Pussy Riot, Putin och Jesus

Jag upprörs över behandlingen av Pussy Riot tillsammans med de flesta.
Jag stöttar verkligen inte Putins gangstermetoder utan tycker att kritiken är berättigad.

Men som kristen kan man inte bara följa medias upphissade rapportering utan behöver pröva den! Eller är vi så avsomnade att vi inte längre prövar något?

Det finns så många variabler i fallet Pussy Riot som helt glöms bort och jag skulle vilja lyfta några till eftertanke.

Om vi börjar med den ortodoxa kyrkan så är det nu patriark Kirill av Moskva som hängs ut som mer eller mindre ensam skyldig till att Pussy Riot behandlas som de gör av ortodoxa kyrkan. Inget kunde vara mer fel!

De ortodoxa kyrkorna har allt sedan de grundades på 300 talet varit uttryck för staten, ja de existerar inte ens skilda från en stat! För att ta den rysk-ortodoxa kyrkan som exempel så har den oftast varit nära förbunden med och välsignat maktens övergrepp mot befolkningen. Till exempel lät man 1981 kanonisera Nikolaj Romanov, den siste ryske Tsaren och allierade sig därmed med hans övergrepp mot befolkningen.

Att den rysk-ortodoxa kyrkan och dess medlemmar förföljdes under sovjettiden är oförsvarbart och lägger bara ytterligare skuld till den sovjetiska staten, men tar inte bort någon skuld från de övergrepp rysk-ortodoxa kyrkan gjort sig skyldiga till innan dess eller nu.

Tillsammans med staten befäster de sin makt och ser till att göra livet minst sagt besvärligt för protestantiska kristna i Ryssland.

Detta är alltså den kyrka som så många idag menar ”råkat” hamna på fel sida i en enskild fråga!

Hur är det då med Pussy Riot?
Förtjänar de en friande dom?

Jag är inte övertygad. De har medvetet gått in i en kyrka och hånat det den står för. Inte ens i det sekulära Sverige accepteras ett sådant beteende, så varför skulle det göra det i Ryssland?

Skulle jag som kristen tycka att det var OK om någon ställde sig i min församling och skrek ”Shit, shit, the Lord’s shit!” (Det var en del av vad de faktiskt sjöng!). Nej knappast! Det är också något som jag uppmanar mina kristna bröder och systrar att minnas när de oreserverat ställer sig på deras sida!

Varför skulle de för övrigt vara en förmildrande omständighet för mig som kristen att de ”sjöng en bön” till Maria? Mariaböner har inget med kristen tro att göra!

Meningen med en aktion som denna är givetvis att väcka uppmärksamhet, men aktivister som genomför dem är oftast beredda på att omhändertas av myndigheterna, ja det är till och med en del av aktionen. Se till exempel nätverket ofog eller plogbillsrörelsen!

Så det är varken konstigt eller oväntat att de arresterades och dömdes utan det var med största sannolikhet en del av planen redan från början. Att sedan domen var oproportionerlig är en helt annan sak och det borde snarare vara DÄR debatten ligger än någon annan stans!

Pussy Riot lyckas med det det vill, nämligen att sätta blicken på en korrupt stat och en korrupt kyrka. Det är beundransvärt, men behöver inte betyda att de är oskyldiga eller att man behöver anamma deras metoder!

Expressen har en film från det berömda framträdandet.
Respektfullt? Överdrivet? Fel? Rätt? Bedöm själv!
Länk

För mer info:
Pussy Riot
Kirill av Moskva (engelska)
Nikolaj II av Ryssland (Engelska)
Nikolaj II av Ryssland (Svenska)

Nyhetsbevakning:
Expressen
Expressen
Dagen
Dagen
Dagen
Dagen
Dagen
Aftonbladet
Aftonbladet
Aftonbladet

Det här inlägget postades i Nyhetskommentarer, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s