Antinomism, Guds kärlek, krav och förväntningar del 4

Del 1 finns HÄR
Del 2 finns HÄR
Del 3 finns HÄR

Nu har vi så kommit till lydnaden. Det där jobbiga ordet som den moderna människan förkastar. Vi lever idag i en hedonistisk värld som närmar sig de gamla romarnas i njutningsfokus och där det som är njutningsbart också är det som är bra, nyttigt och gott.

(1 pet 1: 13-16, Matteus 7:21-27, Matteus 21:28-29, Lukas 12:47)

Per definition är då det som begränsar en individs möjlighet att följa sina lustar något dåligt. Vilket då gör att Guds bud, Jesu bud, blir något dåligt.

Många avfärdar därför Guds bud. De är begränsande, därför onda. Gud är inte ond, därför är buden inte från Gud. Att det dessutom skulle finnas konsekvenser av att inte följa Guds bud blir i sammanhanget rent av antikristligt.

Detta är, som jag tidigare visat, ett stort missförstånd när det gäller vad kärlek är. Kärleken vill den andres väl och den andres väl är allt som oftast att inte följa stundens njutning utan att se till ett högre mål.

e09452d048480c8ba619833c7779ed1e

 

 

 

 

 

 

Man skulle kunna jämföra det med samhället och den kortsiktiga ekonomiska vinsten som allt mer tar över varje tanke på ett långsiktigt samhällsbyggande. Vinst nu är viktigare än ett hållbart samhälle i framtiden.

Det är i det perspektivet av att lagar och bud som Gud ger oss är för vårt bästa, oavsett om vi förstår och håller med eller ej.

Huruvida vi kan ta till oss detta beror på om vi sätter behovet att kontrollera, förstå och förklara före vår tillit till Guds kärlek främst. Om vi litar på Guds kärlek, om vi fått uppleva och se den, så kan vi trots allt lita på den, även om vi inte förstår och kan förklara den fullt ut.

Det hela går tillbaks till om vi väljer att ta till oss och utforska Guds kärlek eller inte. Om vi väljer att göra det så kommer vår tillit att öka och vår kärlek i gensvar att öka med den.

Vi kan mer och mer lita på att Gud vill oss väl och att Han är större än oss och därför förstår bättre än oss, att Hans regler, lagar och bud är av kärlek även om de begränsar mina lustar och att Guds kärlek är större än både dem och mig själv.

Det är också i det perspektivet man behöver se lydnaden.
Den vanligaste bilden vi har av lydnad är ”gör som jag säger annars”, men sådan är inte Guds krav på lydnad. Det handlar inte om rädsla inför hot, det är så världen styrs och Guds rike är inte av denna världen.

Istället handlar lydnad mot Guds bud om kärlek.

Det handlar om att förstå allt mer av Guds kärlek och vad Han ger och att i kärlek svara på det. Paulus beskriver det som att Guds kärlek TVINGAR honom och det kan förstås först om man förstår att kärleken inte är frånvaro av regler, utan att det främst är önskan om den andres väl.

Ju mer vi förstår av Guds kärlek, desto mer kommer vi att älska Gud, och ju mer vi älskar Gud, desto mer vill vi göra Honom glad. Och det som gör Honom glad är att få ta hand om oss! Och därför har Han satt upp lagar och bud.

När jag får se, uppleva och förstå delar av Guds kärlek, så kommer jag att älska Honom och när jag älskar Honom vill jag göra något för Honom och det jag mest kan göra är att lyda de bud Han satt upp för min skull!

Det är ett cirkelargument som är en total win-win situation!

Gud kräver lydnad för vår skull och om vi älskar Gud så följer vi de bud som bevarar oss, som ger oss evigt liv!

Brist på regler och lydnad är inte kärlek, det är anarki och kallas för laglöshetens ande!

Drivkraften är inte tvång och hot, utan ömsesidig kärlek.

Men samtidigt finns det konsekvenser, hur hänger det ihop?

Det blir nästa inlägg!

Det här inlägget postades i Lennart, Livet och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s