Palmsöndag och den mäktige kungens intåg…

En del av söndagens evangelietext är Johannes 12: 12-15

Ni vet det klassiska palmsöndagsberättelsen…

Nästa dag hade folk i stora skaror kommit till högtiden. När de fick höra att Jesus var på väg in i Jerusalem, tog de palmblad och gick ut för att möta honom. Och de ropade: ”Hosianna! Välsignad är han som kommer i Herrens namn, han som är Israels kung!” Jesus fann ett åsneföl och satt upp på det, som det står skrivet:
Var inte rädd, dotter Sion!
Se, din kung kommer, ridande på ett åsneföl.

Detta har vi för det mesta inget stort problem med.
Jesus kommer som en KUNG, en sådan kung som människorna förstår och som de gillar, en kung att hylla och som kan leda sitt folk till makt och framgång.
Exakt så är det folket i Jerusalem hälsar Jesus.

De väntar sig, och de ser, en kung som kommer för att ta makten.

Det är den kung, den Jesus, människorna i Jerusalem ser.

Det är också så som måna kristna har sett på Jesus. På trehundratalet lade Konstantin beslag på den kristna tron och gjorde om den till en halvhednisk statsreligion och förde ut bilden av Jesus som världslig (och andlig) kung.

För den som vill veta mer rekommenderar jag att studera begrepp som Caesareopapism, Christ Pantocrator, Ecclesia Militans och Ecclesia Triumphans.

Den militanta och segerrika kyrkan ledd av en kung av Guds nåde, högsta huvud för stat och kyrka… Det känns igen… ”Tänk på den tiden när Sverige var kristet…!”

Det är var Konstantin införde och det är det arvet som vi dras med i kyrkan idag, hur hedniskt det än är. Hur ofta hör man inte kristna som hävdar att kristendomen är en del av kulturen, en del av nationalstaten, en del av att vara romare eller norsk eller svensk, en del av samhällsmoralen och så vidare.

Då har man har blandat ihop den mänskliga makt som finns hos stat, politik och kyrkostrukturer med den makt Jesus kommer med där då han rider in i Jerusalem.

Folket i Jerusalem tror att det är detta Jesus kommer med, men när det visar sig vara fel, när han inte går in i den maktmodell som de vill ha så ropar de ”Korsfäst honom!”.

För det Jesus kommer med är något HELT annorlunda.

Jesus kommer med en makt som vi inte kan förstå, en makt som inte kan besegras ens av döden, men som samtidigt är så totalt annorlunda makt att de som hyllade honom inte kunde greppa det och en makt som vi idag kanske har ännu svårare att greppa.

Den makt som Jesus kommer med på palmsöndagen, en hyllad hjälte som tar emot folkets jubel, den makten förstår vi och kan instämma i.
Men hur är det med den makt som Jesus visar på långfredagen, när han dör på korset?
För det är DEN makten som VERKLIGEN leder till seger!

Det är påskens verkliga under!

Vad är det för makt då?

Vi kan se i dagens episteltext för att få en ledtråd.

Filipperbrevet 2:5-11
Var så till sinnes som Kristus Jesus var:
Han var till i Guds gestalt men räknade inte jämlikheten med Gud som segerbyte, utan utgav sig själv och tog en tjänares gestalt och blev människan lik.
När han till det yttre hade blivit som en människa, ödmjukade han sig och blev lydig ända till döden – döden på korset.
Därför har Gud också upphöjt honom över allting och gett honom namnet över alla namn, för att i Jesu namn alla knän ska böjas, i himlen och på jorden och under jorden, och alla tungor bekänna att Jesus Kristus är Herren, Gud Fadern till ära.

Jesus hade makt, världslig, krigisk, politisk och ekonomisk makt om han bara ville, men han räknade inte den makten, inte likheten med Gud, som seger utan gjorde det vi inte kan greppa! Han gav upp allt det för att istället utge sig själv!

Ja ja, kan någon kanske tänka. Det är ju lätt att göra när han inte hade lyckats skaffa sig riktig makt ännu… Han hade ju inte så många efterföljare, ingen kyrka, inga kungar på sin sida…

Men han hade ju det! Han hade ”hela” Jerusalems befolkning med sig och hade bara kunnat ropa, i bästa revolutionärsanda, ”Mot palatset” och så hade han kunnat gripa makten! Det var vad alla förväntade sig, det var vad de ville, det var det de ställde upp på!

I Matteus 26: 53 förklarar dessutom att den makt han har är ÄNNU större när han säger: Tror du inte att om jag bad min fader skulle han genast skicka mer än tolv legioner änglar till min hjälp?

