Antinomism, Guds kärlek, krav och förväntningar del 5

Del 1 finns HÄR
Del 2 finns HÄR
Del 3 finns HÄR
Del 4 finns HÄR

Guds reaktion på misslyckande är något som vi måste ha med i beräkningen helt enkelt för att vi oundvikligen kommer att misslyckas.

En del väljer att se det som att Gud riggar spelet så att vi hela tiden ska leva i rädsla för att misslyckas, att vi ska tryckas till för att lära oss ödmjukhet, att lagar och bud är för Guds höga nöje och för Guds egen skull och att en del av meningen är att vi inte ska kunna nå upp till det Han kräver.

Att vi därför ska vara tacksamma och rädda eftersom ett straff väntar den som bryter mot Guds bud och att Gud för att hålla oss på plats skjuter upp eller erbjuder oss frikort från det straffet.

Jag förstår att den bilden av Gud är något som inte är tilltalande, jag finner den själv motbjudande, men jag menar att det inte heller är det enda sättet att närma sig det som Bibeln talar om.

En lösning som jag upplever som lika motbjudande är att förneka alla konsekvenser av vårt handlande, en lösning som blir allt vanligare i kyrkan i Sverige idag. Den lösningen är lika otänkbar eftersom den tar bort allt för mycket av Guds enorma kärlek!

Jag menar att det finns ett annat sätt att se det hela som inte ser det som att Guds kärlek och rättfärdighet står i motsats till varandra.

Om det inte är rimligt att ta bort alla förväntningar och krav och samtidigt inte låta rädsla för straff vara drivkraften, vad återstår då?

Kärlek!
Kärlek som ges oss, kärlek som försöker rädda oss från oss själva och kärlek som vi svarar på i kärlek!

Det Gud gör i Jesus, det Han gör i de bud Han ger oss genom Jesus, är att hjälpa oss bort från det onda. Han gör det i kärlek och ju mer av den kärleken vi ser, förstår och upplever desto mer kommer vi vilja hålla oss till den.

När vi drabbas av Guds kärlek så fylls vi samtidigt av en längtan att svara på den genom att göra som Pappa vill, genom att till varje pris undvika att göra Honom besviken. Guds kärlek upphör aldrig, men vi begränsas i vår förmåga att ta emot den, ja ibland avfärdar vi den helt!

Drivkraften för att lyda Gud är alltså att i kärlek svara på den kärlek som ges. Upplever man inte att man fått någon kärlek, om man aldrig fått ana Guds kärlek, så är det förstås orimligt att kräva efterföljelse och lydnad, men har man upplevt Guds kärlek är det lika orimligt att neka till lydnad och efterföljelse. Och ju mer kärlek man får uppleva, desto större är drivkraften till lydnad.

Ett nekande att lyda är detsamma som en bekännelse att man inte tar emot Guds kärlek.

Guds respons på vår ovilja att ta emot Hans kärlek är först och främst sorg. Samma sorts sorg och längan som vi upplever när vi är olyckligt kära i någon, när vi älskar någon och inte får kärleken besvarad.

Ju mer vi älskar Gud, desto mer vill vi lyda Honom och komma närma Honom för att få mer av Hans kärlek. Det som hindrar oss från det är inte att Gud håller tillbaks sin kärlek, utan att vi inte kan ta emot den kärleken om vi inte först släpper de synder vi håller oss med.

Ju fler synder vi släpper, desto mer kärlek kan vi ta emot och därmed ge mer kärlek genom att lyda och när vi lyder så gör vi oss av med fler synder och kan ta emot mer kärlek. Åter igen ett cirkelargument som hela tiden syftar till vårt bästa.

Gud VILL att alla ska bli räddade och erbjuder alla den räddningen, men vi det står oss fritt att inte bli räddade! (1 tim 2:4)

Om vi förnekar Guds kärlek, Guds bud och Jesus, som har som syfte att rena oss från synd, så gör vi oss till ett med synden, och syndens lön är och förblir döden. (Rom 6:23)

Den som gör sig till ett med synden drabbas av Guds vrede över synden. Gud älskar oss och måste därför vara vred över det som skiljer oss från Honom, alltså synden. Guds vrede över synden är inte skild från Guds kärlek eller i motsats till Guds kärlek, utan en del av Guds kärlek till oss. Så länge Han älskar oss så kan han inte blunda för det som skiljer oss från Honom utan måste hata det.

Allt Gud gör och erbjuder kommer sig ur Hans enorma kärlek till oss, och om vi tar emot den så kommer den kärleken att driva oss till mer kärlek!

Det här inlägget postades i Lennart, Livet och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s