttsliga vapen, för fienden är inte av kött och blod. Det handlar om något annat!

Vad det handlar om beskriver han, den andliga striden, och vi får se det lite bättre när vi nu ska gå igenom Guds vapenrustning.

Paulus beskriver sex delar av rustningen och vi ska titta lite på varje del.
Bild2
14a Stå alltså fasta, med sanningen som bälte runt höfterna
Det ord jag tar fasta på i detta är ”Sanningen”, hur viktigt är det inte att det vi står för, tror på och litar på är sant? Sanningen betyder inte att jag förstår allt i varje detalj eller tycker att det är enkelt att stå för. Men det ger en fasthet och en trygghet i min tro att jag vet att den är sann. Den yttersta sanningen presenterar sig för oss i vår tro och det är Jesus som i Johannes 14:6 säger ”JAG är vägen sanningen och livet”. Jesus är sanningen, och med Honom som bältet, det klädesplagg som liksom håller ihop allt det andra, så har vi grunden.
Bild3
14b och klädda i rättfärdighetens pansar.
Pansar. Rustning. Skydd. Vår rättfärdighet är vårt skydd, för det är genom den som vi dels kan stå emot anklagaren, djävulens, lögner om att vi är förtappade. Men det är också rättfärdigheten, att Jesus tar bort våra synder, som skyddar oss från att bli drabbade av Guds vrede över synden. Rättfärdigheten är ett pansar på många sätt.
Bild4
15 Bär som skor på era fötter den beredskap som fridens evangelium ger.

Hur ljuvliga är inte stegen av dem som förkunnar det goda budskapet! Så står det i Romarbrevet 15:10 och det vill jag koppla till fötterna på soldaten. Det handlar om två saker. Dels att det vi ska gå ut med är ett gott budskap och ljuvligt, men också att det faktiskt handlar om en beredskap att faktiskt göra det.
Bild5
16 Ta dessutom trons sköld, med den kan ni släcka den ondes alla brinnande pilar.
Tron, det som är grunden för själva frälsningen, är det som liknas vid en sköld. Men skölden som symbol kan också vara Gud själv. David skriver i Psaltaren 3:4 ”Men du, Herre, är en sköld runt omkring mig. Du är min ära, du lyfter mitt huvud.”. Med Gud som trons sköld behöver vi inte oroa oss för den ondes angrepp, Gud bevarar oss från dem.
Bild6
17a Ta emot frälsningens hjälm
Nu är ju bilden lite dålig, men det får vi stå ut med. Vi får tänka oss att soldaten har en hjälm helt enkelt.

Att likna frälsningen vid en hjälm betyder en sak för mig och troligen en helt annan för den som skrev det. Idag föreställer vi oss ofta att tanke, sinne och intellekt har sitt ursprung i huvudet och att då frälsningen skyddar vårt sinne blir för mig en fin symbol. Vårt sinne är liksom de vi är, vår personlighet, och det är det som blir sant och tydligt i frälsningen.
Bild7
17b och Andens svärd, som är Guds ord.
Det är många ställen i Bibeln som jämför Guds ord med ett svärd. Paulus gör det inte bara här, utan också i Hebreérbrevet 4:12 där han skriver: ”Guds ord är levande och verksamt. Det är skarpare än något tveeggat svärd och genomtränger tills det skiljer själ och ande, led och märg, och det dömer över hjärtats uppsåt och tankar.” Johannes skriver i Uppenbarelseboken 1:16 ”I sin högra hand höll han sju stjärnor, och ur hans mun kom ett skarpt tveeggat svärd, och hans ansikte var som solen när den skiner i all sin kraft.”. Också på andra ställen liknas ordet vid ett svärd.

I hela sammanställningen av soldatens utrustning så är det bara en sak som är till för angrepp, och det är INTE ett fysiskt vapen, utan Guds ord. Genom Bibelns vishet finner vi allt vi behöver för att strida ”mot furstarna, mot makterna, mot världshärskarna här i mörkret och mot ondskans andemakter i himlarymderna.”. Hade det handlat om att rent fysiskt angripa fiender hade det inte varit mycket till hjälp, men nu handlar det ju inte om kött och blod, utan om andemakter och tankebyggnader och då är det svårt att tänka sig ett mäktigare vapen.

Det i sig är värt en predikan. Hur svärdet sågs som ett ädelt vapen, vad det betyder att det handlar om ord och inte stål, hur bilden av ett svärd går ihop med en tanke om icke-våld och så vidare och så vidare. Kanske hinner jag med en sådan predikan i vår. Men inte nu.

Det var de sex delarna.

Paulus avslutar stycket med att skriva: Gör detta under ständig bön och åkallan och be alltid i Anden. Var därför vakna och håll ut i bön för alla de heliga.

När man sedan tittar på helheten, så märks det en del saker med syftet för en sån här romersk rustning. Det första är att den är designad för att möta fienden ansikte mot ansikte. Allt skydd och alla vapen är riktade framåt.

När man flyr eller vänder ryggen till, så är man sårbar. Gud bevarar oss genom sin vapenrustning mitt i striden, inte genom att vi flyr och ger upp.

En annan sak är att den här typen av rustning är designad för att användas i grupp. Gud erbjuder oss var och en vår rustning. Det är vårt individuella erbjudande, kallelse och ansvar att ta tillvara på. MEN den kommer till sin rätt först i gemenskap med andra.

Bild10I den här formeringen, som var en av den romerska arméns stora fördelar, fyller varje soldat med sin utrustning sin givna plats. Alla soldater litar på och är beroende av varandra och när de är ytterst sårbara inför varandra och ytterst sårbara utan varandra, så vinner de stora fördelar genom det också.

Påminner det om något?
När Paulus beskriver församlingen som en kropp och var och en av oss som kroppsdelar. Ensamma har vi helt klart en funktion, men det är som kropp som allt fungerar som det ska.
Bild11
Till sist vill jag visa en av de snyggaste bilderna på romerska rustningar som jag hittade. Blank, hel, polerad. Det kan tyckas vara en perfekt rustning. Men det finns ett par stora problem…

Så här snygg är bara en rustning som inte används och medan rustningen hänger där så är soldaten utan skydd och vapen.

Vad får oss, i våra liv, att ta av oss rustningen och ägna tid åt att bevara, polera och beundra snarare än att använda den?

Det får bli mina avslutande tankar, för det är något som jag verkligen funderar över.

Jag tänker att det kan komma från en känsla av att ”Det är inte farligt”. Hur kan det vara farligt? Ja, Bibeln säger det, men det av Bibeln jag inte förstår eller håller med om kan inte vara sant, så det kan inte vara så farligt.

Det kan också komma från misstaget att tro att det är så viktigt att hålla rustningen i ordning att vi blir rädda för att använda den. Vi polerar på rustningen, som mycket väl kan vara bra på alla sätt och vis, men vi använder den inte till det den är till för.

Tänker vi så, så kommer så småningom rustningen hänga där och i bästa fall vara väl polerad, i värsta fall i en rostig hög i en garderob.

Du kan säkert komma på fler tankar runt detta.
Vad symboliserar de olika rustningsdelarna i ditt liv?
Hur ser din rustning ut och var är den? Välanvänd i striden? Polerad på en ställning? Rostig i garderoben?

Bara du har svaret på hur det ser ut för dig, så ta dig en liten stund idag och fundera över det. Det är min förhoppning för idag.

Amen

Det här inlägget postades i Lennart, Undervisning, Värmlandsnäs och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Guds vapenrustning

  1. En bra beskskrivning av en helt nödvändig del i en troendes liv,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s