Kärlek! Relationer!

2014-10-19 Millesvik

Vet ni en sak?
Lotta, min fru, älskar mig!
Det säger hon, och jag tror henne.
Hon säger att hon älskar mig som den jag är, att hon älskar mig även om jag inte är perfekt, alltså att hon älskar mig trots att jag har brister. Hon älskar mig trots att jag inte kan ge henne allt hon vill och hon älskar mig även om jag skulle råka göra något fel ibland.

Eftersom hon älskar mig så, oavsett vad jag gör, så är det självklart att jag inte ska göra något för henne.
Eftersom hon älskar mig som den jag är, så är det självklart att jag inte behöver ändra mig ett endaste dugg.
Eftersom hon älskar mig trots att jag har brister, så är det självklart att jag inte behöver arbeta på mina brister.
Eftersom hon älskar mig oavsett om jag ger henne det hon vill ha eller inte, så är det självklart att jag inte behöver ge henne något.
Eftersom hon älskar mig även om jag råkar göra fel, så är det självklart att jag inte behöver bry mig om att försöka göra rätt.

Eftersom jag får det jag vill ha, Lottas kärlek, oavsett vad jag gör eller är, så finns det ingen anledning att ge henne något för den kärlek hon ger mig! Eller hur!

Nej, kanske inte helt så…
Om jag hade haft ett samtal inför en vigsel med någon som resonerade så, så hade jag ställt mig mycket mycket tveksam till att viga henne eller honom. Och nej, jag resonerar verkligen inte så när det gäller Lotta.

Snarare är det så att eftersom hon älskar mig så försöker jag göra det hon vill ha, ändra mig så att hon mår bättre, arbeta på de brister jag har för hennes skull, ge henne det hon vill ha och så långt det är möjligt försöka göra rätt, så att hon inte blir sårad!

Inte för att jag ska få, eller förtjäna hennes kärlek, för den tror jag faktiskt att jag har oavsett, men för att hon älskar mig och jag älskar henne tillbaks! Inte för att få, utan för att jag REDAN FÅTT!

På samma sätt är det med Gud!
Han ger oss ALLT, ALL SIN KÄRLEK låtar Han strömma över oss genom Jesus Kristus!
Han ger sitt eget LIV för oss, den största kärleksförklaringen någonsin ger Han oss, inte för att vi först förtjänat det, för det KAN vi inte göra, utan för att Han FÖRST älskade oss!

För att HAN ÄLSKAR OSS!

Jag vill läsa fyra bibelverser som belyser detta på ett tydligt sätt:
Vi älskar därför att han först har älskat oss och Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog i vårt ställe, medan vi ännu var syndare.
Jesus säger: Jag är den gode herden. Den gode herden ger sitt liv för fåren. Och Han säger: Ingen har större kärlek än att han ger sitt liv för sina vänner.

Detta står i Första Johannesbrevet 4:19, Romarbrevet 5:8, Johannesevangeliet 10:11 och Johannesevangeliet 15:13

Vår kärlek till Gud är naturlig och självklar om vi vet vem Han är och förstått vad Han gjort för oss! När vi förstår den ENORMA kärlek Han har för oss så KAN vi inte annat göra än att älska Honom!

”Vi älskar därför att han först har älskat oss”…

En kärleksfull relation med någon annan innebär att man i någon mån ger upp sig själv för den andre, att man begränsar sig själv till förmån för den andre, att man inte kräver den egna rätten främst. Det är JUST DET som Gud gör det mot oss och vi ser det som självklart att Han ska göra det eftersom Han älskar oss.

Att vi förväntas göra saker handlar inte om villkor för GUDS kärlek. Det är ett ERBJUDANDE till dig och mig att visa VÅR kärlek till Gud. Vårt svar, OM vi förstått och verkligen tagit emot Guds kärlek.
Vår möjlighet att visa hur mycket vi älskar Honom.
Eftersom Han först älskat oss!

Vilken kärlek visar vi om vårt fokus är vad vi kan få ut av relationen?
Vad visar vi för kärlek om vårt fokus är på hur lite vi kan klara oss undan med att göra?
Vad visar vi för kärlek om vårt fokus är att vi inget ska göra?

Vad visar jag för kärlek om jag vet vad Lotta vill ha och behöver för att må bra men vägrar att ge det?
Vad visar jag för kärlek om jag hävdar att eftersom Lotta älskar mig vad jag än gör så ska jag inte göra något för henne. Eller om jag till och med säger säger att om hon hon ens önskar sig något så älskar hon mig inte på riktigt…

Det kanske är sant.
Hon kanske älskar mig vad jag än gör.
Men betyder det att jag inte ska göra något?

