12-stegsrörelsen, den enda frälsaren…

Min första fylla var när jag var 17,5 år. Jag minns för jag skulle få mitt körkort betalt av mina föräldrar om jag var nykter och rökfri tills jag var 18.
Ja, det var korkat. Ja, det var onödigt.
Men så var det.

Efter det drack jag för mycket och för ofta, och på fel sätt. Jag utvecklade snabbt det som kallas ett riskbeteende och hade med mycket stor säkerhet varit alkoholist idag om jag inte slutat.

Mitt liv ledde mig till Uganda, där jag tog emot Jesus och när jag träffat min nuvarande fru och min äldste son dröjde det inte så länge innan jag helt slutade dricka eftersom jag insåg mitt riskbeteende och ville skydda dem från det.

Detta är alltså inget ”komma-ut-som-alkoholist” inlägg.
Det är inte heller något inlägg om en lång och segdragen kamp mot alkoholismen.
Jag bestämde mig för att sluta, och det gjorde jag med Guds hjälp. Varken mer eller mindre.

Det detta inlägg handlar om är tolvstegsrörelsen, anonyma alkoholister, AA.

Jag påmindes om mina erfarenheter av dem genom att en artikel i Café spreds som en löpeld via mina vänner på Twitter och facebook. Det är en rörande artikel om alkoholism och dess fasansfulla konsekvenser.

Min erfarenhet av AA kom fyra år efter att jag slutat dricka. Min fru och jag hade en period där vårt äktenskap krisade och hon, som var en del av en annan gren av 12-stegsrörelsen, menade att jag var alkoholist och behövde ta tag i mitt drickande! Lägg märke till att jag vid det tillfället inte druckit på FYRA ÅR!

Men 12-stegsrörelsen arbetar utifrån premissen att man aldrig blir fri från sitt beroende utan hela tiden är beroende, vad man än säger. Säger man emot detta påstående, ja då är man i förnekelse och desto mer illa ute. Så, det enda som kan rädda en sådan människa är då att acceptera att man ALLTID kommer vara sjuk och att det enda sättet att klara sig i sin sjukdom är 12-stegsrörelsen.

Bara denna tankekonstruktion borde ha skrämt mig på flykten direkt.
DET FINNS INGEN VÄG UT!

Man knyts hela tiden närmare och närmare gruppen genom att man ska dela med sig av sina mörkaste hemligheter till sin sponsor, eller någon annan i gruppen, som sedan har en moralisk skyldighet att behålla detta för sig själv. Problemet är att 12-stegsrörelsens ”bibel” förklarar noga att den sjukes moral är skadad, och vips så har man alla ursäkter man behöver för att låta hela gruppen veta… Strax därefter kommer de första hoten…

”Du kommer aldrig bli frisk, du behöver stanna i gruppen och om du inte gör det så vet vi dina mörkaste hemligheter…”

”The orange papers” har gjort ett stort arbete med att kartlägga vilket system som 12-stegsrörelsen bygger på och jag har hittills inte hittat mycket som talar i motsatt riktning mot mina personliga erfarenheter, snarare är det så att jag genom att läsa där kunnat förstå vad jag utsattes för.

Särskilt intressant tycker jag artikeln Alcoholics Anonymous as a Cult är, där man på ett enkelt sätt visar att 12-stegsrörelsen delar många allvarliga kännetecken med en sekt. Detta är en artikel jag helt håller med. Att få ta del av statistik som visar att 12-stegsmodellen faktiskt är MINDRE effektiv än att ta sig ur ett missbruk ensam är också något som borde tas på allvar.

Jag fanns personligen med i och i närheten av AA några månader, men då jag kunde se att strukturen var osund och att den är direkt antibiblisk, den bygger på en utvecklad gärningslära, så valde jag ganska snabbt att ta mig därifrån. Indirekt är jag dock fortfarande i kontakt med 12-stegsrörelsen och den påverkar mitt och min familjs liv. Dock inte längre genom min fru.

En stor oro är att många kristna kyrkor stöttar AA och 12-stegsrörelsen på olika sätt. Man lånar ut lokaler och ger bidrag av olika slag eftersom man i sin naivitet tror att den ”gud” som man talar om i 12-stegen leder till Jesus! Det är snarare tvärt om! Man uppmuntras att inte tro på något annat än just sin egen ”gud”, en ”gud” man uppfinner själv helt enkelt.

