Kostnaden för att vara kristen.

Den som inte bär sitt kors och följer efter mig kan inte vara min lärjunge. Om någon av er vill bygga ett torn, sätter han sig då inte ner och räknar ut vad det kostar, för att se om han har råd med bygget? Annars kan det hända att de som ser att han har lagt grunden men inte kan bygga färdigt börjar göra narr av honom och säger: Den där, han satte i gång ett bygge men kunde inte få det färdigt! Eller om en kung vill dra ut i fält mot en annan kung, sätter han sig då inte ner och överväger om han med tio tusen man kan möta den som rycker an med tjugo tusen? Kan han inte det skickar han sändebud för att be om fred medan den andre ännu är långt borta. Så är det alltså: ingen av er kan vara min lärjunge om han inte avstår från allt han äger. Salt är bra att ha. Men om saltet mister sin kraft, hur skall man få det salt igen? Det duger varken för jorden eller gödselstacken. Man slänger bort det. Hör, du som har öron att höra med.”

Lukas 14:27-34

Kostnader…

Den här Bibeltexten handlar om kostnader…
Att det skulle finnas kostnader, och höga sådana, för att vara kristen!

När vi läser Bibeln så KAN vi inte undgå att stöta på det påståendet!
Men vi är inte vana att höra det i våra kyrkor och missionshus, så det tänkte jag prata lite om idag!

Vi tror ju att nåden är fri, så pratet om kostnader måste ju vara något undantag som man kan förklara på något annat sätt än att det verkligen kostar på att vara kristen?

Eller?

Finns det kostnader? Kostar det på att vara kristen?

Det leder till förföljelse och till att vi förlorar vår bekvämlighet och status…

Man hör så ofta att det inte kostar något att vara kristen, att jag tog mig en tur genom nya testamentet för att se om det verkligen kunde stämma…

Jag började med Joh 15:19 och framåt och sedan Jakobsbrevets andra kapitel och där står det att det kostar på ganska mycket faktiskt..

Sedan fortsatte jag med: Fil 3:7-8, 1 kor 1:18-28, 1 kor 3:18, 1 kor 4:9-13 Lukas 6:22-23, 1 tim 6:19-11, Fil 4:8, 1 kor 10:31, 2 kor 10:5, Matt 6:10, Matt 6:33, Luk 9:23-25, Luk 14:33, Matt 6:19-24, Luk 6:22-23, Luk 13:23-24, Matt 7:13-14, Matt 11:12, 1 joh 3:13, Apg 13:40, Apg 14:22, 2 tim 3:12, 1 pet 5:8, 1 tim 6:12, Mark 13:33, 1 kor 9:27, 1 kor 10:12

Det var inte allt, det visade sig att efterföljelse kostar oss våra synder…
Vi förväntas lämna våra synder när vi ångrar oss och får förlåtelse för dem…
Det kan vi bland annat läsa I: Jakob 2:19-20, Mark 1:15, Apg 2:38, Apg 3:19 Apg 17:30-31 Apg 26:20, Luk 13:3, Upp 2:16, 1 tess 5:22, Ef 5:11, 1 kor 6:18, 1 kor 10:14, 2 tim 2:22, fil 1:10, fil 4:8

Och tänk, ofta är det just det som tar emot mest. Vi gillar våra synder och vill inte släppa dem. Det blir ett för högt pris att betala!

Kostnaderna är inte heller villkor, krav, för att få frälsning, utan handlar mer om saker som vi måste släppa, göra oss av med, när vi tagit emot frälsningen! Det handlar om att göra sig av med den rikedom, trygghet, säkerhet, bekvämlighet och status som vi är vana vid från världens sätt att tänka, tycka och känna, och istället få den från någon annan stans, ja få något HELT ANNAT istället.

Kostnaden för att vara kristen är inte en kostnad för att bli frälst, det kan det ALDRIG vara!

JC Ryle, en känd predikan, skrev detta om kostnaden för att vara kristen…

”Jag pratar inte om kostnaden för att frälsa en kristens själ. Jag vet mycket väl att det inte kostnar något annat än blodet från Guds son för att ge försoning och lösa oss en människa från helvetet. Priset är betalt med inget mindre än Jesu död på Golgata. Gud har köpt oss och priset är betalt (1 kor 6:20) och Jesus har gett sig själv till lösen för alla (1 tim 2:6). Men frågan är större än så och min poäng är en helt annan.

Kostnaden handlar om vad en människa behöver ge upp för att bli frälst. Kostnaden handlar om vad en människa måste offra om han eller hon vill tjäna Kristus. Det är i den meningen jag frågar vad det kostar och jag är övertygad om att frågan är viktig.

