Det judiska förbundet genom Jesus

Juden Jesus

Många säger och inser att man inte kan separera Jesus från den judiska miljö Han verkade i. Det är helt sant och riktigt, men samtidigt så drar vi sällan denna insikt till dess yttersta spets. Vad innebär det att Jesus fanns till i en judisk miljö?

Några saker som behöver ses och som får konsekvenser för både ersättningsteologi och dispensionalism är följande:
• Jesus kom först och främst till det judiska folket
• Jesus kom INTE för att skapa ett nytt förbund för de icke-judiska folken
• Jesusförbundet är alltså ett NYTT FÖRBUND FÖR JUDARNA
Vad blir då konsekvenserna?
Ja, det första blir nästan självklart att tanken på att det judiska folket fortfarande är det gamla förbundets folk, ett folk som har sin väg till Gud genom de gamla förbunden, inte håller om man lyssnar till det Jesus sade.

Jesus kom inte för någon annan än för det judiska folket, det är FRÄMST judarna som behöver Jesus, det är judarnas gamla förbund som uppfylls.

Det är inte så att judarna klarar sig utan det nya förbundet, utan de ”äger” det nya förbundet också!

Det är inte så att Jesus utläggningar av lagen bara gäller de icke-judiska folken, utan att de utläggningarna FRÄMST är för det folk som hade lagen, judarna!

Luk 2:32, Rom 11:2, Ef 2:12, Matt 15:24, Apg 2:36, Apg 28:20

Alltså: Det nya förbundet är ett rakt igenom judiskt förbund. Instiftat av den Hebreiske Guden med det hebreiska folket och i kontinuitet med all uppenbarelse som Han tidigare gett det hebreiska folket.

Det är alltså inte så att Jesus främst gör det möjligt för icke-judar att få del av Guds härlighet. Det har alltid varit öppet om man läser gamla testamentets skrifter. Den delen av ekvationen förblir i stort sett oförändrad. Det som främst skiljer i den bemärkelsen är att möjligheten uppmärksammas på ett sätt som den inte gjort tidigare, men det betyder inte att möjligheten i sig själv är annorlunda.

Det går alltså inte längre att se det som att det judiska folket har det gamla förbundet som sin speciella väg till Gud, de är de som först fått Jesus. Juden först men också greken.

Det går inte heller att se det som att Jesus är vägen för de icke-judiska troende först och främst, utan det judiska folkets utvaldhet finns också där. Även om det så klart är annorlunda formulerat.

Det här inlägget postades i Lennart, Livet, Politik, Undervisning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Det judiska förbundet genom Jesus

  1. LeoH skriver:

    Jag sa på kyrkorådsmöte (minns inte varför vi började tala om ersättningsteologi), Jesus skapade inte ett nytt och konkurrerande förbund, utan jag/vi är inympad i det ”gamla” förbundet och fullvärdig arvtagare till Abraham!
    Upplever att jag är enig med dig. Du formulerar det bättre!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s