12-stegsrörelsen är INTE kristen och leder sällan till Jesus.

I de lokaler som i all välmening lånas ut av våra kyrkor lärs människor att be till både det ena och det andra. Jag har blivit uppmanad att be till både dörrhandtag och gardinstänger och varnad för att tro på NÅGOT som någon annan än jag själv hittat på.

Tror du att det bara handlar om att min erfarenhet är ett enskilt, ovanligt, fall?
Jag har förutom tre olika AA grupper i vitt skilda delar av vårt land också kommit i kontakt med AlAnon, OA, FAA och NA via personer i min familj och min närhet och inget annat ”system” har skadat mina nära och kära så djupt och allvarligt som 12-stegsrörelsen i dess många former!

Jag är dessutom inte ensam om dessa erfarenheter.
Vågar du söka sanningen om denna rörelse, så finns det berättelser att ta del av.
Om du vågar…
Om du vill…

Det här inlägget postades i Livet, Nyhetskommentarer. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till 12-stegsrörelsen, den enda frälsaren…

 1. btonicosta skriver:

  Thanks for the article. I do not have much experience with the AA but I do work with clients that have had some sort of contact with it be it current or past. Iam often required to refer those in need of support to overcome their alcohol issues and I often ask for feedback of how they are getting or got on. Some of the comments made include ” … its a con, that make one feel worthless , hiding under the umbrella of some sort of supreme being …”. Although iam not meant to impose my personal views in my work place, as a christian, reading the article has made me think 🙂

 2. BirGittan skriver:

  Jag önskar läsa mer om 12-stegsrörelsen i förhållanade till en biblisk kristen tro. För egen del upplever jag ett stort motstånd till att engagera mig i någon 12-stegs grupp men har svårt att peka på varför!

  (Jag sökte efter någon kontaktuppgift till dig som inte gick via bloggen men hittade ingen sådan?)

 3. Ali Davidsson skriver:

  Om du går tillbaka till det kristna ursprunget så inser du att ”tro utan gärning” är död att det räcker med att tro på jesus (utan att behöva göra mer än så) är ett senare ”påhitt” I 12 stegsrörelsen så är just gärningen central är det tex ”obibilskt” att gottgöra en människa du skadat?(9e) eller att göra ”en moralisk självrannsakan” (4e) att ”genast erkänna när jag har fel” (10e) om jag ska generalisera (för du utvecklar inte på vilket sätt 12 steg skulle vara obibliskt”) så är ditt förslag:tro på jesus that’s it sedan kan du slå dig till ro o behöver göra nada för att bli en bättre människa? nja nä jag köper inte det o 12 stegs rörelsen är ”fri” du går o kommer som du vill men visst om man är van vid hiarkin inom kyrkan så känner man sig kanske inte hemma fine det finns inget tvång så du får ha din åsikt np

  • Nja, du drar ganska långt gående slutsatser om vad jag tror och förespråkar utan att ha satt dig in i vad jag verkligen säger.

   Om du bara läst detta inlägg så förstår jag det, men att jag inte skulle vara medveten om att tro utan gärningar är död, ja det påstår inte den som hört och läst mina åsikter.

   Ta bara söndagens predikan i EFS kyrkan här i Säffle. Den skulle kunna vara ett direkt svar till det du påstår att jag tycker.

   Den finns att läsa här: https://halleberget.net/2014/02/10/sadd-och-skord-efs/

 4. Ali Davidsson skriver:

  Hej igen jag var medvetet provocerande som ett ”svar” på ditt eget genaliserande Du skriver trots allt utifrån en ganska begränsad erfarenhet av 12 steg och det vore sann ödmjukhet att tillstå det som du själv sager :12-stegsrörelsen är INTE kristen Det är en ”grundkurs” I andlighet Som inte stänger ute någon med ”fel tro” ingen religion men visst för Kristen (och muslismsk) sekterism där varje grupp säger ha ”monopol” på Gud så är det kanske provocerande att vi talar om Gud Men det vore intressant om du utvecklade på vilket sätt de 12 stegen står I konflikt med bibeln? kan du ge ett exempel? Är det för att vi inte nämner Jesus? För min del ledde mitt missbruk mig till aa o na och jag har ca 10 års erfarenhet av programmet o känner inte alls igen mig I din beskrivning för några år sedan konventerade jag till Islam (men jag har vännner som valt att bli kristna I själva verket är jag ganska ensam som muslim iaf I min stad o de flesta tillhör inte något samfund alls)12 steg går först o främst ut på att RÄDDA LIV 12 steg finns I hela den muslimska världen o i Israel vad tror du skulle hända om tex na I saudarabien sa sig tillhöra kristendomen? Jag har talat med flera imamer och har själv inte hittat NÅGOT I 12 steg som går emot min religion! Många kristna har dragit samma slutsats och det är rätt ironiskt att en litet kristet samfund som efs säger att 12 steg (som finns I hela världen ) är en sekt!

