Annandagen – Martyrerna

2012-12-26 Annandagspredikan Millesvik

Martyrerna är dagens tema…

Vad är en martyr?
I Wikipedia så står det så här:

Martyr (av grekiska martys, genitiv martyros ’vittne’), blodsvittne, det vill säga den som med sitt liv fått plikta för sin tro.
I nutida språkbruk används ordet i en bredare betydelse, avseende personer som dödats, straffats, utsatts för våld eller andra övergrepp på grund av sin grupptillhörighet eller sitt ideologiska engagemang.

I den kristna traditionen brukar vi ju tala som martyrer som de som dött för sin tro på Jesus, och det börjar då med Stefanos som stenas i Jerusalem ganska kort tid efter den första pingsten. Vi läser om honom i apostlagärningarnas sjunde kapitel när han håller ett tal för översteprästen och de som fanns runt honom. Dagens episteltext, kapitel 7 vers 54 till kapitel 8 vers 3 berättar vad som hände direkt efter att han talat klart.

När de hörde detta blev de så ursinniga på Stefanos att de skar tänder. Men fylld av helig ande riktade han blicken mot himlen och såg Guds härlighet och Jesus som stod på Guds högra sida, och han sade: ”Jag ser himlen öppen och Människosonen stå på Guds högra sida.” Då ropade de högt och höll för öronen, och alla störtade sig över honom på en gång och släpade ut honom ur staden för att stena honom. Vittnena lade sina mantlar framför fötterna på en ung man som hette Saul. Så stenade de Stefanos, som åkallade Herren och sade: ”Herre Jesus, ta emot min ande.” Han föll på knä och ropade högt: ”Herre, ställ dem inte till svars för denna synd.” Med de orden dog han. Också Saul tyckte det var riktigt att han dödades.

Den dagen började en svår förföljelse mot församlingen i Jerusalem, och alla utom apostlarna skingrades över hela Judeen och Samarien. Några fromma män begravde Stefanos och höll stor dödsklagan över honom. Men Saul for hårt fram mot församlingen. Han trängde in i hus efter hus, släpade bort män och kvinnor och lät sätta dem i fängelse.

Stefanos omtalas i våra kyrkor som den första martyren efter den här händelsen, men den kristna kyrkans historia är full av martyrer. Människor som trott på Jesus och hellre dött än att förråda Honom, hellre lidit än att ha förnekat Honom.

Kanske dog de med Jesu ord från Matteus 10:32-33 i sina sinnen och kunde därför dö villigt och med ett glatt hjärta! Jesus sa: Var och en som känns vid mig inför människorna, honom skall jag kännas vid inför min fader i himlen. Men den som förnekar mig inför människorna, honom skall jag förneka inför min fader i himlen.

Många många var de som vägrade att offra till kejsaren eller romarrikets många avgudar och blev avrättade för det. Många är också de som blivit avrättade för att de vägrat böja knä för helgonen och påven. Många är de som dödas för att de vägrar lyda totalitära regimer i vår tid när det bryter mot Jesu bud.

Många, många har spillt sitt blod för vår skull och för vår rätt att tro på Jesus som Herre, Gud och Frälsare!

Men skulle vi göra detsamma?
Skulle vi dö hellre än förneka Jesus?
Skulle vi gå i döden för vår tro?

Fast frågorna är felställda…

Men skulle DU göra detsamma?
Skulle DU dö hellre än förneka Jesus?
Skulle DU gå i döden för vår tro?

Ett citat cirkulerar på nätet som lyder ungefär: ”Om du skulle bli anklagad för din tro på Jesus, skulle det då finnas tillräckligt med bevis mot dig?”

Jag ställer frågorna till mig själv lika mycket som till dig, men de måste ändå frågas…

Hur är det med mitt liv?
Hur är det med min tro?
Hur är det med min villighet att göra Guds vilja?

Tänk på orden i Matteus 7:10-12 Saliga de som förföljs för rättfärdighetens skull, dem tillhör himmelriket. Saliga är ni när man skymfar och förföljer er och på allt sätt förtalar er för min skull. Gläd er och jubla, er lön blir stor i himlen. På samma sätt förföljdes ju profeterna före er tid.

