”Både-och” lösningen

Det finns såklart många olika lösningar på ”problemet” med församlingens liv eller icke-liv.
Jag förespråkar för tillfället en ”Både-och” lösning, men det är givetvis ingen universallösning och min åsikt kan säkert komma att ändras, det har den gjort förr!

Men om vi för ett ögonblick accepterar att uppdraget vi ges i Missionsbefallningen är det centrala i en församling, vart hamnar vi då?

Finns det inte former, strukturer eller verksamheter som är bättre än andra?

Detta är ett försök från min sida att strukturera upp det för att förstå, jag gör alltså en modell, men jag måste förstå att denna modell är lika flyktig som alla andra modeller och inte kan göra anspråk på att vara evig.

Jag förutsätter att den främsta uppgiften finns i Missionsbefallningen.
Gå ut och gör alla till lärjungar

Vi börjar där.

Hur gör man det?
Presenterar evangeliet, ja, och det kan man göra må MÅNGA olika sätt. Genom gatuevangelisation, genom helandeevangelisation, genom verksamhet, genom… Ja fyll på själv!

Men kom ihåg att det vi gör, oavsett vad vi gör, inte pekar på Jesus om vi inte tar med Honom i det vi gör!

I Romarbrevet 10 står det: Hur skall de kunna tro på den som de inte har hört? Hur skall de kunna höra utan att någon förkunnar? Och helt klart är det så att det är TYDLIGARE att prata om Jesus i en megafon på ett torg än under en kort andakt på en scoutkväll…

Men det betyder INTE att en megafon är det ENDA sättet att förkunna!
Man kanske når fler med det lilla på scoutkvällen än vad vi gör på torget? Det kan vi debattera i evighet, men det är inte det som är det viktiga! Det viktiga är JESUS!

När vi presenterat Honom och människor har kommit till tro, är det klart då?

Nej, det är det inte!
Vi ska göra dem till lärjungar!

Och lärjungar gör lärjungar, lärjungar har fokus på Missionsbefallningen, så är det!

Min övertygelse är att det finns MÅNGA olika sätt att göra lärjungar och det är många olika bitar som måste falla på plats. Därför tror jag inte att strukturer och modeller handlar om ett endera eller, utan ett både och!

Låt oss ta den personliga utvecklingen på ett andligt plan. Den behövs för att bli lärjunge och för att kunna sprida evangeliet.

Det personliga kräver nästan alltid ett mindre sammanhang, ett möte mellan människor, relationer. Så är det enligt alla konstens regler och erfarenheten visar på detsamma. Denna mindre gemenskap finner man inte i kyrksalen, i den stora gudstjänsten eller ens vid kyrkkaffet (där det sällan pratas Jesus tyvärr) utan man finner den i de mindre grupperna, i ”husförsamlingar”!

Därför är den formen viktig, ja kanske avgörande!

MEN hur är det med lärare i den lilla gruppen?
De personliga upplevelserna behöver brytas mot det större sammanhanget och det gör man just i ett större sammanhang! I den större församlingen eller gudstjänsten! Där finner den lilla gruppen sitt större sammanhang och sin större gemenskap och kan forma sin tro tillsammans med andra.

I formandet av lärjungar behövs alltså båda sammanhangen tror jag.

Se på den första församlingen i apostlagärnignarna 2, det verkar som att de fanns i båda sammanhangen, i det stora, i templet, och i hemmen.

Men det är också lätt att i denna debatt om ”det viktigaste” glömma det andra.
Missionsbefallningen är inte den enda förväntningen på oss som kristna!

Ta till exempel Matteus 25 och talet om tidens slut!
Det finns en del ytterst praktiska saker som vi förväntas göra för ”dessa minsta” och det kan man förvisso göra på ett personligt plan (när man ser någon i nöd på stan tex) eller i den mindre gruppen (genom att ge en flyktingfamilj tak över huvudet tex) eller i det större sammanhanget (genom att organisera hjälp till hela grupper i samhället) i form av ”verksamhet”!

Båda sammanhangen, både det större och det mindre, hjälper oss, på olika, lika nödvändiga, sätt att utföra vårt uppdrag!

Därför tror jag att lösningen är ett ”både och” istället för ett ”endera eller”

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”Både-och” lösningen

  1. Ping: Gatuevangelisation med helande som fokus |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s