En nyanserad bild av Gud?

Jag har, helt rätt och riktigt blivit anklagad för att föra fram en onyanserad bild av Gud.
Jag har, på helt falska grunder, blivit anklagad för att ha en onyanserad bild av Gud.

Om jag skulle försöka ge en komplett bild av Gud, av mina upplevelser av Gud och av Bibelns komplexa bild av Gud varje gång jag yttrade mig om Gud… Ja då skulle jag aldrig kunna sluta skriva eller prata. Och trots det skulle jag aldrig kunna göra Gud rättvisa!

Jag hävdar att det enda sättet att beskriva Gud nyanserat är att göra våld på Gud. Att reducera Honom till något Han inte är och göra alla bud irrelevanta. Då kan man nämligen inte säga något om Gud utan att uttömma alla andra tolkningar och förklaringar.

Ta frågan om pacifism till exempel.
Är den kristna tron pacifistisk?
”Ja.”
Det är mitt korta, onyanserade svar.
”Nja, kanske, det beror på.”
Är ett kort mer nyanserat svar.

Problemet är att det första svaret är ett onyanserat men sant svar på en fråga som har många nyanser och problem med det andra svaret är ett nyanserat men osant svar som reducerar Jesus till att inte egentligen ha en åsikt i frågan.

Att svara onyanserat betyder inte att man inte ser Guds komplexitet och att svara nyanserat betyder inte att man förstår Guds storhet.

Jag tänker inte diskutera frågan om pacifism här, men det betyder inte att jag inte inser att frågan är komplex. Läs bara Micael Grenholms långa utläggningar, där han inte blundar, klipper bort eller förnekar svårigheterna, eller nyanserna, utan istället förklarar dem!

Man måste också fråga sig vad som är mest nyanserat?
Att ta med alla argument från bibeln och förklara dem, vilket ger en komplex förklaring, eller att välja vilka delar av bibeln som ska vara vägledande och ignorera resten?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En nyanserad bild av Gud?

  1. Jag brukar beskrivas som onyanserad när jag beskriver Gud som räddaren av ALLA…är du sån där universalist säger de. Jodå jag älskar Relly och Murray men måste jag vara en -ist? Jag blev onyanserat kär i Gud när jag förstod att Kristus är frälsningen för ALLA, inte en utvald skara. Hur förstod jag det? Skriften och djup magkänsla.

    • Onyanserat menar jag att det blir när man inte tar hänsyn till ALLT som bibeln har att säga i en fråga. Apaokatastasis frågan är en sådan. Som jag skrivit här: https://halleberget.net/2014/02/03/vart-uppdrag/ ”Ett annat exempel: Hur domen kommer se ut går att göra flera olika tolkningar på, men huruvida man påstår att det kommer komma en dom eller inte är HELT beroende på om man förnekar bibelns ord eller inte”

      Om man kommer fram till att ingen dom finns och att alla till sist blir frälsta så måste man på olika sätt förklara varför vissa passager inte bara betyder något annat, utan att de faktiskt är ogiltiga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s