Kejsarens nya kläder

Många sörjer över Ulf Ekman och has val att gå till Katolska kyrkan.
Jag också.
Jag upplever det som ett svek och då är jag ändå inte en av de som tillhör hans gamla församling. Nej inte ens en som hyst särskilt stor beundran för Ulf. Jag kan inte ens ana hur de som troget följt honom känner.

Men att Ulf och Birgitta konverterar är en sak som med lite god vilja och ansträngning kan ses som en förlösande ärlighet efter det som många upplever som många år av oärlighet om deras resa mot, och över, Tibern och till Rom.

De som pekat på det som nu hänt, innan det blev officiellt, har anklagats för både det ena och det andra…. Jag tänker främst på bloggen Aletheia som fått ta emot mycket spott och spe för det de sett för länge sedan. Ja också nu sedan de fått rätt fortsätter anklagelserna om att vara katolikhatare och konspirationsteoretiker.

Nu håller jag inte med Aletheia i varje detalj men vore det inte passande att erkänna att de faktiskt hade rätt?

Jag har helt klart inte varit lika tydlig när det gäller det jag sett i kristenheten i Sverige som de varit och inte heller fått stå ut med lika mycket motstånd. Jag har formulerat och fört fran en liten och betydelselös del av den stora oro de satt ord på och det motstånd jag stött på har därför varit i motsvarande grad mindre.

Jag har till exempel skrivit om entrism i den svenska kristenheten, om Maria, om helgon, om enhet i Kristus, men valt att göra det i mer allmänna ordalag.

Jag har, och fortsätter, förundrats över hur många protestantiska sammanhang inte bara godtar förkunnare som förkastar reformationen utan faktiskt också avlönar detta motsånd mot det de själva står för och okritiskt ger det en plattform att föra ut sitt budskap.

Katolska och Ortodoxa samfund behöver inte sända ut och finansiera missionärer för att omvända protestanterna, vi anställer och avlönar dem själva!

Det behövs ingen katolsk apologetik, inga katolska apologeter. Den protestant som kritiserar Katolska kyrkan möter motsåndet och försöken att tysta kritiken i de egna leden.

Ska vi vakna nu? Ser vi, bryr vi oss om, vilka lojaliteter, vilka agendor, som ligger bakom det som sker i våra kyrkor idag? Eller tror vi på fullaste allvar att det vi ser har uppkommit och sker av sig själv?

Enda möjligheten för oss att inte se det som händer är att blunda och intala oss själva att kejsaren är välklädd.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s