Anabaptismen – Del 1 – Inledning

Som många av er säkert märkt så har jag, Lennart, allt mer blivit influerad av en tradition som kallas anabaptism. Eftersom både Lotta och jag skriver här på Hälleberget så vill jag vara tydlig med att detta är något som jag står för och att Lotta inte med nödvändighet håller med om allt, eller ens något.

I den här lilla bloggserien tänkte jag gå igenom några saker om anabaptismen, historia och teologi och sedan försöka landa i några sammanfattande inlägg. Min väg till anabaptismen. Hur jag ser på anabaptismens roll idag. Förhållandet mellan anabaptism och liberalteologi.

Jag kommer inte försöka mig på att skriva anabaptismens historia själv, det har många före mig gjort bättre än mig. Jag kommer försöka ge en liten sammanfattning av det hela, främst utifrån de texter som Jonas Melin på Barnabasbloggen skrivit och delar med sig av HÄR

När det gäller de teologiska kärnpunkterna väljer jag att utgå från två viktiga predikningar av Greg Boyd och Buxey Carvey som hölls 2012 i Woodland Hills Church och som du kan ta del av här:
Our Anabaptist Thread
Our Anabaptist Thread Pt. 2

Men först i korthet: Vad är anabaptism?
Citat från Barnabalsbloggen: ”Anabaptismen är en kristen rörelse med rötterna i 1500-talets reformation. Den kallas även för den tredje reformationen eller den radikala reformationen, eftersom den ville gå längre och var mer radikal än t.ex Martin Luther och Ulrich Zwingli som representerar reformationens två andra grenar.

Namnet anabaptist betyder omdöpare och kommer av att deras fiender kallade dem så, eftersom anabaptisterna förkastade barndopet och endast döpte dem som kommit till tro på Kristus och överlåtit sig till att följa honom. Själva ansåg de inte att det var ett omdop de praktiserade utan ett första bibliskt dop.

Startpunkten för rörelsen anses vara den 21 januari 1525 då det första troendedopet ägde rum i Zürich och den första församlingen bildades” (HÄR)

De särdrag som jag menar är mest framträdande för anabaptismen är följande förhållanden: Förhållandet till Bibeln. Förhållandet till dopet, Förhållandet till församlingen, Förhållandet till efterföljelse, Förhållandet till våld och Förhållandet till stat och myndigheter.

Jag kommer lägga ut alla dessa saker mer eller mindre i de följande posterna.

Det här inlägget postades i Lennart, Undervisning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Anabaptismen – Del 1 – Inledning

  1. Ping: Anabaptismen | Hälleberget – Predikningar, funderingar och artiklar om Jesus!

  2. Ping: Revolution? | Hälleberget – Predikningar, funderingar och artiklar om Jesus!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s