Antinomism, Guds kärlek, krav och förväntningar del 1

Jag får ofta frågan om hur jag kan säga att Gud är kärleksfull och älskar oss om han samtidigt ställer krav. Den förhärskande teologin idag är ju den att Gud inte ställer krav eller förväntar sig något eftersom föreställningen är den att det inte skulle vara kärleksfullt.

Jag menar att det ger en halv bild av Gud och att det stympar relationen med Honom, förutom att det inte stämmer med Bibeln.

I detta ryms flera olika saker och jag vill ta upp de som för mig är de mest grundläggande:
Guds kärlek till oss
Vår kärlek till Gud
Guds krav och förväntningar
Vår lydnad
Guds reaktion på misslyckande

Det första och viktigaste i den här frågan och i alla frågor är Guds kärlek. Gud inte bara känner kärlek utan är till sin natur kärlek (1 joh 4:16). Han älskar oss så mycket att vi inte någonsin kan börja att förstå det! Kärleken är gränslös!
Ord räcker inte till för att beskriva den kärlek Gud visar oss, och det yttersta beviset är att Han tar våra synder på sig och dör med dem på korset (1 pet 2:23-25, Ef 5:2).

Han tar allt det onda på sig, Han offrar sitt liv, det kan vi förstå, men vi kan inte förstå vidden av det som det offret innebar. Det var inte bara att Jesus offrade sitt liv för oss, Han tog allt vårt onda på sig! Han fick uppleva en total avskildhet från Fadern och bära alla våra synders straff, all Guds vrede över synden, för VÅR skull!

Det är så stort, så fantastiskt, så underbart!

Och det leder oss till vår kärlek till Gud.
Den som väljer att ta emot och utforska Guds kärlek till oss på djupet kommer att bli drabbad av den. Det är min fasta övertygelse.

Om vi tar emot Guds kärlek så händer det saker!
Och jag skriver OM, för när saker börjar hända så är det många som kastar bort Guds kärlek het, eller väljer att bara ta emot lite.
Om vi tar emot Guds kärlek och börjar utforska den så kommer vi oundvikligen att börja älska Honom. Och ju mer vi tar emot, desto mer älskar vi Honom och ju mer vi älskar Honom, desto mer tar vi emot. (1 joh 4:10ff)

Det är när detta börjar hända som många väljer att inte ta emot mer, utforska mer av Guds kärlek, för det är när detta händer som det börjar få konsekvenser i våra liv!

Mer om det i följande inlägg…

Det här inlägget postades i Lennart, Livet och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s