 5. Ali Davidsson skriver:

  Dessutom: vi gör inte anspråk på (till skillnad från kristna o muslimska sekter) att vara ”den enda frälsaren” medan ni stänger dörren för de med ”fel tro” så är våran öppen(vi har tex inget medlemsregister och man går o kommer som man vill)det det är kanske denna ”kontrollförlust” och frihet som är problemet? Sedan har ett litet men betydelsefyllt sakfel smugit sig in vi tar INTE emot ekonomsikt bidrag från någon kyrka (inte någon annan heller) men det står dig givetvis fritt att kritisera o ifrågasätta 12 steg hur mycket du vill!

  • Och där har du svaret på din fråga. Kristendomen säger att det bara finns en frälsare och att ingen blir frälst utan Honom. Det är inte bara kristna sekter som säger detta utan ALLA kristna. (Som för övrigt finns på fler ställen och har fler medlemmar än 12steg någonsin kan drömma om, om det nu är viktigt) 12 steg uppmanar till vilken andlighet som helst. Det handlar inte om kontrollförlust, eftersom det inte handlar om något samfund eller någon förening man måste vara medlem i. Det handlar om att tro på Jesus.

   När det gäller bidrag och liknande så har du fel. Jag har hört det du säger många gånger. Men jag har hört det i kyrkans lokaler som gruppen lånat gratis och samtidigt som man dricker kyrkans kaffe och äter kyrkans mackor, som man också tagit emot. Och ja, jag har varit med när en grupp tagit emot ekonomiskt bidrag från en församling. Öppet och medvetet.

 6. Ali Davidsson skriver:

  ”Särskilt intressant tycker jag artikeln Alcoholics Anonymous as a Cult är, där man på ett enkelt sätt visar att 12-stegsrörelsen delar många allvarliga kännetecken med en sekt.”

  men då är vi ju ganska överens 12 steg är en andlig rörelse inte en religiös jag vill bara citera 3 e o 7e traditionen den 3 e :”Det enda villkoret för medlemskap är en önskan att sluta dricka” (eller andvända droger I na s text) den 7e: ”Varje grupp bör vara självförsörjande och vägra ta emot bidrag uteifrån” I min stad finns 5 aa grupper och 2 na grupper en aa grupp o en na grupp lånar lokaler från kyrkan (på tider då de står tomma och dricker kaffe för egna insamlade pengar) de andra hyr lokaler av tex bostadsföreningar vi är således inte på något sätt beroende av kyrkors välvilja vi jobbar med våra dysfunktionella beteende( vissa av dom som alkoholism o narkomani är dödliga) längden på profeten mohammeds skägg o hurvida jesus hängdes på ett kors eller påle får andra ägna sig åt och om vi satte tron på jesus som frälsare som villkor så skulle vi utstänga de tusentals o åter tusentals (ateister judar muslimer osv)som söker sig till oss för att få hjälp om sedan efs eller någon annan vill ha patent på ordet Gud så kan de ju ansöka om det på patentverket men fram till dess andvänder jag ordet Gud hur o när jag vill Det vore dock intressant om du (konkret) kunde visa vilket eller vilka av de 12 stegen som star I strid med bibeln?

 7. Är vi överens? I det du citerar mig? OK,

  Hur som helst har jag redan svarat på din fråga. Bibeln säger att Jesus är ENDA vägen till frälsning. Vad säger 12 stegs rörelsen?

  Sedan undrar jag för andra gången vad EFS har med detta att göra?

  Det tycks råda begreppsförvirring i denna diskussion helt enkelt.
  Har du läst vad jag skriver? Har du läst det du citerar och säger att du håller med om? Har du läst vad jag säger om tro och gärningar? Har du läst länkarna?

