Vad är församlingens uppgift? En annorlunda syn på verksamhet.

Några påstår att församlingen inte ska bedriva någon verksamhet alls, andra ser det som självklart att bedriva mycket och varierad verksamhet. Personligen tror jag aldrig att vi kommer komma ifrån verksamhet när människor möts, men jag tror samtidigt att den måste få en annan status och utformning i våra församlingar än den har idag.

Församlingens främsta uppgift är Jesusrelationen och det genom gudstjänsten och genom att se till att alla som vill ha en relation med Jesus har en mindre gemenskap där man kan utvecklas.

Gudstjänster och smågrupper är församlingens kollektiva ansvar att förse medlemmar och andra med. Inte mer.

Det är den verksamhet som församlingen ska bedriva som kollektiv.

Allt annat då?

Ja, detta motsäger inte att det finns annat, att det finns medlemmar som har en kallelse att arbeta på olika sätt för Guds Rike.

Den som är medlem och känner en kallelse till en viss verksamhet bör vara fri att starta upp och driva verksamheten. Men församlingen ska inte bli tvingad att ta ansvaret!

Om församlingen vill så kan man stötta olika verksamheter på olika sätt eftersom man ser att det leder till församlingens mål, men inte ta över ansvaret.

Fördelarna med detta är flera.
Främst så frigör det resurser till församlingens kärnuppdrag.
Gåvorna kommer till sin rätt.
Behov i samhället möts enklare.
Ingen tvingas driva en verksamhet man inte är kallad till.

Kontinuiteten då?
Ja, när personen som startat en verksamhet vill ge sig är det upp till honom eller henne att se till att det finns efterträdare om verksamheten fortfarande är relevant. Finns det inga efterträdare pga att gåvorna inte finns så ska ingen tvingas att bedriva en verksamhet man inte är kallad av Gud att driva!
Finns det fortfarande behov för verksamheten?
Då behöver man inte oroa sig, för då kommer Gud förse med ledare.

Stödet från församlingen, vad det än kan tänkas bestå av, är hela tiden beroende på hur väl verksamheten stämmer med församlingen mål! Om verksamheten inte jobbar mot målet så minskar eller försvinner stödet, verksamheten kanske upphör om den inte fyller sitt syfte, men om verksamheten däremot tydligt jobbar mot och uppnår målet så fortsätter eller ökar stödet.

Men det är fortfarande inte församlingens ansvar att driva verksamheten!

En annan tydlig fördel är att det borde få varje verksamhetsansvarig att fråga sig vad verksamheten leder till, om man kan göra bättre, om man kan utvecklas, och så vidare. Verksamheten har inget egenvärde utan bedöms utifrån vad den ger till Guds rike genom att uppfylla församlingens kallelse.

Det får också konsekvenser för hur vi ser på medlemskap.
Att bli medlem i församlingen innebär då inte ett ansvar för verksamheten utan att istället ta ansvar för målet! Man kan då arbeta med det som man fått gåvor för och har möjlighet till tillsammans med de som har samma kallelse!

Oavsett verksamhet så kan man fråga ”Vad är målet?” och det är självklart för den verksamhetsansvarige vad målet är för verksamheten i fråga och hur den stämmer in i församlingens vision och mål!

Utifrån det kan man sedan säga om man vill eller kan vara med i verksamheten, och vad bidraget till den kan vara!

Att tänka i de här banorna när det gäller verksamhet behöver inte förändra ett enda dugg!
För om vi är övertygade om att det vi gör, att de som arbetar gör det med sina gåvor, att vi arbetar på rätt sätt och når målet….
Ja då är verksamheten inte alls hotad!

Det här inlägget postades i Livet och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s