Det är inte så att det är ett mål att bli förföljda, skymfade eller förtalade.
Det är inget egensyfte, men om vi följer Jesus kommer det att komma!
Det visar på en allvarlig sak om vi i vår tro är så tysta, flata eller kalla att ingen märker den eller att det inte spelar någon roll.
Det visar också på en allvarlig sak om det skulle vara så att vi istället för att vara de förföljda är de som har makten och genom den undviker förföljelsen.

Finns det hos oss en villighet att utsätta oss för ens den minsta lilla obehaglighet för Jesu skull?
Hur ser det ut i våra kyrkor i Sverige?
Hur se det ut bland de kristna?

Eller för att peta i ett öppet sår…
Hur ser det ut på Värmlandsnäs?
Hur ser det ut i just ditt liv?

Gör en ärlig inventering av ditt liv, mät dig med den måttstock som Gud använder och se att du kommer till korta! Anser du att du inte kommer till korta, ja då behöver du läsa första johannesbrevet 1:5-10 och be…

Vänd om till Jesus och ta emot Hans nåd och förlåtelse, så ska Han ge dig Helig Ande så att du kan få tro och göra de gärningar som hör till ett heligt liv, och också stå ut med de förföljelser som kommer med att göra Guds vilja.

För gör vi Guds vilja, så kommer förföljelserna komma, det kan vi vara säkra på!

———-

En annan sak som har kommit till mig när jag bett och funderat runt detta med martyrer och deras plats i vår tro, så har något annat också slagit mig.

I Sverige idag riskerar få, om ens någon att bli martyr eller få utstå en egentlig förföljelse för sin kristna tro.
Ja, folk tittar konstigt på den som lever ut som tro på ett sant och trovärdigt vis och staten börjar dra in på kyrkans stora privilegier, men det kan knappast kallas för förföljelse, även om det kanske kan antyda vart åt samhället är på väg.

Nej, få kristna i Sverige idag dör för sin tro.
Däremot låter vi andra dö för den!

Vår bekvämlighet i den rika delen av världen, oavsett om vi är kristna eller inte, leder till att miljoner människor dör och lider!

Vi dör inte för vår kristna livsstil, men andra dör för vår konsumtionslivsstil.

De som dör för vår brist på tro, de dör för att vi inte vill följa de bud som Jesus ger oss!

Det gäller oss här på Värmlandsnäs, men inte bara vi, utan vi alla i den rikare delen av världen. Den del av världen som ofta gör sig märkvärdig för att vi har ett kristet arv, en kristen kultur, vi lever gott medan andra dör för vår skull!

Hur kristet är det?
Ska vi verkligen göra oss märkvärdiga över vårt kristna arv, vår kristna tro, vår kristna kultur, om den inte får några konsekvenser i våra liv?

Och vad ska det få för konsekvenser?

Ja, jag tror av hela mitt hjärta att det SKA få betydligt mycket större konsekvenser än det gör, oavsett vem vi råkar vara…

Vilka konsekvenser ska det få?
Hur ska vi få reda på vad Jesus kallar oss till? Vad Jesus kallar just DIG till?

För att göra en liten parafras på Romarbrevet 10:14 Hur skall [vi] kunna åkalla den som [vi] inte har kommit till tro på? Hur skall [vi] kunna tro på den som [vi] inte har hört? Hur skall [vi] kunna höra utan att någon förkunnar?

Vad vill Jesus med dig och med mig?
Hur ska vi kunna få reda på det?

Ja, en del söker sig till retreater, meditationer, soaking och jag vet inte allt och visst kan en del av det, absolut inte allt, men en del, vara bra, men det enda sättet att vara säker på vad Gud vill med oss är att vända sig till Bibeln.

Bibeln, Guds ord, är det vi har att hålla oss till och därför behöver vi verkligen ta den på allvar när vi söker efter meningen med livet och hur vi ska spendera våra dagar på jorden…

Vi närmar oss ett nytt år, 2013, och jag har en utmaning till både mig själv och alla andra, och det är att läsa hela Bibeln under året. Det finns många olika bibelläsningsplaner att följa, inte minst på sin telefon, men vi har också beställt hem Svenska Bibelsällskapets plan som du kan få om du vill.

Gör 2013 till året då du återupptäcker Bibeln och finner nya möjligheter i ditt liv!

Det är min utmaning och min bön!
Amen!

Det här inlägget postades i Politik, Predikan, Undervisning, Värmlandsnäs. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s