Mea Culpa, Mea maxima culpa!

Som jag erkänt så har det alltså hänt igen.
Jag har ändrat åsikt i en fråga!

Det har dröjt allt för länge innan jag förklarat mig, men nu gör jag det så till slut.

För ett tag sedan så blev jag rättad av Siv, lite senare fick jag ändra min dopsyn, eller doppraktik, och nu har turen kommit till hur kristna ska förhålla sig till makt.

Min åsikt om kristen politik och kristna i politiken är känd sedan tidigare.

Ett av argumenten har för mig varit att det saknas bibliskt stöd för kristna att utöva tvingande makt över andra. Att söka en position med, som Greg Boyd uttrycker det, ”Power Over” istället för ”Power Under”.

Min fru påpekade lägligt att det visst finns exempel i nya testamentet där kristna utövar ”Power Over” och det handlar om barnuppfostran (aga) och om ägandet av slavar.

Jag skulle, helt riktigt enligt vissa, kunna ta bort dessa stycken ur bibeln eftersom barnaga och slaveri inte är tillåtet i Sverige idag (och det är väldigt väldigt bra). Jag skulle tryggt kunna ignorera dessa passager och de flesta skulle nog kunna hålla med mig om att vare sig barnaga eller slaveri är bra och att det vore nog för att ”klippa” bort de styckena ur bibeln.

Jag SKULLE kunna göra det och stå fast kvar i min åsikt.

MEN då skulle jag gå emot min egen tolkningsprincip!

Bibeln ska TOLKAS, inte censureras!

De stycken som handlar om slaveri och barnaga är sanna, så är det, man jag måste finna HUR de är sanna. Jag har inget bra svar på den frågan just nu, MEN det dessa stycken trots allt säger i den situation och den fråga jag hanterar just nu är att ”Power Over” inte alltid förkastas.

Jag har argumenterat att kristna ska hålla sig borta från ”Power Over” till förmån för ”Power Under” eftersom det är det enda nya testamentet säger. Men så är det inte.

”Power Over” kan alltså enligt nya testamentet utövas av kristna. Där har jag haft fel.

Vad får det få för konsekvenser för min ståndpunkt i frågan om politik?

Inga.

Som jag sagt så måste man när Bibeln inte är samstämmig i en fråga finna en lösning på det utan att ogiltigförklara några delar av bibeln. Kanske går det att göra också i detta fall, men jag kan inte (än). Det lämnar mig i situationen att jag måste förhålla mig till två motsatta budskap i bibeln.

Jag väljer, och det är mitt val, helt baserat på mina egna preferenser och således inget jag kan hävda är tydligt i bibeln, att i praktiken bortse från undantagen som gäller slaveri och barnaga. Jag förnekar inte att det är sant. Jag klipper inte bort dem ur bibeln. De verserna ÄR lika sanna som alla andra, men just nu kan JAG inte förhålla mig till dem och lägger dem åt sidan för tillfället.

Därför väljer jag att TYCKA att ”Power Over” är att undvika. De företeelser som ”tillåter” den typen av makt är inte (enligt mig) goda exempel.

Det är en väg som jag inte rekommenderar om det går att undvika den.

Jag tror att det går att göra så, eftersom det inte är PÅBJUDET att använda ”Power Over” utan bara tillåtet och exemplen är tveksamma.

Min åsikt är därför densamma.

”Power Over” är att undvika!

Om mitt enda argument när det gäller kristen makt, kristen politik och kristna utövare av makt och politik hade varit detta ”Power Over/Power Under” argument så hade det varit avgörande för mitt ställningstagande.

Nu är det inte så, utan maktutövandet är endast en marginell del av argumentationen. Det finns tyngre och bättre argument och därför känner jag mig fortfarande trygg i sakfrågan.

MEN det går att påverka mig med rätt, dvs bibliska, argument, så fortsätt försöka!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s