Bygdeskolor, politik och Jesus

Ibland känns det som att man fastnat på repeat…

Jag läser senaste numret av nordmarksbygden, vår lokaltidning här i Årjängs kommun (och lite till) och slås av det fruktansvärda i att kristna deltar i världens styre…

Nu handlar det inte om hur de som säger sig följa Jesus dödar, slaktar, dränker och våldför sig på varandra i politikens namn, utan en så enkel sak som huruvida en bygdeskola ska få vara kvar eller inte. Det finns kristna som förespråkar både nedläggning och en fortsatt verksamhet, vilket kanske är naturligt, men det konstiga, det obehagliga är att man anklagar varandra för att fara med osanning, kräver varandras avgång eller att man bortser från barnens väl på olika sätt.

Att saker som en bygdeskola river upp känslor, det har jag full förståelse för. Det finns människor som inte längre hälsar på mig eller pratar med mig eftersom jag tagit mina barn bort från bygdeskolan. Detta utan att ha en aning om varför jag gjort det! Jag är tacksam för mina år i bygdeskolan i Bön, det var bra år som jag ser tillbaks på med glädje. Jag vill understryka att jag gärna vill skolan ska få finnas kvar och det var inte i protest mot skolans existens som jag flyttade mina barn, utan för att de, till skillnad från mig själv, faktiskt led av att gå där och jag är inte beredd att medvetet offra mina barns hälsa och uppväxt. (Så fick jag sagt det också:-)

Detsamma gäller högstadiet i Töcksfors. Att tvinga barn till resor som vuxna skulle tveka inför är INTE att se till barnens bästa enligt mig.

Men, frågan är om det är ekonomiskt och praktiskt hållbart att ha flera bygdeskolor. Kanske är det i förlängningen mer praktiskt att bara ha en enda jätteskola i kommunen? Kanske är det mest ekonomiskt att ha kvar de små enheterna?

Jag varken vet svaren eller låter dem få någon prioritet, då jag väljer att inte ta ställning för det ena eller andra världsliga systemet eller sättet att använda pengar och makt på. Jag anser inte att det är en kristens kallelse och uppgift att göra det. Jesus sökte inte världslig makt trots att Han hade rätt till den, så varför ska vi då söka den?

Nej, låt fokus hamna på de små och svaga i samhället, det är de vi ska ömma för och känna kärlek till, också i frågan om bygdeskolorna och Töcksfors skola bör de vara fokus, inte ekonomiska vinster av olika slag, samhällsekonomiska eller monetära, eller för den delen politiska eller lokalpatriotiska vinster.

Som kristen politiker riskerar man alltså, och det bevisas i detta fall, att hamna i motsatt läger mot mina medkristna, och kommer med stor sannolikhet att bryta mot Jesu önskan om enhet till förmån för det politiska spelet!

I värsta fall, och jag har träffat MÅNGA av dessa värsta fall (och varit ett av dem), så bedömer man om en annan kristens förhållande till Gud är rätt eller fel utifrån de politiska föreställningnarna!

Jag kommer idag att åka till Shell för att skriva under listan som kräver folkomröstning i frågan om bygdeskolor och om det blir en folkomröstning så kommer jag rösta för att behålla våra bygdeskolor.

Men INTE för att jag tar ställning för eller mot något av de politiska partierna, deras kandidater, budgetar eller något annat, utan för att jag tror att det är det bästa för barnen, hur opraktiskt eller oekonomiskt det än kan tänkas vara!

Det här inlägget postades i Livet, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s