Är pastor detsamma som herde?

Detta inlägg är ett hastigt inlägg med funderingar. En del halvformulerade ståndpunkter och andra öppna frågeställningar.

Rickard Cruz skriver ett viktigt och bra inlägg om gåvan herde.
http://www.rickardcruz.se/herdar-andliga-foraldrar/

Traditionellt så översätts ”pastor” med ”herde” och språkligt är det (väl?) riktigt.

Pastorsyrket innebär också ett ansvar för en församling, en församling som ska vårdas och älskas, men också undervisas och tillrättavisas. Detta är herdens roll. Att finnas i den lokala församlingen och se till att ”hjorden” har tillgång till bete, vatten och skydd från rovdjur.

Det är också oftast det som är de huvudsakliga arbetsuppgifterna för yrket ”pastor” och därför kan man tänka sig att herdegåvan är viktig för de som arbetar som ”pastor”. Så långt allt väl.

Men det finns problem i detta. Dels så behöver en församling inte ”bara” en herde, utan ALLA gåvor behöver vara i funktion, och tyvärr så läggs detta oftast på entreprenad på ”pastorn” och hen får vara någon slags schweizisk armékniv som kan användas till lite av varje, men som inte tillåts att fullt ut vara något…

Jag anar också att en avlönad pastor som förväntas vara en allt-i-allo när det gäller de andliga gåvorna kan verka hämmande för församlingens andliga utveckling och upptäckandet av de gåvor alla församlingsmedlemmar fått av Gud. De andliga gåvorna är ju pastorns jobb…

Ett annat av problemen är att i den traditionella kyrkostrukturen finns bara yrket ”pastor” (eller präst) och alla som är kallade till att arbeta för Guds Rike pressas in i den rollen oavsett gåvor. En profet, evangelist eller apostel som vill ha sin gåva som yrke är (oftast) hänvisad till yrket pastor och kan/bör i det yrket inte fullt ut använda sina gudagivna gåvor eftersom man som pastor förväntas/bör vara herde…

Kan man då arbeta som pastor om man har andra gåvor? Hur länge orkar man med det om man inte får användas så som Gud kallar en till?

Frågan om huruvida man kan vara trogen sin kallelse, sina gåvor, och fortsätta som ”pastor” är intressant. Jag tror att det dels beror på hur ens gåvor kan användas i den församling man jobbar i och dels hur mycket man är beredd att tugga på den hand som föder en.

Hur uppmuntrad är jag som pastor att hjälpa medlemmarna i församlingen att utveckla andliga gåvor som inkräktar på det som är min yrkesroll? Hur lockande är det som pastor att använda den profetiska gåvan och påpeka uppenbara fel i församlingen, när det är de som utgör församlingen som ser till att jag har mat på bordet och tak över huvudet?

Problemet med avlönade arbetare i Guds Rike är att de (läs vi) ibland låter den ekonomiska verkligheten, den egna lönen, gå före Guds budskap till församlingen.

Torben Söndergaard lyfter problemet med avlönade arbetare i klassiska församlingar och det finns många goda poänger i det han skriver i sin bok.

Läs den och läs Rickards blogg, och välkommen in i diskussionen!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s