Brevväxling med riksdagen del 3

Nu har fler svar inkommit från Riksdagen (Del 1 och Del 2) och jag fortsätter publicera dem här. Den här gången är det från den socialdemokratiska gruppen som gemensamt skrivit ett svar:

Hej Lennart,

Tack för att du har tagit dig tid att skriva till oss.

Rätten till asyl handlar i grund och botten om solidaritet mellan folken över landgränserna. Asylprövningen ska göras genom en ordning som bygger på en rättvis, rättssäker och individuell prövning som står i överensstämmelse med internationella konventioner av den enskildes skäl för uppehållstillstånd. Asylrätten kan aldrig upprätthållas av enbart ett fåtal länder utan förutsätter att alla som har undertecknat flyktingkonventionen har en öppen dörr för människor i behov av skydd och kan erbjuda en rättssäker prövning av asylskälen och ett värdigt mottagande. Därutöver måste FN:s flyktingkommissarie som har ansvar för att hantera svårlösta flyktingsituationer ges tillräckliga ekonomiska resurser och stöd i form av exempelvis tillräckligt med kvotflyktingplatser i FN:s medlemsländer.

Sverige har tagit och ska ta ett stort ansvar för att erbjuda skydd för flyktingar. Vi ger ett starkt ekonomiskt stöd till FN:s flyktingkommissarie. De rödgröna partiernas samarbete fram till 2006 ledde till reformer. Vi stärkte rättssäkerheten i den svenska asylprocessen genom en ny utlänningslag. Då infördes en ny rättsordning med domstolsprövning för asylärenden. Trots dessa förbättringar finns fortfarande utmaningar och problem som måste åtgärdas. Därför behöver utlänningslagen ses över. Bland annat på grund av att begreppet ”synnerligen ömmande omständigheter” har tolkats för restriktivt.

Den utvidgning av flyktingbegreppet som den socialdemokratiska regeringen före 2006 tog initiativ till är viktig. Det är dock viktigt att denna också får konsekvenser i det viktiga prövningsarbete som görs hos migrationsmyndigheten.

Kvinnor som utsatts för våldtäkt eller annan förnedrande handling har ofta svårt att framlägga sina skäl. De satsningar som har gjorts för att utreda kvinnors asylskäl måste fortsätta, t ex när det gäller möjligheter att få välja handläggare, tolkar och offentliga biträden.

Det är av största vikt att Migrationsverket ges resurser för utbildning och kompetensutveckling för att kunna hantera de könsmässiga skillnader som kan förekomma liksom att personalen utbildas och kompetensutvecklas i att hantera barnens speciella skäl vid asylansökan så att hänsyn till FN:s barnkonvention alltid tas.

Vänliga hälsningar,
Jonas Gunnarsson
Ann-Kristine Johansson
Lars Mejern Larsson
Berit Högman
Gunilla Svantorp

Givetvis kommer jag att skriva ytterligare brev i detta ärende, då svaret för det första inte svarar på en enda av de frågor jag ställt, framförallt inte vad just de enskilda riksdagskvinnorna/männen gjort och gör för de utsatta flytkingarna.

Dessutom handlar det mesta om vad de rödgröna gjort innan och fram till 2006 och det börjar ju bli några år sedan nu och är knappast till glädje för de som utvisas till en säker död idag.

Pratet om solidaritet är fint och Juholts ord om att ”Det kan inte vara så att några hela tiden ska stå i solsken och andra tvingas leva i ösregn. De som står i solsken har en skyldighet att hålla ett paraply över dem som står i regnet.” är vackra, men orden ekar tomma när vi med vett och vilje sparkar ut dem i ösregnet.

Vore det förresten inte trevligare att istället för att permanenta situationen där vissa har det torrt och andra står i regnet, faktiskt jobba för att alla ska få ha det torrt och inte vara beroende av ”de torras” välvilja för att komma undan vätan ett litet ögonblick.

Erfarenheten visar att ju ”torrare” man är, desto mindre benägen är man att hålla upp några paraplyer… Fast det är klart, man kanske kan anställa någon med RUT-avdrag för att göra det…

Vår solidaritet kan inte heller tillåtas vara beroende av att andra är lika eller mer solidariska, att andra håller avtal och bestämmelser, nej solidariteten behöver inte vara beroende av vad andra behagar göra eller inte, solidaritet är något som måste börja någonstans, och varför inte med just dig?

Det här inlägget postades i Livet, Politik. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Brevväxling med riksdagen del 3

  1. Ping: Brevväxling med riksdagen del 4 | Hälleberget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s