Tredje Advent – Bana väg för Herren

2013-12-15 predikan i Millesvik

Bana väg för Herren!

Det är söndagens tema den tredje advent. Det är vi vana med och vissa traditioner finns det ingen större anledning att ändra på…

Det vi däremot ska fundera lite över här idag är vad det betyder idag!

I de sammanhang jag kommer ifrån så brukar den här söndagen handla om att man reflekterar över hur det en gång var. Ni vet då när Jesus skulle komma, träda fram, och hur Johannes då förberedde vägen för Honom.

Det blir liksom en tillbakablick i historien på den här söndagen.

Men jag undrar om det inte kan vara så att också vi, vi kristna här idag, i vår tid, kan ta åt oss dagens tema och dagens texter som en uppmaning…

”Bana väg för Herren” kanske inte bara är en tillbakablick på hur Johannes gjorde, utan kan lika gärna vara en uppmaning till oss att också vi ska ”Bana väg för Herren!”

Så hur gör vi då det?
Vad innebär det?

Egentligen skulle det ju kunna vara början på visionssamtalet redan nu. Hur ska vi bana väg för Herren på Värmlandsnäs? Vad innebär det för oss?

Utan att föregå visionssamtalet så vill jag ge lite tankar runt det hela utifrån dagens evangelietext och då särskilt Lukas 3:3 där vi, i den där klassiska tillbakablicken får veta hur Johannes beredde vägen…

Det står att Johannes ”begav sig till trakten kring Jordan och förkunnade överallt syndernas förlåtelse genom omvändelse och dop”

Han berättade om syndernas förlåtelse genom omvändelse och dop…

Det låter lite som ett eko från Hebreerbrevet 6:1-2 där Paulus berättar om grunden för tron: omvändelsen från döda gärningar, tron på Gud och läran om dop och handpåläggning, om de dödas uppståndelse och evig dom.

Johannes, som den siste av det gamla förbundets profeter, predikar det nya!

Fortsätter vi att läsa några verser till så ser vi att Johannes lika gärna kunnat använda Hebreerbrevet som instruktionsbok, för han predikar omvändelse, dop, uppståndelse och också dom!
Det han inte är så tydlig med är det där med handpåläggningen…

Men i stort sett…

Så banar Johannes vägen för Herren och så undervisar också Paulus för den som ska lära sig grunden av den kristna tron!

Vad är det som gör att vi tror att vi ska göra annorlunda?
Vad är det som gör att vi ska kunna bereda vägen på ett annat sätt?

Ja, det är klart, vi kan inte använda samma ord som Johannes och Paulus. Om vi står och kallar våra besökare huggormsyngel så tror jag nog att vi ganska snart får se våra bänkar gapa tomma snarare än att fyllas av folk.

Vi lever i en annan tid som vi så ofta påpekar, och en annan tid kräver ett annat språk.

Men vad får oss att tro att INNEHÅLLET i det vi säger ska vara ett annat?

Vi vet, eller vi borde i alla fall veta, hur det blir väckelse och hur församlingar växer och människor kommer till tro!

Vi vet, eller borde veta, eftersom hela historien, ända från Lukasevangeliet och Paulus brev berättar samma sak! Vårt eget sammanhang, Missionsförbundet och Missionsförsamlingarna på Värmlandsnäs berättar om samma sak!

Johannes, Paulus och de som byggde upp församlingen här på Värmlandsnäs talade alla om samma sak!

Om behovet om ”omvändelsen från döda gärningar, tron på Gud och läran om dop och handpåläggning, om de dödas uppståndelse och evig dom.” Möjligen då med undantag för handpåläggningen!

Vi ska också på visionssamtalet se på en undersökning som gjorts i modern tid av de församlingar som faktiskt växer idag… Och gissa vad!

De predikar: ”omvändelsen från döda gärningar, tron på Gud och läran om dop och handpåläggning, om de dödas uppståndelse och evig dom.”

Så har Guds Folk genom alla tider berett vägen i människors hjärtan för Herren!

