Hjälparen Kommer, Sanningens Ande

2014-06-01 Millesvik Hjälparen Kommer

Joh 16:12-15 Jag har mycket mer att säga er, men ni förmår inte ta emot det nu. Men när han kommer, sanningens ande, skall han vägleda er med hela sanningen; han skall inte tala av sig själv utan förkunna det han hör och låta er veta vad som kommer att ske. Han skall förhärliga mig, ty av mig skall han ta emot det han låter er veta. Allt vad Fadern har är mitt; därför säger jag att det är av mig han tar emot det han skall låta er veta.

Hjälparen som kommer, den Helige Ande, är alltså SANNINGENS ande…

Vad är då ”sanning”…

Ja, Pontius Pilatus frågade också det för snart 2000 år sedan när han förhörde Jesus. Frågan har ställts om och om igen, efter det, ja säkert har frågan ställts före det också! Och om man nu gör en sökning på vår vän google så kommer det upp ett antal förklaringar och modeller, främst baserade på logik, matematik eller filosofi. Några exempel är Korrespondensteorin, koherensteorin, den pragmatiska sanningsteorin, konstruktivistiska sanningsteorin, konsensusteorin och om man anstränger sig så kan man helt säkert finna fler teorier och förklaringar…

Det alla dessa olika teorier har gemensamt är att sanningen är något relativt. Sanningen är relativ och kan förändras på olika sätt och efter olika behov och inget man kan tro på…

Nietszhe sa eller skrev att “Sanningen är i likhet med moralen, något relativt: det finns inga fakta, bara tolkningar”

En annan hemsida beskriver sanningen så här:
Sanningen är det enklaste du kan tänka dig.
Det är du själv och din kärlek till allt och alla.
Du föds med din sanning, en unik egenskap.
När du var liten levde du i och med din sanning.
Du gjorde det som föll dig in, utan att tänka på några konsekvenser.
Detta är att leva med sin sanning, att alltid må bra och inte sträva efter någon annans sanning.

Jag låter dessa två få representera hur vi oftast ser på sanningen i våra liv och i våra kyrkor idag. Det är ett så kallat postmodernt sätt att se på saken, inga stora förklaringar kan eller får finnas och den egna upplevelsen, den egna förståelsen, sätts till måttstock för vad som är sant eller inte…

Jag själv får, kan och bör forma min egen subjektiva sanning och eftersom att all sanning är subjektiv så behöver jag inte lyda under någon annans sanning…

Sanningen är jag själv…
Sanningen skapar jag själv…

Sanningen blir då nästan självklart något som gynnar mig själv i varje läge och det innebär att man kan förkasta det som INTE gynnar mig, det som inte ger mig tillfredsställelse, som osant…

Vad händer med evangeliet då?
Om vi sätter oss själva till domare över vad som är rätt, sant och gott och att det som är rätt, sant och gott alltid gynnar mig och tillfredsställer mig här och nu…
Om det som är sant bara är det jag gillar, håller med om eller klarar att utföra….

Min övertygelse är att vi då hamnar i den situation vi ser att den kristna kyrkan befinner sig i i Sverige idag… Vi håller oss till en Jesusfigur som får oss att må bra, som stöttar oss i allt vi gör, som aldrig är obekväm och aldrig ställer krav… En Jesus som inte förlåter, utan tillåter. En Jesus som ska användas för att få oss att må bra, inte lydas och efterföljas…

På det sättet söker vi inte Gud… Vi SKAPAR Gud…

Jag möter ofta resonemang i stil med detta:
Jag kan bara tro på en Gud som är så och så, alltså ÄR Gud så och så…
Det är MIN Sanning om Gud och DU kan inte ändra på den!

Håller det?
Håller det att leva på?
Håller det att dö på?

Nej, jag tror inte det och jag tror att det är förklaringen till att den som skapar ”sin egen” Gud aldrig kommer känna lugn och tillfredsställelse… Man kommer då per definition att söka efter något som tar en BORT från alla obehagliga situationer och förväntningar istället för att få hjälp I dessa obehagliga situationer och förväntningar…

Väljer vi den vägen så kommer vi att när vi möter Jesu bud säga som lärjungarna i Johannes 6:60 ”Det är outhärdligt, det han säger. Vem står ut med att höra på honom?” och vi kommer att uppfylla det som Paulus skriver om i andra timoteusbrevet 4:3 Det kommer en tid då människorna inte längre vill lyssna till den sunda läran utan skaffar sig den ene läraren efter den andre, därför att det kliar i dem att få höra sådant som de önskar.

Vi kommer, om vi accepterar oss själva som domare över rätt och fel, att låta vår känsla av vad som är behagligt, vår upplevelse av vad som vi trivs med, och vår begränsade förståelse av världen, bli domare över sant och falskt!

Hur stämmer detta med Bibeln då?