Det rör sig alltså om i runda slängar 36000 änglar, 12 legioner. Hela romarriket hade som mest 30 legioner som bara var vanliga soldater. Det är inte lite makt Jesus har den där första påsken. Om han bara ville…

Men han väljer något HELT annat!

Han ger upp alla denna makt för något större, något bättre.

Inte större och bättre makt i den bemärkelsen vi har lurats att tro att makt ska se ut, utan han ger upp ALLT!

Han spikas upp på ett kors och dör. Han begravs.

Och på påskdagen uppstår Han segerrik igen!

Men inte segerrik på ett litet och futtigt sätt.
Inte så att Israel blivit fritt från romersk ockupation eller att alla människor nu tvingas till att uppföra sig moraliskt riktigt, att han lagstiftat så att skilsmässor, aborter och höga skatter är förbjudet. (Eller låga skatter heller för den delen. Jesus var INTE kommunist)

Inget av det gör han, eller uppmanar sina efterföljare att göra, trots att Han lätt skulle kunna om Han ville. Han har också tillgång till den makten.

Allt det är futtigt och värdelöst i Jesu ögon istället segrar han TOTALT över döden och i det perspektivet blir världens makt till intet!

Han segrar inte genom tvång och världslig makt, utan genom offer och tjänande!

Allt det där, som vi tycker är så bra… Makt, pengar och inflytande över andra människor, det ger han upp för att vinna något mycket, mycket större!

Och det är det som är hela hemligheten!
Inte en hemlighet som är dold och hemlig på det viset, utan en hemlighet som ligger helt öppet för alla, men som är så främmande för oss människor att vi har svårt att greppa den!

För mänskligheten frestas om och om igen att bara se den Jesus som rider in i triumf i Jerusalem. Vi frestas att ta den makten vi ser då och göra den makten till Jesu makt, men om vi stannar hos Jesus till långfredagen så ser vi något annat, nämligen att Hans makt inte är av denna världen.

Jesus tog inte den världsliga makten och han rådde inte sina efterföljare att göra det. Tvärt om sa han att de skulle göra som Han själv gjorde, men ändå har vi så oerhört svårt att greppa detta!

Kristna genom alla tider har fallit i samma fälla, för samma frestelse, och börjat fundera på om det nog inte vore bra ändå om de kristna hade världslig makt också …

Om vi bara skaffar makten på rätt sätt, om vi bara använde makten rätt, så kan vi införa kristna värden i vårt land och i världen. Vi skulle kunna tvinga alla att bete sig kristet och straffa de som inte håller sig till det Jesus sagt… (Som om det vore att hålla sig till det Jesus sagt)

Vi förblindas av Jesus intåg i Jerusalem, när det ser ut som om Han kommer som kung för att regera över världen på det sätt vi är vana vid, bara bättre…

Men Jesus ställer allt det där på ända.

Under påsken visar Han oss SIN väg, Jesu väg, den KRISTNA vägen och om vi inte rusar iväg för att störta kejsaren från sin tron och själva sätta oss där för att representera Jesus, utan vi istället stannar hos Jesus till långfredagen så ser vi att Hans makt inte är av denna världen.

Han spikas upp på ett kors och dör. Han begravs.

Och på påskdagen uppstår Han segerrik igen!

Inte genom tvång och världslig makt, utan genom offer och tjänande!

Och han erbjuder oss alla att vara del av denna totala seger. ALLA har det erbjudandet, men allt för många tänker sig att den makt som Jesus ger upp är den makt som är värd något och håller fast vid den istället för att ta emot Jesu seger och evigt liv!

Jesus erbjuder dig varje dag del av Hans seger.
Han erbjuder dig evigt liv…

Om du bara vill ta emot det!

Om du inte har gjort det, så uppmanar jag dig verkligen att göra det!
Har du redan gjort det, så förnya det en gång till!
Ta emot det Jesus vill ge dig och jag lovar att du inte kommer ångra dig!

Jag kommer avsluta med en bön.
En överlåtelsebön.

Om du vill ta del av Jesu TOTALA seger, så be gärna med i bönen.
Tyst i ditt hjärta, eller högt.
Det spelar ingen roll för din överlåtelse och Jesus hör ditt hjärtas bön oavsett!

Jesus.
Jag kommer inför dig.
Jag bekänner dig som Gud och Herre över allt.
Jag bekänner mina misslyckanden.
Jag ber om din förlåtelse för mina misslyckanden.
Jag ger hela min lojalitet till dig och ingen och inget annat.
Jag ger dig mitt liv och vill vandra resten av mitt liv med dig.
Tack för din nåd och din förlåtelse
Tack för att du tar emot mig, just sådan jag är.
Tack för att du tar den jag är och skapar något nytt.

Amen.

Det här inlägget postades i Lennart, Politik, Predikan, Undervisning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s