Klusterbombernas vara eller inte vara…

En bloggarkollega uppmärksammade mig idag på att det pågår en debatt om klusterbomber som gått mig helt förbi, hans inlägg har titeln Sverige, USA:s ilsket gläfsande mops!

Då jag jobbade på Röda Korset var jag särskilt intresserad av de internationella lagar som begränsade användandet av vapen som dödar och skadar urskillningslöst och klusterbomber hör definitivt till dessa.

Vad är då en klusterbomb?
Wikipedia förklarar:

Klusterbomb (efter engelskans cluster bomb) är en behållare som innehåller ett stort antal mindre bomber, i vissa fall flera tusen. Klusterbomber släpps från flygplan eller skjuts upp med raket, och öppnas på vägen till målet så att de mindre bomberna sprids över ett större markområde.

De små bomberna i en klusterbomb är ofta inte större än en läskedrycksburk och kan vara avsedda att skada människor, byggnader, vägar eller fordon.

[…]

Användandet av klusterbomber är mycket kontroversiellt, bland annat på grund av att cirka tio procent av klusterbombens bomber inte detonerar, utan ligger kvar som blindgångare, vilket försvårar återuppbyggnaden av ett bombat område och kan leda till stora civila förluster årtionden efter konfliktens slut. Det främsta exemplet är Vietnamkriget, som lämnade en mängd oexploderade amerikanska klusterbomber i Laos och Vietnam.

Att Sverige bör vara ett föregångarland i dessa frågor ser jag som en självklarhet, men precis som med kontroversen då vi ville behålla truppmina 12, en mina som enligt internationella konventioner förbjudits, så vill Sverige ställa sig bakom förbudet, men med undantag för just de våldsverktyg som vi själva råkar använda… (mer info)

Klusterbomberna då?

Ja de är ju så hemska att Khadaffi anklagades för att använda dem (till omvärldens fasa), men till och med hans regim nekade då det var för illa att ta till sådana vapen enligt en artikel i Expressen men västvärlden med USA i ledningen och Sverige i ledband (The good guys) vill inte förbjuda dem, eller i alla fall inte DWS 39, eller bombkapsel 90 som vi själva använder på Jas 39 Gripen… (som för övrigt användes för att hålla Khadaffi i schack…

Igår skrev ett antal personer en debattartikel i SvD om detta

Det finns dessutom en namninsamling att skriva under för den som vill…

Gör det!

Det här inlägget postades i Nyhetskommentarer, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s