Bokrescension: Middag med Jesus

Rickard Cruz (www.rickardcruz.se) har skrivit boken Middag med Jesus, en bok jag sett fram emot att läsa en längre tid och nu under ”stilla veckan” och som förberedelse inför påsken fann boken en naturlig plats.

Någon har beskrivit Rickards bok som att den kommer med en ny och spännande nattvardsteologi och församlingssyn, men jag skulle vilja hävda att den tvärtom kommer med någon mycket gammalt, något ursprungligt.

Att ”Middag med Jesus” verkar förmedla en ny nattvardssyn är i och för sig inte så konstigt. Vi har i våra kyrkor och samfund idag kommit så långt från den ursprungliga nattvardsmåltiden att den knappt finns några beröringspunkter alls. Just att det upplevs som något helt nytt, ett främmande sätt att tänka, är i sig själv ett argument för denna enorma skillnad.

I ett kapitel lyfter Rickard fram fascinationen för de gamla riterna i de ”historiska kyrkorna”, att människor söker sig dit i sitt sökande efter något ursprungligt. Men även om liturgierna i dessa kyrkor ibland är gamla så är de långt ifrån ursprungliga, det ursprungliga är något helt annat, och Rickard närmar sig det med stor insikt.

Många recensioner har handlat om just synen på nattvard, hur man försvarar eller tar avstånd från de olika liturgierna och traditionerna runt själva nattvarden, men Rickards bok är mycket mer än så. Genom att ta avstamp i just nattvarden så presenteras ett helt nytt sätt att vara kyrka, att vara församling som visar på den sprängkraft evangeliet har att bryta igenom allt gammalt och stelnat.

Personligen finner jag inte mycket att invända på i boken, särskilt som den är öppen för att omfamna också den som har avvikande åsikter. Rickard är helt prestigelös i sitt skrivande på ett sätt som är mycket uppmuntrande.

Om jag ska välja en viktig sak att ta med mig från mitt läsande så är det inte en ”ny” modell för nattvard, eller en ”ny” modell för församling, utan strävan efter pånyttfödelse i förseglingen.
Kyrkan befinner sig i en ständig reformation, semper reformada, ett ständigt sökande efter att ta sig nära källan, Ad Fontes. Det handlar inte om att ersätta gamla och ”dåliga” traditioner och modeller med ”nya” och bättre dito, utan om en levande Gud och en levande församling som alltid är ny.

Jag hävdar att Rickards bok inte är en punkt i diskussionen om nattvard, ämbete och församling, utan möjligen ett komma. Detta är bara början.

Boken är lättläst samtidigt som den har ett teologiskt djup och den lämpar sig ypperligt för att läsa själv, i grupp eller som studie eller diskussionsmaterial.

Oavsett hur du väljer att läsa den, så uppmanar jag dig ändå att läsa den på något sätt.

Rickard skriver på
www.rickardcruz.se
Helsingborgs Husförsamlingsnägtverk
och kan följas på Twitter

Det här inlägget postades i Lästips, Lennart, Undervisning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s