  Mitt bestämda intryck är att du inte gjort det.

 8. Ali Davidsson skriver:

  ok först: det jag anser mig vara överens med dig om är att 12 steg är en andlig rörelse inte religiös (eller kristen) Den påstår sig inte heller vara något annat ! oavsett vad enskilda individer säger Citatet överst i mitt tidigare inlägg var ett svar på ditt ”Var har du hittat att efs säger att 12 steg är en sekt?” och ok jag har fel på den punkten du eller efs påstår inte det du ”bara” länkar till en artikel där man drar slutsatsen att 12 steg”delar många allvarliga kännetecken med en sekt” Fel av mig men du har helt rätt I att det ingenstans I 12 steg står att jesus är den enda vägen till frälsning som sagt 12 steg är précis som du konstaterar INTE en Kristen rörelse ! Sedan beklagar jag att du anser citat: ”inget annat ”system” har skadat mina nära och kära så djupt och allvarligt som 12-stegsrörelsen i dess många former!” detta kan jag inte bemöta då du inte blir mer précis än så Vad jag däremot kan konstatera är att tusentals människor anser sig fått hjälp med sin alkoholism genom 12 stegs programmet och det är det vi sysslar med Vi påstår inte heller att 12 steg är den ENDA vägen att bli nykter Jag gläds åt varje människa som lyckas bli kvitt sitt beroende.Min helt personliga erfarenhet är dock att jag inte blivit nykter genom att någon sagt till mig att jesus är den enda vägen till frälsning (oavsett hur många gånger man upprepar det). jag kan bara konstatera att när du säger bibeln så menar du nya testamentet ? iså fall ger jag dig återigen rätt ;ingenstans I 12 stegs texter sägs det att den Gud vi talar om är densamma som beskrivs där (denna fråga lämnar vi till varje medlem att avgöra o är inget vi lägger oss i )Jag håller faktiskt också med dig om att kyrkor inte bör stödja 12 stegs rörelsen då det är tveksamt I förhållande till 7e traditionen Dock har jag ingen makt över vare sig kyrkor eller 12 stegsrörelsen som helhet så jag lämnar det till varje grupp o kyrka att avgöra Jag (o andra inom 12 steg) kommer även om det inte stammer överens med din (och nya testamentets)uppfattning fortsätta att andvända ordet Gud I våra texter o på våra möten så länge inte efs eller någon annan kyrka ansökt om patent på ordet
  Slutligen ett citat av dig själv ;”Vågar du söka sanningen om denna rörelse, så finns det berättelser att ta del av.
  Om du vågar…
  Om du vill…”
  Jag uppmanar alla som läser din blogg att göra just som du säger o själva bilda sin egen uppfattning!
  Mvh Peter Davidsson

  • Åter igen. Vad har EFS med saken att göra?

   Jag själv påstår att 12stegs rörelsen är en sektliknade rörelse. Men EFS har väl inte med det att göra? Inte heller det samfund jag är pastor i har med det att göra. Åsikterna är mina egna.

   Du raljerar över att du kommer använda ordet gud. Har jag motsatt mig det?

   Nya testamentet är en del av den kristna bibeln, så ja, jag hänvisar till den. Är det ett problem?

   När det gäller huruvida 12 stegs rörelsen är en bra väg bort från missbruk så kan den saken också ifrågasättas då vissa undersökningar visar att kontrollgruppen, alltså missbrukare som inte deltagit i någon verksamhet alls, har större andel tillfrisknande än de som deltagit i 12 stegsgrupper.

 9. Ali Davidsson skriver:

  Ok jag ber om ursäkt om jag ”blandade ihop” dina o efs åsikter Jag är fullt medveten om att det från kristet håll(framförallt I usa) finns en uppfattning att aa (12 steg) är en sekt (eller sektliknande) rörelse Denna ”anklagelse” kommer från ett håll (kristet) där prästerna påstår att alla som inte erkänner jesus som den ”enda frälsaren” är utestängda från paradiset Hurvida detta hjälper mot alkoholism ja det får var o en (som anser sig vara alkoholist) avgöra 12 stegsprogrammet har hjälpt mig o många andra med detta(att bli nykter o förbli nykter) och det är detta som är vårt syfte inte att diskutera hurvida paradiset o helvetet existerar eller vem som hamnar var eller om våra gärningar är ”acceperade” av Gud eller inte det får präster (och imamer o rabbiner) gärna diskutera Vi gör det inte

 10. curaalis skriver:

  Lennart, har du hört talas om Celebrate Recovery…????!!!