Så vad får oss att tro att vi kan göra det på ett annat sätt?
Inga andra sätt har fungerat genom historien och detta sättet har ALLTID fungerat!

I vårt sammanhang har vi under många år försökt att predika evangeliet utan att stöta oss med folk, utan att betona vikten av omvändelse… Och det har inte funkat…

Jag har sagt det förut, jag säger det idag och jag kommer helt säkert att få tillfälle att säga det igen: Hur kan vi tro att vi ska få ett annat resultat, att vi ska vända en nedåtgående trend om vi gör samma sak gång efter gång, år efter år? Ska vi få ett annorlunda resultat, om vi ska vända en trend, så måste vi arbeta annorlunda!

Jag hör en del av er tänka… Ja med det var en annan tid. Idag kan vi inte predika omvändelse eller dom… Det var annorlunda då, det var lättare att predika sånt på den tiden…

Tror vi på fullaste allvar att det var lätt att ta till sig då? På den tiden?
Att människor tyckte det var roligare att kallas huggormsyngel då jämfört med nu?
Är det någonsin lätt att predika eller höra att människor behöver ändra sig?
Eller är det så att vi människor idag behöver vi mindre omvändelse än de gjorde förr?

Om det är svårt att få fram betydelsen av omvändelse till människor idag, betyder det då att vi INTE BEHÖVER predikan om omvändelse och dom idag, eller kan det betyda att vi behöver den MER?

Ni förstår säkert vad jag tror, men för tydlighetens skull så säger jag rakt ut att vi aldrig kommer få se en väckelse om vi inte är beredda att bereda väg för Herren och det kan vi bara göra genom att vara tydliga!

Kärlek, bullar, gemenskap, mys och tolerans är bra och goda saker, men det är inte, FÅR INTE, vara allt!

Om vi inte banar väg för Herren så som Johannes och Paulus gjorde, så som våra far och morföräldrar gjorde här i Sverige och på Värmlandsnäs en gång i tiden… Ja, vem ska då göra det?

I Romarbrevet 10:14-15 står det om de som inte tagit emot Jesus: ”hur skall de kunna åkalla den som de inte har kommit till tro på? Hur skall de kunna tro på den som de inte har hört? Hur skall de kunna höra utan att någon förkunnar? Hur kan någon förkunna utan att vara utsänd?”

Detta är frågor som är lika aktuella idag som då de först ställdes!

Hur ska människorna runt omkring kunna möta någon som de aldrig hört om?
Hur ska människorna runt omkring kunna komma till tro på det som de aldrig hört om?

Hur ska Herren kunna komma om inte vi banar väg?

Sista frågan som Paulus ställer är ”Hur kan någon förkunna utan att vara utsänd?” och jag tror att det är den som vi gärna gömmer oss bakom. Vi tänker oss att vi inte är utsända!

Men det har vi ju sett i de bibelstudier vi fått med oss varje vecka från gudstjänsterna de senaste veckorna att vi ALLA är utsända, ut i världen, för att sprida evangeliet!

HUR vi är kallade att göra det, det ser olika ut beroende på vem vi är, vilka gåvor vi har och var vi befinner oss. HUR vi gör det har skilt sig genom historien och mellan olika människor.

Så är det och så måste det få vara, helt klart.

MEN det betyder inte att det evangelium vi sprider ska förändras!
Tvärt om! Att det INTE förändras, utan att det genom alla tider är detsamma är en garanti för att det inte är ett falskt evangelium!

Vi ska tala om ”omvändelsen från döda gärningar, tron på Gud och läran om dop och handpåläggning, om de dödas uppståndelse och evig dom.” också idag, precis om de som gått före oss gjort!

På det sättet banar vi väg för Herren och gör det möjligt för Honom att möta människor där de är!

Jesus kommer!
Jesus söker de förlorade!

Så låt oss gå ut och bana väg!

Det här inlägget postades i Predikan, Undervisning, Värmlandsnäs. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s