Men dom då…

Något som ständigt förundrar mig, och som förundrar mig allt mer ju mer intensiva debatterna blir, är hur argumentationen reduceras till ett ständigt upprepande av ”Men dom då…”

Förmågan att sakligt argumentera för sin sak tycks vara som bortblåst och istället motiverar man sitt handlande med att ”de andra” minsann gör likadant. Eller för att vara ärlig, så gör ju alltid ”de andra” saker som är så mycket värre.

Den senaste tiden har vi sett hur Seglora Smedja/Dagens Seglora och deras motparter ägnat sig åt personangrepp mot varandra och anklagelser om rasism/kommunism/näthat och så vidare haglar fram och tillbaks.

När någon ifrågasätter det hela så blir argumentet att det just jag gör ska ursäktas, eller till och med inte är de övergrepp det faktiskt är, eftersom ”de andra” började eller är så mycket värre.

I frågan om islamofobi och/eller antisemitism är situationen densamma. Är man inte absolut för eller mot det ena eller det andra så tillhör man per automatik ”de andra” och är öppet mål för anklagelser av de mest skilda slag.

Den närliggande frågan, som ständigt återkommer i min värld, är konflikten i mellanöstern, konflikten mellan Israel och Palestina. Där kan vi se de mest horribla exemplen på det jag vill föra fram här. Det handlar inte längre om några ismer eller ynka personangrepp utan om liv eller död. Båda sidor begår fruktansvärda övergrepp och ”de andra” gör alltid värre saker.

Israels övergrepp mot civilbefolkning tolereras eller bagatelliseras eftersom palestinierna är terrorister och palestinernas terror mot civilbefolkning tolereras eller bagatelliseras eftersom Israel begår övergrepp.

Allt kan motiveras med att ”de andra” började eller på något sätt är värre. För värre är de alltid på något sätt om det så ska räknas i antalet döda, direkta angrepp på civilbefolkning, moralisk eller religiös brist på rätt till landet.

Människor som hävdar att de är pacifister blir som förblindade i just denna konflikt, eftersom ”de andra” är värre! Den sida man sympatiserar med ursäktas för det mesta, eftersom ”de andra” minsann är likadana!

En av de mest upprörande sakerna är att kristna bröder och systrar på båda sidor motiverar sitt hat och sina handlingar just för att ”de andra” är på det ena eller andra sättet och att om ”vi” inte gör motstånd så kommer ”de andra” att ta över!

Jesu bud om att vända andra kinden till gäller liksom inte i just deras fall, eftersom Jesus ju inte riktigt kunde förstå hur onda just ”de andra” är. Jesus kan ju inte ha menat det i just denna situation, för det handlar ju om överlevnad. Jesus kan ju inte ha menat allvar, för att då skulle det ju drabba just mig och de jag sympatiserar med…

Men tänk om det är så att Jesus mycket väl vet vad det innebär att vara förföljd, hatad, bespottad och kränkt. Påhoppad och anklagad. Slagen och misshandlad.

Dödad.

Och han ÄNDÅ säger åt oss att vända andra kinden till!
Är det inte värt att ta på allvar?

Det som skiljer Jesus från alla andra gudar är att Han kom till oss, Han delade vårt lidande och Han utstod ALLT det vi ens kan förställa oss av förödmjukelse och kränkningar.

För vår skull!

Han vände upp och ner på all mänsklig logik när Han i sin svaghet lät sig dödas för kärlekens skull och det TROTS att Han kunnat kalla ner legioner av änglar till sitt försvar!

Men det är klart… Han, den där konstige snickaren från Nasaret, Han vet säkert inte vad han pratar om, för han har ju aldrig stött på någon som är lika illa som ”de andra” så varför tro på Honom?

P.S.
Jag själv begår säkerligen också denna fruktansvärda dumhet att skylla mitt handlande på ”de andra”, men jag räknar med att min fru, min församling och du som läser detta ska hjälpa mig att avslöja den dumheten för mig när jag begår den!

Det här inlägget postades i Livet, Nyhetskommentarer, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s