Jag ska ge er vila…

Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Kom till mig, säger Jesus till folket.
Till folket som stod runt omkring Honom och lyssnade på Honom.

Bibeln berättar inte riktigt i vilket sammanhang Jesus ska ha sagt de här orden, men strax innan berättas det om verop över de som inte tar emot Honom och i berättelsen direkt efter så kommer Jesus ihop sig med några fariséer. Så även om jag egentligen inte kan veta, så föreställer jag mig att Jesus är i diskussion med sina motståndare, och mitt i debatten ger Han den här uppmaningen till de som lyssnar, men inte är del av debatten.

Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.

Kanske gick det inte alls till så. Kanske sa han detta till sina lärjungar i enskildhet?

Men budskapet och erbjudandet är i vilket fall som helst detsamma, i vilket sammanhang det än är sagt.

Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.

Det är ett fantastiskt erbjudande som jag verkligen uppmanar alla att ta till sig. Det ger en frid och en vila som är bortom allt förstånd som Jesus erbjduer och som växer ju närmare man lär känna Honom.

Erbjudandet är riktat till dig och mig också i vår tid, det har inget bäst före datum.

Samtidigt så är det ett erbjudande som ofta missförstås…

Genom historien så har detta ofta tolkats som att vi ska komma till Jesus och sedan bli passiva, som om passivitet vore den bästa vilan.

Men är det verkligen det?

Ibland kan man inte vila på något annat sätt än att vara helt passiv, det är sant. Ibland är man så slut, så helt genomtrött att man inte orkar NÅGOT, och då är passiviteten det som hjälper oss. Men jag tror inte att det alltid är så. Ja jag tror till och med att det oftast INTE är så.

Just nu läser jag organisationssociologi på Mittuniversitetet för att lära mig mer om hur olika typer av organisationer fungerar. Det är hur intressant som helt, för mycket går igen också i församlingen. Det skulle jag kunna prata massor om, men det får bli en annan gång. Jag vill bara lyfta en liten detalj och det är hur vila påverkar de som har en uppgift att utföra.

En passiv vila visar sig i olika forskning vara dåligt för effektiviteten. Man blir mindre aktiv av att vila passivt. Om man däremot har perioder med MINDRE eller ANNAN verksamhet, så ökar effektiviteten.

Det viktiga är att bryta invanda mönster och få nya perspektiv, om så bara för en liten stund.

Det verkar också vara något sådant Jesus menar med det han säger, för hela stycket låter så här:

Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, för jag är mild och ödmjuk i hjärtat. Då ska ni finna ro för era själar, för mitt ok är milt och min börda är lätt.

Vilan som Jesus ger är inte en inaktiv, passiviserande vila utan en vila som rustar oss, som ger oss mod, styrka och ork att fortsätta. Ja inte bara det! Det ger oss också hjälp!

För samtidigt som bildspråket att ta på sig någons ok handlar om att gå in i någons tjänst och arbeta, så är ett ok ett redskap för att hjälpa till med ett tungt arbete.

Så tänker jag mig att det är med den vila som Jesus erbjuder.

När vi är tyngda av bördor, så får vi hjälp att ta itu med det. Bekymren och bördorna försvinner inte, men de blir lättare att ta itu med. Ja, min erfarenhet är att om jag inte fått hjälp av Jesus alls, så hade många av de bördor jag burit på, de problem jag ställts inför, aldrig gått att lösa.

Genom att ta på mig Jesu ok, och göra saker på Hans sätt, har jag fått vila. Inte FRÅN problemen och arbetet, utan I problemen och arbetet.

Så till dig som just nu tyngs av bördor och bekymmer så vill jag säga: Bjud in Jesus att dela dina bekymmer och Han kommer skänka dig vila.

Vi ska strax be en bön som handlar om att ta emot Jesus.
Om du inte tagit emot Honom, så gör det genom att stämma in i det Amen vi säger till sist. Om du tar emot Jesus för första gången idag, så prata gärna med mig efteråt så kan jag hjälpa dig vidare.

Om du redan tagit emot Honom, så ta emot mer av Honom. Se i ditt inre om det inte finns något som du håller fast vid och som du skulle kunna lämna till Honom.

Det här inlägget postades i Lennart, Predikan, Värmlandsnäs och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s