Jag hävdar att vad vi gör inte kan göra oss förtjänta av kärleken från Gud, den får vi gratis, av nåd, fritt och flödande från Jesus! Det vi gör är inte ett krav, men det visar vårt gensvar på Guds kärlek!
Om det inte blir ett gensvar från oss, har vi då verkligen tagit emot Guds kärlek?
Tror vi verkligen och på allvar att vi är älskade och räddade om det inte blir något gensvar i våra liv?

Johannes frågar sig i första Johannesbrevet 3
Vi vet att vi har gått över från döden till livet, ty vi älskar våra bröder. […] Genom att Jesus gav sitt liv för oss har vi lärt känna kärleken. Också vi är skyldiga att ge vårt liv för bröderna. Om någon som har vad han behöver här i världen ser sin broder lida nöd men stänger sitt hjärta för honom, hur kan då Guds kärlek förbli i honom?

Guds kärlek behöver få ett gensvar hos oss på något sätt.
Inte alltid genom känslor, även om det såklart kan hända det också, utan i våra handlingar, hur vi lever våra liv mot de runt omkring oss!

Det är genom våra kärleksfulla handlingar, ord och tankar som man ska känna igen oss som Jesu lärjungar! Han säger själv i Johannesevangeliet 13:35 Om ni har kärlek till varandra, skall alla förstå att ni är mina lärjungar.

Och som jag sa för ett par veckor sedan så handlar det inte om att producera känslor, utan det handlar om ett medvetet val i våra liv.

Och det är ett val som inte är så svårt att göra när vi verkligen förstår vad Jesus gjort för oss, vilket ENORM kärlek Han visat oss!

Vad är det då Jesus gjort?
Det som jag pratar om när jag säger att Han älskar oss så?

Det finns många olika sätt som vi i kyrkan brukar uttrycka det på.

Han har frälst oss.
Han har rivit itu förhänget.
Han har rättfärdiggjort oss.
Han har tagit bort våra synder.
Han har öppnat vägen till Fadern och så vidare och så vidare.

Men vad betyder det?
Det sammanfattas i Johannes 3:16 som brukar kallas ”lilla Bibeln” och där det står ”Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv.”

Det låter ju fint, men vad betyder det? Vi vill så gärna förstå!

För att förklara det väldigt väldigt enkelt så är det något fel på oss människor. Det är något trasigt.

Vi vet vad vi borde göra. Vara goda mot alla. Men det är vi inte. Vi hittar den ena orsaken efter den andra till att vi inte behöver göra det just den här gången.

Se på vår värld!
Krig, sjukdomar, fattigdom, svält och större och större konsekvenser får det. Samtidigt som vi utvecklar effektivare tekniker och kunskaper som skulle kunna hjälpa ALLA så ökar istället lidandet!

Jesus gör två saker om vi låter Honom. Förlåter det som blivit fel och hjälper oss att slippa leva i det som är fel!

Det erbjudandet leder dessutom till evigt liv!

Så nog är det orsak till att älska Honom!

Förstå allt detta fantastiska kan vi kanske aldrig göra, men vi får glädjas över det vi ser och kan ta till oss!

En pastor sa en gång till Lotta när hon ville förstå allt att det är lite som en ljusbrytare…

Man kan slå på ljusbrytaren och få ljuset och glädja sig åt ljuset utan att förstå varje detalj i brytaren, ledningar, ställverk, starkström, vattenturbiner, vindkraftverk och kärnkraftverk.

Vi litar på att vi får ljus när vi slår på brytaren och det är egentligen bara det vi behöver veta! Med tiden kan vi lära oss mer såklart, men för att få bort mörkret behöver vi inte förstå, utan bara slå på brytaren.

Så att vi inte behöver leva i det som blivit fel utan kan lägga av oss det trasiga och leva i en medveten kärlek till varandra och till Gud!

Men om vi inte når fram då?
Om vi inte lyckas visa kärlek mot allt och alla?
Ja, det är ju ett misslyckade, men när vi inser att vi misslyckats så får vi också lämna det i Jesu förlåtande händer! Gud förlåter det som vi inte lyckas uppnå, inte för att vi ska låta bli att försöka, inte för att vi ska slippa, utan för att vi ska VÅGA SATSA!

Det här inlägget postades i Lennart, Predikan, Undervisning, Värmlandsnäs och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kärlek! Relationer!

  1. suri skriver:

    Evangelium från början till slut! Precis vad jag behövde! Tack broder!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s