Christus Victor och den subjektiva försoningen

En teolog som jag gärna hänvisar till är Greg Boyd, och han har anammat en försoningslära som kallas Christus Victor och som framfördes av den svenske teologen Gustaf Aulén.

Christus Victor beskriver i korthet hur Jesus genom offret på korset besegrar ondskan och därigenom får till stånd en försoning mellan människan och Gud.

Jag har svårt att se Christus Victor som en försoningslära, då den i princip inte säger något om vem som försonas med vem, utan bara om HUR de två försonas. Aulén själv menade att Christus Victor faktiskt är en subjektiv försoning, men att denna subjektiva försoning bäst förstås i termer av en seger över ondskan och döden.

Greg Boyd beskriver också försoningen i subjektiva termer, samtidigt som han har en Warfare Worldview. En beskrivning finner man i hans artikel ”The Chrstus Victor view of the atonement”

Jag är av den bestämda uppfattningen att vi om vi vill ha en verklig bild av Gud måste se till Jesus. Jag menar också att Bibeln är den yttersta måttstocken för alla beskrivningar av Jesus, och att traditioner och upplevelser måste ses utifrån Bibelordet för att bekräftas eller förkastas.

Den inställningen leder mig att se försoningen i subjektiva termer och jag menar att den som vill få andra att se den i objektiva termer behöver lägga fram bibliska bevis för det.

Samtidigt menar jag att det viktigaste för vår frälsning inte är hur försoningen går till, utan ATT vi behöver försoning.

Det här inlägget postades i Lennart, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s