Modern ikonoklasm, är tiden mogen?

Ikonoklasm är enligt wikipedia ”bildstorm, innebär att uppsåtligen förstöra religiösa ikoner samt andra symboler eller monument, oftast av religiösa eller politiska motiv, och är en återkommande företeelse vid större politiska eller religiösa förändringar.” och man skriver att ”Mest känd är den bildstrid som uppstod i bysantinska riket under 700- och 800-talen. Med hänvisning till bildförbudet i 2:a moseboken 20:4 och kristendomens rent andliga karaktär bekämpade kristna författare redan på 200-talet bruket av bilder.”

Kanske är det inte frågan om att förstöra bilder i kyrkan idag, men visst förtjänar frågan lite uppmärksamhet. Inte minst eftersom ikoner allt flitigare används, helt oreflekterat, av många.

Hur många känner egentligen till vad det andra budet säger enligt bibeln?
Inte många, eftersom vi fått lära oss i skolan och i konfirmationen att det andra budet är att inte missbruka Guds namn, och det det första är att inte ha andra gudar. Men vad säger Bibeln? Jo, att det finns ett bud däremellan som lyder: Du skall inte göra dig någon bildstod eller avbild av någonting uppe i himlen eller nere på jorden eller i vattnet under jorden.

För att få ihop det hela har man i katolsk, ortodox och luthersk tradition (ni vet de traditioner som använder bilder i kyrkan) delat på det tionde budet till två bud. Det tionde budet handlar om begärelse, och det har blivit 9a och 9b i dessa traditioner istället för tio, när man plockat bort bud 2.

Vad har det för betydelse då?

Kanske inte någon helt avgörande för frälsningen, men det skapar föreställningar om Guds natur som får konsekvenser för vår gudsbild. Vad är det Gud ÄR och som han delar med oss, och som inte kan avbildas annat än i oss människor?

Liv!
Gud är den Levande Guden och kan därför inte avbildas i något dött, utan bara i levande människor!

Greg Boyd lägger ut och förklarar långt mycket bättre än jag kan:

Det här inlägget postades i Lennart, Predikan och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s