Guds kärlek som drivkraft för den subjektiva försoningsläran

Det påstås från tid till annan att önskan hos den som håller sig till en subjektiv försoningslära är att finna en kärleksfull Gud och att man därför bortser från Guds vrede och straff. Att den subjektiva försoningen inte tar bort utan snarare bevarar Guds vrede och straff har jag visat på i det förra inlägget.

Hos de som formulerat olika subjektiva försoningsläror har den främsta drivkraften inte varit att finna en kärleksfull Gud, utan snarare att ta reda på hur Bibeln beskriver Jesu försoning och de har funnit att det hela tiden talas om att människan försonas med Gud, inte att Gud försonas med människan.

Waldenström till exempel förvånades själv över vad han kom fram till, eftersom han förutsatte att det var Gud som försonades och blidkades genom Jesu offerdöd. Detsamma gällde till exempel Åkesson.

Åkesson är ett exempel på någon som förnekar eviga straff och samtidigt håller sig med en subjektiv försoningslära. Här gäller det att skilja på korrelation och kausalitet. Att Åkesson har båda åsikterna behöver inte betyda att den ena åsikten ligger till grund för den andra. Att Guds vrede inte tas bort av en subjektiv försoningslära är redan visat i föregående inlägg och det kan alltså inte vara orsak till det förnekandet.

Ger då inte den subjektiva försoningsläran en mer kärleksfull bild av Gud?
Jo, jag tycker det, men inte på bekostnad av Hans rättfärdighet eller vrede.

Det här inlägget postades i Lennart, Undervisning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Guds kärlek som drivkraft för den subjektiva försoningsläran

  1. Ping: Anabaptismen – Del 6 – Anabaptismen och liberalteologin | Hälleberget – Predikningar, funderingar och artiklar om Jesus!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s