Antinomism, Guds kärlek, krav och förväntningar del 3

Del 1 finns HÄR
Del 2 finns HÄR

Hur kan Guds krav, bud och förväntningar på oss vara kompatibelt med Hans kärlek?

Jag menar att det inte bara är kompatibelt, utan att det till och med är en konsekvens av Guds kärlek! Det finns inget motsatsförhållande mellan Guds kärlek och Guds krav, inget motsatsförhållande mellan Guds kärlek och Hans rättfärdighet.

Jag förkastar helt sångens text ”vad du vill är helighet, men du är barmhärtighet” (psalm 217 av Malmeström) eftersom jag inte ser att det skulle finnas ett motsatsförhållande dem emellan! Föreställningen att det skulle vara en motsats mellan dem har att göra med det jag tog upp i förra inlägget, alltså att vi fått för oss att sann kärlek är kravlös.

Jag menar tvärt om att sann kärlek vill den andres bästa och att det är i det ljuset vi behöver se Guds krav, bud och förväntningar på oss. Gud vill oss väl, älskar oss, och därför vill han det bästa för oss. Det är där Guds förväntningar kommer in, för att föra oss till Honom, in i Hans enorma kärlek! (Ps 119)

Jag har någon gång använt liknelsen med min son som har diabetes.
Han ville inte lära sig ta sitt insulin.
Han ville inte lära sig mäta blodsocker.
Han ville inte sköta sin diabetes helt enkelt, men jag och Lotta krävde det av honom.

Var det trots att vi älskar honom som vi krävde?
Eller var det för att vi älskar honom som vi krävde?

På samma sätt är det med Guds bud, lagar och krav. De är för vårt bästa, för vår skull och av kärlek.

Hur kan jag säga det?
För att jag känner och litar på Guds kärlek!
Han har om och om igen, både genom historien och genom mitt liv visat att Han älskar mig och vill mig gott. Därför litar jag på att också det jag inte helt kan förstå är för mitt eget bästa. Jag litar på Guds kärlek och Gud visar mig genom Sitt Ord och ord att det inte ör en kravlös kärlek, att sann kärlek inte är kravlös, men samtidigt att kraven är för min skull.

Kraven ÄR kärlek, inte trots kärlek!

e09452d048480c8ba619833c7779ed1e

 

 

 

 

 

 

Lydnaden då?
Hur kan vi tvingas att lyda genom hot och rädsla när det står att rädsla inte finns i kärleken?

Det blir nästa inlägg….

Det här inlägget postades i Lennart, Livet och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s