Bokresencion: The Naked Anabaptist

Som ni säkert märkt så är jag mitt uppe i en genomgång av anabaptismen.

Som en del av studierna innan och under jag skrivit den, så har jag läst boken ”The naked anabaptist” av Stuart Murray. Boken är tänkt som en introduktion till anabaptismen, dess grunder och dess historia och är skriven utifrån perspektivet av en Brittisk anabaptist.

Murray tar upp en rad olika teman, men börjar med de kärnvärden som det brittiska anabaptistnätverket identifierat och bygger sedan boken runt de värdena. En utläggning av dessa värden finns HÄR

Det kanske viktigaste boken tillför diskussionen menar jag är utläggningen runt begreppet Christendom, som jag väljer att översätta ”Kristenhet”, som skulle kunna beskrivas som ”kulturell maktkristendom”, något som ”heter” kristen, men som i mycket saknar dess egentliga kännetecken. Centralt i för begreppet är sammanblandningen av stat och kyrka, världslig makt och kyrklig makt. I korthet caesaropapismen som påverkat kyrkan ända in i våra dagar.

Murray talar om ett paradigmskifte och att vi nu befinner oss i det som kan kallas post-christendom. Den klassiska kyrkan har eller håller på att tappa sin makt och sitt grepp över kulturen och de överlåtna kristna blir allt mer en perifer företeelse som befinner sig i opposition och minoritet till det övriga samhället.

Även om det är skrämmande och det finns saker som går förlorade som varit i huvudsak bra, så menar Murray att detta främst är något att glädjas över, för nu finns det möjlighet att återupptäcka en mer geniun kristendom. Detta är också en position som anabaptismen genom historien ofta haft (eller strävat efter) och som man därför kan dela med sig av sina erfarenheter kring.

Som ni säkert vet så kastar jag mig sällan in i något utan att först ha tagit reda på hur saker förhåller sig. Prövat, vridit och vänt på olika argument för och emot. En stor fördel med denna bok är att ett helt kapitel används för att lyfta anabaptismens mindre bra sidor på ett ”naket” sätt. Det finns problem som ännu inte fått sin lösning som man behöver vara medveten om. Murray menar att denna ”nakenhet” och villighet till omvändelse och erkännande av sina brister är en förutsättning för den anabaptistiska traditionen.

Jag menar att boken är välskriven och fyller sitt syfte, att introducera en stabil grund för vidare upptäcktsfärder inom den tradition som kallas anabaptism. Men den är just det, en grund, och går inte in på djupet i de olika kärnvärdena eller historien. För den som letar efter djupare teologiska förklaringar finns det andra resurser. Trots det har boken mycket att ge som vägvisare till dessa resurser.

Ytterligare introduktioner till boken:
Anabaptist Network
Barnabasbloggen

Boken finns i svensk översättning på Nya Musik och säkert också på andra ställen.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Bokresencion: The Naked Anabaptist

  1. Ping: Anabaptismen | Hälleberget – Predikningar, funderingar och artiklar om Jesus!

  2. Jonas Melin skriver:

    Kul att du presenterar den här boken. Den svenska översättningen av boken har titeln Radikalt lärjungaskap – med inspiration från anabaptismen. I den har vi försökt ge en svensk språkdräkt åt resonemanget kring Christendom och Post-Christendom. Vi kallar det för ”kristendomstiden” och ”efterkristendomstiden”, Ibland översätter vi Christendom med ”kristendomssystemet”. Det är ju mycket svårt att få det här bra på svenska, men efter diskussioner och överväganden kom vi fram till att detta är det bästa sättet att uttrycka det på svenska. Vi hoppas att det ska etablera sig. Jag skriver mer om detta här: http://barnabasbloggen.blogspot.se/2012/06/efterkristendomstiden.html

    Även de sju kärnvärderingarna finns översatta till svenska här: http://anabaptist.nu/om-natverket/karnvarderingar/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s