  Sen blir jag väldigt förvånad över hur någon, någonstans på vår planet, kan se 12-stegsrörelsen som en sekt… eller en sekt liknande rörelse… en sekt har en ledare… det finns INGA ledare inom tolvstegsrörelsen, däremot traditioner och principer.
  Där den enda som har makten och kraften är GUD.

  Jag har Jesus som den absoluta Högre Kraften och det är tusentals människor som överlämnat sig fullständigt till Honom genom att arbeta med de tolv stegen för att sedan leva i enlighet med de riktlinjer som stegen gett oss.
  Att döma andra för att de inte finner Herren är långt ifrån det Jesus sagt åt oss att göra, Han har uttryckligen sagt att vi INTE får döma, det är Hans uppgift. Vi ska älska vår nästa så som oss själva…!
  Till och med lärljungarna fick i uppdrag att söka de som önskade kontakt, de som inte ville skulle de låta vara.
  Att smutskasta och förtala något är inte i enlighet med Bibeln… bljälken i ögat…

  Att påstå att de tolv stegen inte skulle vara i enlighet med Bibeln är dessutom ren lögn och tyder på okunskap om vad stegen egentligen handlar om.
  I hela USA läser man dessutom Herrens Bön på de flesta 12-stegsmöten, förutom Sinnesrobönen.

  Som sagt Celebrate Recovery – en krisuscentrerad 12-sstegsrörelse…!

  Välkommen att ta del av detta program för ett liv i tillfrisknande med Jesus som vår Högre Kraft.
  http://www.celebraterecovery.se/

  /Titti

  • Tack för din kommentar.
   De reaktioner jag fått på denna post, samt att du tycks anse att jag behöver 12stegsrörelsen trots att jag inte druckit något på över 10 år talar enligt mig sitt tydliga språk.

   När det gäller dina kommentarer om att inte döma och att smutskasta och att inte döma så är det enligt mig de mest använda orden i kristenheten för att tysta oliktänkande.

   Läs gärna det jag skrivit tidigare.
   https://halleberget.net/2015/05/13/dom-inte-del-1/

   https://halleberget.net/2015/05/15/dom-inte-del-2/

   • curaalis skriver:

    Jag har på inget vis uttryckt att jag anser att DU behöver eller inte behöver de tolv stegen, att läsa mellan raderna blir helknasigt, eftersom det inte finns någon undermening i det jag skriver.

    Att det finns många inom kristenheten som dömmer håller jag fullständigt med om, men det var ju inte det jag kommenterade.

    Jag protesterade mot ditt blogg inlägg, eftersom det inte stämmer att de tolv stegen inte skulle vara i enlighet med Bibeln.
    Det finns ett helt 12-stegsprogram som är Kristuscentrerat, där den Högre Kraften är Jesus Kristus.
    Celebrate Recovery heter det…!

    För att återgå till det du skrev om att det är frivilligt (i AA och liknande 12-stegs program) hur vi väljer och vad vi väljer som högre kraft, ja så är det och det är helt och hållet upp till var och en, även om det betyder att någon väljer att se allt annat än den sanne Guden Jesus som sin Högre Kraft.

    Det enda vi kan göra är att be för att de vaknar och ser den rätte.
    Istället för att dömma…!

    Jag dömmer på inget vis dig, men det du skriver i ditt inlägg stämmer inte i min sanningsvärld.

    Om du behöver de tolv stegen…???
    Det har jag inte en aning om…! Och det är inget jag ens funderar över, den enda som vet nåt om det, mer än Gud, är du själv ingen annan.
    Det jag VET är att Jag behöver dem i min relation med Herren, mig själv och andra… annars låter jag andra människor få Guds plats i min hjärna.

    Behöver inte du dessa så är det ju underbart, och jag gläds med dig.

    //Titti

    PS. Jag har inget beroende, har aldrig haft tidigare heller. Men jag har burit på sår och ovanor… dessa steg och principer gör det möjligt för mig att släppa taget om allt som inte är mitt att bära, låta Gud ta hand om det istället och låta Honom leda mig genom livet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s