Han lägger ut texten lite och så skriver han

För det kostar på att vara en äkta kristen om man ska tro Bibeln. Det finns fiender att vinna över, slag att kämpa, offer att göra, ett Egypten att lämna, en vildmark att vandra genom, ett kors att bära och ett lopp att löpa. Att bli kristen handlar inte om att sätta någon i en fotölj och föra honom eller henne bekvämt till himlen. Att bli kristen är början på ett stor konflikt och det kostar mycket att vinna segern och därför talar Jesus om att beräkna priset.”

Och just detta, att vi inte pratar om att det utbryter en kamp och blir motstånd när någon tar emot Kristus utan att allt är lugna gatan, innebär att när motståndet kommer så är man oförberedd på det. Ja inte bara det, eftersom man blivit lovad lugn, frid och en skön känsla, så tror man att Jesus är falsk när det blir strid!

http://www.graceonlinelibrary.org/christian-life/the-cost-of-being-a-true-christian-by-j-c-ryle/

”Så kan du inte säga, om du pratar om kostnader så skräms folk bort!”
Jag skulle kunna hålla med. Men jag förnekar ALDRIG att nåden är fri. Frälsningen ÄR fri, men efterföljelsen, som kommer EFTER att man tagit emot allt, som verkligen VISAR att man tagit emot frälsningen, som gör det MÖJLIGT att ta emot frälsningen, DEN kostar på!

Bibeln är tydlig med det, döljer det inte utan tvärt om understryker det gång på gång!
Om inte annat så får vi dagligen vittnesbörd om att den som tar Jesus på allvar får betala för det på ett eller annat sätt… (För den som vill se mer, kolla på Open Doors youtubekanal)

Så hur är det då, skrämmer det bort folk om kostnaden är hög?

Jag är övertygad om att så inte är fallet!
Hur många är det inte som köper till exempel Apples produkter trots det högre priset och trots att de faktiskt inte skiljer sig i prestanda eller stabilitet från andra märken?
Priset avskräcker inte, det är snarare ett säljargument!
Om det kostar så måste det vara bra!

Så nej, ett högt pris avskräcker inte i sig själv!

Hur överför man det till kristendomen då?

Se på oss kristna i Sverige idag, i alla fall de flesta av oss.

Den förhärskande åsikten är, något raljerande, att det inte kostar något att vara kristen, att man inte behöver ändra sitt liv, att man inte behöver prioritera annorlunda och att livet i stort sett är detsamma oavsett om man är kristen eller inte. Om man dessutom, som så många har gjort, tar bort möjligheten att bli räddad och istället predikar att alla blir frälsta till slut… Ja då finns det ingen skillnad mellan en kristen och en icke-kristen. Ja förutom att man förväntas gå i kyrkan ibland, ge pengar och ställa upp och arbeta.

Om Jesus inte gör större skillnad än så, ja då ÄR varje prat om ett pris för högt!
Om Jesus och det kristna livet inte gör skillnad…
Ja för det första, varför ens överväga att bli kristen om det inte gör någon skillnad? Och att dessutom ge upp något för något som inte gör någon skillnad?

Eftersom vi befinner oss i den situationen så blir varje fråga om kostnad, plikt, lydnad eller ansträngning kontraproduktiv.

Men om Jesus verkligen gör skillnad, DÅ blir saken en helt annan!
Se på våra systrar och bröder i Syrien och Irak, eller faktiskt de allra flesta kristna i hela världen. De får betala med ALLT de äger! Det handlar inte om tionde, eller en frikostig kollekt i kvartalet, de får överge ALLT.

Och de gör det frivilligt!
De får välja på tre saker.
Konvertera, betala, eller dö…

Då väljer de att dö, eller fly.

De väljer inte att överge Jesus och få behålla sina liv, sin bekvämlighet, sina saker, sina pengar…

Allt det saknar värde!

DÅ gör Jesus skillnad!

DÅ snackar vi vittnesbörd!

VAD har de som är värt att ge upp ALLT för?
JESUS!

Det ENDA de har kvar är JESUS och istället för att ge upp Honom ger de upp ALLT annat!

De ger upp ALLT och hävdar att det de får tillbaks, att de får ha kvar Jesus fortfarande är värt MER!

Vilken Jesus vill du följa?
Vilken Jesus vill du ha i ditt liv?

Den som är gratis, men inte gör någon eller liten skillnad, eller den som betyder ALLT och är värd mer än livet självt?

Valet är ditt, och så snart du börjar släppa det ena efter det andra så VET jag att också du kommer inse att det är värt ALLT du ger upp och mycket mycket mer än du någonsin KAN ge upp!

Det här inlägget postades i Lennart, Predikan, Undervisning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kostnaden för att vara kristen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s