Lev Trotskij i kyrkan? Om entrism i den svenska kristenheten.

När jag sitter och funderar över olika samfunds betydelse, läror, påfund och handlingar så kommer jag att tänka på en gammal kommunist, Lev Trotskij.

Han förespråkade en metod för att sprida sitt ”evangelium”, den trotskistiska kommunismen, som kallas för entrism. I korthet gick den ut på att trotskister fick order om att dölja sin agenda och sedan söka medlemskap i andra socialistiska eller kommunistiska partier och fackförenignar. Väl medlemmar skulle dessa sedan endera rekrytera den infiltrerade gruppens medlemmar åt trotskisterna eller ibland helt enkelt ta över organisationen!

Detta gjordes på flera olika sätt och man kunde till exempel
* misstänkliggöra den som kritiserade trotskismen.
* få medlemmar att gå över till en trotskistisk gruppering.
* propagera för att den infiltrerade gruppen skulle röra sig i en trotskistisk riktning.
* ta över ledande och/eller tongivande positioner i den infiltrerade organisationen för att påverka i en trotskistvänlig riktning.
* fokusera på media i den infiltrerade organisationen för att få en kanal att först tona ner kritiken mot trotskismen och sedan propagera för den.
* skapa underavdelningar eller intressegrupper i den infiltrerade organisationen för att främja trotskismen.

Att utge sig för att vara ”vanlig” kommunist eller socialist öppnade alltså dörrar för trotskisterna att påverka och inta andra organisationer för att främja sin egen sak.

Kanske är jag paranoid och försöker sälja in någon halvgenomtänkt konspirationsteori, men jag vill ändå dela med mig av vad jag tycker mig se.

När jag ser mig om i det kristna landskapet idag och jämför det med hur det såg ut för 20, 30, 40 år sedan så ser jag många likheter mellan trotskisternas entrism och en del samfunds arbetsmetoder idag.

Idag är denna kristna entrism inte ens dold och personer i ledande ställning i etablerade samfund propagerar öppet för förträffligheten hos andra samfund som tidigare varit näst intill motsatser.

Det blir tydligare och tydligare hur kritik mot vissa samfund tystas ner med maktmedel, konstigt nog från helt andra håll än det kritiserade samfundet självt. Ja nedtystandet kommer från positioner och personer som omöjligen kunde ha gjort detsamma för bara några årtionden sedan.

Individer lämnar till synes sina gamla samfund för att söka sig till andra, där de mer eller mindre uppenbart försöker påverka saker till det gamla samfundets fördel. Inte allt för sällan tonar man ner vilket samfund man kommit från, trots att kopplingarna fortfarande är mycket tydliga för den som vill se dem.

Ja, det är i vissa sammanhang inte ens nödvändigt att använda sig av personer som till synes byter sida, då man redan är så väl etablerad bland den infiltrerade organisationens egna medlemmar, att det hela sköter sig själv.

Viktiga positioner i olika samfunds media tas plötsligt upp av individer med en annan samfundstillhörighet eller med en agenda att mer eller mindre tydligt propagera för ett annat samfund.

Jag väljer just nu att inte skriva tydligare än så här. Kanske kommer det mer och tydligare så småningom, men jag behöver be, fundera över detta och studera det jag tycker mig se på lite närmare håll. Kanske är mina misstankar och teorier helt felaktiga, och att då anklaga någon felaktigt känns för min del inte lockande.

Denna lilla text kan säkert ses som påhopp eller grov kritik, men om det jag skriver inte har någon grund, ja då finns det ju knappast något samfund eller några individer som kan känna sig påhoppade eller identifierade av texten.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s