Ja utifrån dagens läsning så verkar det ju finnas en sanning som ligger utanför människan, en sanning vi inte är herrar över utan en sanning som förmedlas till oss…

Men när han kommer, sanningens ande, skall han vägleda er med hela sanningen; han skall inte tala av sig själv utan förkunna det han hör och låta er veta vad som kommer att ske.

Sanningen kommer från Jesus som säger ”det är av mig han tar emot det han skall låta er veta.”

Sanningen är inget vi skapar själva utan något som redan finns och som förmedlas eller upptäcks med Jesu hjälp!

Jag har fått lite hjälp att formulera detta:

Sanningen är ingenting som vi människor hittar på eller uppfinner, sanningen är någonting som vi upptäcker. En sanning existerar oavsett om vi människor är medvetna om den eller inte (att det existerade en annan kontinent på andra sidan Atlanten var t.ex. sant långt innan Columbus upptäckte att så var fallet).

Sanningen är oföränderlig. Det är bara våra åsikter om sanningen som förändras (när t.ex. människan började misstänka att jorden var rund förändrade det inte sanningen om jordens form, jorden var rund innan människan insåg det).

Som en naturlig konsekvens av att sanningen är oföränderlig så kan människans åsikt om sanningen alltså inte påverka sanningen (om alla människor plötsligt och på fullt allvar skulle hävda att jorden är platt förändrar inte detta jordens form, den förblir rund oavsett vad vi tycker och tror).

Yttre omständigheter påverkar inte sanningen (om jorden plötsligt och mot all förmodan skulle anta en annan form förändrar inte detta det faktum att den en gång faktiskt var rund och att de som då hävdade att så var fallet faktiskt talade sanning).

För att sammanfatta det hela så kan man säga att motsatta åsikter om sanningen kan existera men motsatta sanningar gör det inte. Om något är sant så är det alltid sant, för alla och överallt, oavsett vad vi tycker. En sanning är därför alltid absolut, den står på sina egna ben.

Till detta skulle jag vilja lägga till att en sanning också är sann, oavsett vad jag tycker om den eller om jag kan förstå den och förklara den eller ej.

Bibeln verkar hålla den här linjen, att sanningen inte är föränderlig, och att vi människor har att finna, eller komma till insikt om sanningen, snarare än att forma den själva!

Första Timoteus 2:3-4 säger: Att be så är riktigt och behagar Gud, vår frälsare, som vill att alla människor skall räddas och komma till insikt om sanningen.

Gud ger oss en sanning och vill att vi ska komma till insikt om den, att vi ska lära känna sanningen och att det kommer rädda oss!

Vad är då den sanning som Bibeln presenterar och som Gud gett oss?

Jesus säger i Johannes 4:16-17 att ”Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig. Om ni har lärt känna mig skall ni också lära känna min fader. ”

Jesus ÄR sanningen, det är HONOM vi ska lära känna, det är DET som är insikten vi behöver komma till! Jesus! Jesus!

Jesus som enligt Hebreerbrevet 13:8 är densamme i går, i dag och i evighet.

Jesus är sanningen, sanningen är oföränderlig, MEN hur vi ser på sanningen, hur vi upplever den, kan så klart vara annorlunda från tid till tid!

Sanningen kan inte förändras, men hur vi tar till oss sanningen måste förändras. Huvudsaken är att vi SÖKER sanningen och inte försöker SKAPA den!

En sådan förändring i tillvägagångssätt, att söka Guds sanning istället för att skapa en egen sanning, får ju en del konsekvenser.

Den sanning Gud sänder oss, den sanning som är Jesus är den sanning som lärjungarna sa var OUTHÄRDLIG!

Det är en sanning som inte alltid gynnar mig, inte alltid är behaglig, inte alltid känns bekväm…

Guds sanning är ALLTID uppbygglig, ja, men uppbygglig är inte alltid detsamma som behaglig…

Sanningen ÄR uppbygglig, den gör oss FRIA som det står i Johannes 8:32

Jesus!

Jesus ÄR sanningen som ska göra oss fria!
Jesus ÄR vägen sanningen och livet
Jesus ger oss sanningen genom att han sänder oss sanningens ande som ska vägleda oss med HELA sanningen och det sanningens Ande kommer med ska han inte tala av sig själv utan det han kommer med ska Han få av Jesus!

Anden ska tala om sanningen! Han ska tala om Jesus och Han ska förhärliga Jesus!

Anden, Sanningens Ande, Hjälparen!

Hjälparen som inte bara gör oss fria genom Sanningen, utan som också hjälper oss förstå Sanningen och som hjälper oss att inte SLIPPA sanningen, utan att HANTERA sanningen!

Hjälparen som kommer för att ge oss de gåvor, de andliga gåvor, vi behöver för att, finna, lyda och följa Sanningen, Jesus!

DET är den hjälpare, den Sanningens Ande, som kommer och som vi minns nu i Pingst!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s