Självmord och psykisk ohälsa. Vad är kyrkans roll?

Den vanligaste dödsorsaken bland ungdomar är självmord. En tonåring i veckan tar sitt liv i Sverige idag. Vi är många som förlorat någon nära eller bekant på detta sätt. Den senaste tiden har frågan om psykosocial hälsa och suicidproblematik lyfts allt oftare i media, vilket är en oerhört positiv trend. Att våga prata om ett problem, att erkänna det, är det första steget till att finna en lösning.

Ett av de senaste inläggen i debatten skrevs av Alfred Skogberg, generalsekreterare för Suicide Zero, och publicerades i GP 18/5. Han menar att skolan måste lära eleverna att må bra, att skolverket bör ges i uppdrag att ta fram ett evidensbaserat livskunskapsämne för att ge verktyg att hantera existentiella frågor.

Det ska handla om att öva sig i ”konsten att må bra” helt enkelt.

Detta är oerhört viktiga frågor som förtjänar att tas på allra största allvar, och det menar jag att kyrkan också måste göra, men frågan är hur?

Jag tror nämligen att vi gör oss själva och inte minst evangeliet en otjänst om vi oreflekterat ansluter oss till modellen med det så kallade evidensbaserade livskunskapsämnet, för jag menar att kyrkan har något annorlunda att erbjuda.

Det betyder så klart inte att detta livskunskapsämne i skolan är något dåligt, utan bara att skolan inte kan, eller ens bör, ta den uppgift som är kyrkans. Kyrkan har ett unikt uppdrag som Kristi kropp och kan inte lägga ut vare sig evangelisation, grundvärderingar eller livskunskap på entreprenad till en organisation som i grunden är sekulär.

Detta unika som kyrkan har och kan tillföra behöver så klart lyftas fram och diskuteras, men jag tror att utgångspunkten för oss kan vara en annan än att öva sig i ”konsten att må bra”. Samhället idag är ett njutningscentrerat samhälle. Njutning är synonymt med att må bra för allt för många, Carl Cederstöm pekar på en sida av detta i boken ”Wellnessyndromet” som presentades i dagen 13/5. Faran är därför att det tänkta livskunskapsämnet dikteras av en definition av att ”må bra” som i korthet blir ”att njuta”.

Farorna med en sådan definition är många, men i sammanhanget kanske den största är att man skapar helt orealistiska förväntningar om vad livet är och bör vara om det är ett gott liv. Ett gott liv är då ett liv som är så fyllt av njutning som möjligt. Den synen bäddar för besvikelse och ångest eftersom det mänskliga livet oftast inte är fyllt av njutning. Den som inte klarar att fylla sitt liv med njutning riskerar att stigmatiseras och hamna i en än svårare situation är från början.

En av de saker som jag upplever har lett till kyrkans trovärdighetsproblem är att vi gått in i ”må bra” definitionen av vad lycka är och ibland också anpassat evangeliet efter det. Vi tonar ner synd, sjukdom och mänskliga brister eftersom det får människor att känna sig illa till mods, och någon som känner sig illa till mods njuter inte. Och njuter man inte så har man inget gott liv.

Kyrkan har kommit att bli ett ”må bra alternativ” bland många andra och överges när löftet om ett njutningsfullt liv inte uppfylls. Ett tecken på detta menar jag är att jag ofta hör ”jag orkar inte gå till kyrkan för jag mår inte bra psykiskt” istället för att få höra ”Jag mår inte bra psykiskt så jag måste gå till kyrkan”.

Kyrkan har blivit en plats där man ska må bra, en plats som erbjuder bekväm njutning, inte en plats att gå till när man mår dåligt eller som på allvar erkänner att livets mörka sidor också är en del av livet.

Istället menar jag att kyrkan har en unik möjlighet att förmedla att de mörka sidorna måste mötas och gås igenom och att man bara kan göra genom att erkänna dem. Att förneka och undvika det svåra genom jakten på njutning och ”må bra” är på sin höjd en tillfällig lösning. Och det är där jag menar att vi som kyrka har en viktig uppgift som alternativ och motpol till det njutningsfixerade samhället.

Evangeliet förnekar inte synd, svårigheter och sjukdomar, utan erbjuder en verklig väg igenom det.

Vi kan lämna det ständiga jagandet efter njutningskickar till de livscoacher och wellnessgurus som finns runt om oss i samhället och istället fokusera på den verklighet som är att vi som människor inte alltid njuter och mår bra. Vi behöver inte lära människor att må bra, vi kan lära dem hur man hanterar att man ibland mår dåligt!

Jesus lovar inte att det är njutningsfullt att följa Honom. Han beskriver det som att ta upp ett kors. Men samtidigt så lovar han i det jobbiga en vila och att Hans ok är milt. Han erbjuder oss det osminkade livet, inte utan problem och bekymmer och alltid fyllt av njutning, utan ett verkligt liv som har både glädje och sorg, lidande och njutning, och där vi får kraft att ta oss igenom allt.

Kyrkan har så mycket unikt att erbjuda, inte bara i glädje och njutning, utan också i sorg och ångest.
Gemenskap, kraft, hopp och inte minst upprättelse och evigt liv i Jesus Kristus.

P.S.
Jag vill understryka att liksom när det gäller helande i allmänhet som handlar det inte om att förneka de vetenskapliga behandlingar och mediciner som finns och att jag inte rekommenderar någon att avsluta en medicinsk behandling utan samråd med läkare.

Det här inlägget postades i Lennart, Livet, Nyhetskommentarer. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Självmord och psykisk ohälsa. Vad är kyrkans roll?

  1. TonyMalmqvist skriver:

    I vårt fall, detta var när min frus son hade tagit livet av sig. Vad hände då? Jo, då valde man från den kyrka vi då tillhörde att vända oss ryggen. Har skrivit om detta på min blogg.

    • Det är en av de saker jag tror är resultatet av att kyrkan helt är fokuserad på att må bra. Vi kan inte längre möta de som inte mår bra utan den som mår dåligt upplever att man blir vänd ryggen.

      Jag har personligen erfarenhet av både och, så situationen i kyrkan är inte alls helt hopplös, men ändå allvarlig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s