Att tro är inte detsamma som att vara säker.

Går det att tvinga sig, övertyga sig, att inte tvivla?
Är det ens det vi förväntas göra när Bibeln talar om stark tro?

I boken ”Benefit of the doubt” presenterar Greg Boyd en del spännande tankar runt vad det innebär att tro och att den tro vi så oftast jagar efter, en tro som innehåller så få tvivel som möjligt, inte med nödvändighet är en biblisk tro.

Vad får oss att tro att en tro utan tvivel är det vi ska sträva efter och vad får oss att tro att det ens är möjligt att uppnå?

När Jesus försöker hela den blinde mannen i Markus 8:22 och framåt så ser han inte misslyckandet i bristen på ett omedelbart helande som ett resultat av brist på tro till exempel…

Detta tänkande får oss att bli passiva, eftersom vi tänker att vi måste på ett mentalt plan måste bli av med tvivel innan vi kan göra något. Istället så tycks den Bibliska tron handla om att göra saker TROTS sitt tvivel, inte vänta tills man inte har något tvivel.

Om vi handlar utifrån den tro vi faktiskt HAR och fokuserar på det, på den praktiska tron, så kommer också tvivlet att vika. Det är inte en mental övning av självövertygelse, utan ett reelt praktiskt arbete!

Greg Boyd skriver om detta i sitt blogginlägg ”9 Reasons Faith ≠ Certainty”

Det här inlägget postades i Lästips, Lennart, Undervisning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s