Friheter eller Rättigheter och politikens otillräcklighet…

Politik är det möjligas konst var det någon som skrev och i vår värld idag är det omöjligt att tillgodose alla behov av friheter och rättigheter. Det är alltid någon eller några som får sin vilja fram mer än andra. Det hör till politikens natur, det hör till världens natur och vissa politiska system är bättre på att hantera det än andra, men i praktiken är det endast en gradskillnad.

Vad handlar då detta gynnande av vissa grupper på bekostnad av andra om?

Jag tror det i grunden handlar om Friheter och Rättigheter och jag menar att det är mer rättvisande att använda en sådan skala än en höger-vänster skala. Kanske främst för att det i mer positiva ordalag lyfter fram de goda aspekter som respektive parti eller ideologi står för.

Problemet med det hela är att få företrädare för olika ideologier och partier att erkänna att det finns ett motsatsförhållande mellan dessa två storheter. Ingen vill väl säga att de är emot något av det?

Nåja, låt mig förklara hur jag menar.

Om vi börjar med den klassiska höger-vänster skalan och placerar Frihet till höger och Rättighet till vänster så ser man snart vartåt det bär…

Den klassiska vänsterretoriken handlar om alla människors rätt till det ena eller det andra. Skola, sjukvård, trygghet och så vidare.

Den klassiska högerretoriken handlar om alla människors frihet till eller från det ena eller det andra. Frihet från skatter, mer självbestämmande och så vidare.

En lustig detalj är att båda sidor säger sig grunda sina tankar i människovärdet och kallar de som inte håller med om just deras verklighet för egoister.

Verkligheten i politiken är dock den att om alla ska få rätt till vård skola och omsorg, ja då blir andra tvungna att betala skatt och deras frihet begränsas. Om det istället är så att vi alla ska vara helt fria, ja då förlorar vissa grupper i samhället rätten till olika saker.

De två står i motsatsförhållande till varandra helt enkelt.

Politik och ideologi handlar helt enkelt om vilken tyngdpunkt man vill ha, frihet eller rättighet och ett politiskt program presenterar just den mix av fri och rättigheter som ett givet parti tycker är det ideala!
Men det sker alltid på bekostnad av det ena eller det andra. Ingen ideologi eller politik är utan vinnare och förlorare.

Det lustiga, eller det som lyfter fram en aspekt av ärlighet i politiken, med detta sätt att se på politik, med frihet vs rättighet, är att det blir tydligt att både rättigheter och friheter har ett pris! Ett pris som andra får betala!

En annan fördel är att det blir svårare att beklaga sig över de politiska motståndarnas prioriteringar på det sätt som görs idag… De där XXXXX de vill ju att alla ska vara fria, vilka dumheter! Eller De där YYYYY de vill ju att alla ska ha grundläggande rättigheter, vilka dumheter!

Politiken blir på ett tydligt sätt en motsättning mellan två goda krafter och det ger en möjlighet att se sina politiska motståndare som förkämpar för något gott istället för något ont.

Politiken reduceras också till just den personliga preferensen när det gäller mixen av friheter vs rättigheter och eventuella sanningsanspråk i de politiska ideologierna försvinner och blir till en diskussion om varför det ena är att föredra framför det andra och politiken framställs som den kompromiss den faktiskt är.

Jag föreställer mig nämligen att ingen anser att den totala sanningen är enbart frihet på bekostnad av rättigheter eller tvärt om.

Jag menar att det finns andra fördelar med detta sätt att tänka också, som har med min inställning till politik och världens sätt att styra saker på.

Detta sätt visar på ett tydligt sätt att människovärdet dikterar att vi har rätt till BÅDE friheter OCH rättigheter. Det visar dessutom att politik är ett otillräckligt verktyg för att ge människor sitt värde, någon del av människovärdet kommer alltid att komma i kläm!

Om vi ska kunna fokusera på att ge människor det värde de har, om vi ska upprätta människor som de Guds avbilder vi är skapade till, så är politik inte bara otillräckligt, politiken kommer alltid att i någon mån motarbeta delar av människovärdet!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Friheter eller Rättigheter och politikens otillräcklighet…

  1. Ping: Finns det kristna yrken eller inte? |

  2. Ping: Anabaptismen – Del 5 – Teologi (Våldet och Staten) | Hälleberget – Predikningar, funderingar och artiklar om Jesus!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s